Japans anti-aging recept: vegan matcha taart met pure chocolade

Food
Matcha-taart Kintsugi recept
Natalja De Vos

Natalja De Vos
31.10.2018

Zoals Julia Child ooit zei: ‘Een feest zonder taart is gewoon een bijeenkomst.’ En daar zijn we het natuurlijk roerend mee eens. Deze veganistische matcha taart is een echte showstopper en smaakt ook nog eens verrukkelijk. Ook niet onbelangrijk: Japanse matcha geeft deze taart een verjongend effect…

Japans anti-aging recept: vegan matcha-taart met pure chocolade

Matcha is groene thee in poedervorm en komt uit Japan. Het zit bomvol anti-oxidanten en die hebben maar één missie: het aantal vrije radicalen in je lijf binnen de perken te houden. Vrije radicalen zijn zogenaamde ‘bijproducten’ van je stofwisseling. Ze veroorzaken schade aan je cellen en weefsel. Dit wordt oxidatieve stress genoemd en dat is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts veroudering een flinke zet in verkeerde richting geeft dan is het wel oxidatieve stress. En zo heeft deze heerlijke matcha taart dus een verjongend effect! Daarnaast werkt matcha ontspannend, verbetert het je geheugen en concentratie, ontgift het je lichaam en versterkt het je immuunsysteem. Zin in een XL taart met twee lagen? Verdubbel dan de hoeveelheden.

Ingrediënten voor een taart van 12 punten (doorsnee: 20-22,5 cm)

kokosoliespray
1 rijpe banaan, goed geprakt
150 g biologische suiker
180 ml ongeraffineerde kokosolie
1 tl biologisch vanille-extract
240 ml water
315 g glutenvrije bloem
125 g amandelmeel
2 el maizena
1⁄4 tl zeezout
1 el matcha-poeder, gezeefd
1 tl natriumbicarbonaat
1 el appelciderazijn

Pure chocolade-kokosglazuur
260 g poedersuiker, gezeefd
135 g ongezoet cacaopoeder, gezeefd
120 ml plus 2-3 el kokosmelk (uit blik of als drinkversie), afhankelijk van hoe dik of glad je hem wilt

Zo maak je deze matcha-taart

verwarm de oven voor op 180 °C. Bespuit een ronde taartvorm (doorsnee: 20-22,5 cm) licht met olie. Leg eventueel een cirkel van bakpa-pier op de bodem van de vorm (dit voorkomt vastkleven van de taart). Vermeng de geprakte banaan, de suiker en de kokosolie met elkaar in een middelgrote schaal, voeg de vanille en het water toe en klop het geheel goed. Klop in een klein schaaltje de glutenvrije bloem, het amandelmeel, de maizena en het zeezout voorzichtig door elkaar. Voeg op het einde het matcha-poeder toe. Klop beide mengsels door elkaar met een garde, maar klop niet te lang. Doe het natriumbicarbonaat en de appelazijn erbij en schep het geheel goed om. Giet dit beslag direct in de vorm en zet deze onder in de oven. Bak de taart circa 25 minuten. Haal de vorm uit de oven en laat de taart helemaal afkoelen. Maak nu het glazuur: klop in een grote schaal de poedersuiker, het ongezoete cacaopoeder en de kokosmelk tot een fluwelig en romig geheel. Breng de helft van het glazuur aan op de afgekoelde taart en bewaar de rest tot drie dagen in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Credits foto: Candice Kumai

Het recept is afkomstig uit het nieuwe boek Kintsugi: Japanse wijsheden voor een gezond lichaam en een gelukkige geest, Candice Kumai, € 20,00 van uitgeverij Spectrum

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link