New Years Eve recept: chique maar simpele makreeltartaar in een glas

by Karlijn Visser 27.12.2017

Onlangs bracht ik een bezoek aan Texel, waar ik een paar zeer gepassioneerde ondernemers ontmoette. Boy Schuiling (31) was één van hen. Hij is de eigenaar van restaurant ‘t Pakhuus, het enige gespecialiseerde visrestaurant van het eiland waar je altijd verse kreeft, oesters, kokkels, noordzeekrab en vongole eet. Yum! Omdat ik zo heb genoten van Boy’s makreeltartaar, vroeg ik hem zijn geheime recept te delen. 

New Years Eve recept: chique maar simpele makreeltartaar in een glas

Makreeltartaar, texel, 't pakhuusHet was koud en donker buiten. Eigenlijk hadden mijn moeder en ik het liefst in ons hotel willen blijven. Lekker knus bij de openhaard. Het was 24 november 2017 en wij brachten ons jaarlijkse moeder-dochter weekend door op Texel. Overdag verkenden we het eiland op onze e-bikes. Met windkracht 8 trappend langs de duinen, verschillende dorpjes en bio boerderijen is het zelfs op een e-bike hard werken. Toch won onze nieuwsgierigheid het ‘s avonds van de luiheid.Makreeltartaar, texel, 't pakhuus‘t Pakhuus stond als een van de beste visrestaurants van Texel aangeschreven. Hup in de auto, op weg naar Oudeschild waar er een paar heerlijke visjes en een ontzettend warm onthaal van Boy en zijn team op ons wachten. Deze jonge ondernemer onderscheid zich met zijn verse vis én de unieke ligging van het restaurant in de knusse haven van Oudeschild. De naam doet al vermoeden dat je hier eet in een voormalig pakhuis. Grove houten balken in het plafond, een lichte serre met een wand van mos en een reusachtig homarium in het midden zorgen voor een modern uiterlijk met een historische touch. Wat bovenal bleef hangen naast Boy’s inspirerende verhaal was zijn makreeltartaar. Gelukkig was hij zo lief om het recept met je te delen. Dit is een perfecte show-stopper als voorgerecht tijdens Oudejaarsavond.

Ingrediënten makreeltartaar

voor 4 personen
benodigdheden: mengkom, 4 glazen en een steelpannetje

– 4 hele makrelen
– 1/4 sjalot
– peper en zout naar smaak
– 3 eetlepels olijfolie
– schaafsel van 1/6 limoen (heel weinig dus maar geeft het gerecht meer diepte)
– klein blikje zwarte boontjes (250 gr)
– 1/2 teen knoflook
– 1/4 sjalot
– peper
– 1 eetlepel sojasaus
– frisee sla
– wakame (zeewier)
– 2 radijsjes
– (rauwe)kroepoek

Bereiding makreeltartaar

Makreeltartaar, texel, 't pakhuus1. Fileer de makrelen, of vraag aan de visboer of hij dit alvast voor je doet. Hak de makreel vervolgens tot fijne tartaar.

2. Snijd de sjalot in fijne brunoise (lees: blokjes) en blancheer 5 seconden in kokend water en laat afkoelen. Voeg de sjalot en de olijfolie toe aan de makreeltartaar in een mengkom. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.

3. Open het blikje met zwarte boontjes en spoel af onder de kraan in een zeef.

4. Snijd de halve teen knoflook in fijne brunoise, doe dit ook met 1/4e sjalot. Voeg nu een klein beetje olijfolie in een steelpannetje toe en fruit de knoflook en sjalot aan (laat het niet verkleuren). Voeg de zwarte boontjes toe en blus af met 1 eetlepel sojasaus. Laat het mengsel afkoelen en was ondertussen de frisee sla.

5. Frituur de rauwe kroepoek. Mocht je geen rauwe kroepoek hebben, kun je ook gewone kroepoek gebruiken. Snijd de radijs ondertussen in dunne plakjes en maak het geheel daarna mooi op in een (cocktail)glas. Begin met een laagje wakame en frisee sla. Verdeel het makreelmengsel daar overheen met een schep van het bonenmengsel. Als laatste eindig je met een toef frisee sla, de radijs en de kroepoek. Kijk voor meer informatie op: pakhuus.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Justin Sinner

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN