Als er iemand een keukenprinses is, dan is het Jasmine Hemsley. Haar kookboek East by West werd in een mum van tijd een wereldwijde bestseller. Niet zo gek, want het staat bomvol makkelijke, gezonde en vooral ontzettend lekkere recepten. Ons oog viel direct op deze muffins gemaakt van kastanjemeel, wortel en gember. Deze muffins zijn niet mierzoet, maar wel zoet genoeg om als ontbijt of tussendoortje van te genieten. Hier kun je trouwens vinden welk van de 3 Ayurveda-typen (dosha’s) jij bent. Handig om te weten, aangezien Jasmine bij elk recept tips geeft over hoe je het gerecht ’t best kunt eten volgens jouw dosha.
Recept: Ayurveda wortel- en gembermuffins van Jasmine Hemsley
De Londense Jasmine Hemsley is expert op het gebied van welzijn en voeding. Dat ze verstand heeft van goed eten is al langer bekend: de Engelse bestsellerauteur heeft samen met haar zus als het duo Hemsley + Hemsley verschillende boeken uitgebracht. East by West is Jasmine’s eerste soloboek. Het kookboek is gebaseerd op Oosterse Ayurvedische voeding die ze in een Westers, modern jasje steekt. Jasmine’s doel is om body, mind en spirit te balanceren in onze supersnelle 24/7 maatschappij. Dit streven verwerkt ze in haar recepten. Zo ook in deze muffins!
Tip: Als je de muffins bewaart in een luchtdicht bakje, blijven ze een dag of twee goed. In de koelkast blijven ze nog iets langer goed, maar zorg dat ze op kamertemperatuur zijn voordat je ze eet. Dit komt de smaak ten goede.
Dit zijn de ingrediënten
115 g kastanjemeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- wat zeezoutkorrels
- 5 middelgrote eieren of 5 lijnzaadeieren
- 2 cm verse gember, geraspt
- 5 el boter, gesmolten
- 2 middelgrote wortels, grofgehakt (ongeveer 125 g)
- handvol pompoenpitten om te garneren
Zo maak je de muffins
- Verwarm de oven voor op 220˚ C.
- Meng het meel, bakpoeder, kaneel en zout in een grote kom. In een aparte kom meng je de eieren, gember, boter en wortel. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer rustig door.
- Verdeel het beslag over zes muffinvormen, top af met pompoenpitten en bak ze in ongeveer 20 minuten of tot ze een diepgouden kleur hebben. Laat afkoelen voor je ze opdient. East by West (Gemakkelijke ayurvedische recepten voor de ultieme mind-body balans), Jasmine Hemsley, €29,99 via Bol.com.
Ayurveda tips per dosha voor bij de muffins
Voel je je Vata?
De eieren en het kastanjemeel maken dit tot een wintergerecht en geschikt voor vatamensen. Drink er gemberthee bij.
Voel je je Pitta?
Geniet er dan van met venkelthee en neem lijnzaadeieren. Je kunt ook half kastanjemeel en rijstmeel nemen.
Voel je Kapha?
Drink er dan zwarte bij en neem de lijnzaadeieren. Je kunt ook half om half kastanjemeel en boekweitmeel nemen.
Beeld muffin: Nick Hopper