Vegan Kersttaart: eerlijke chocoladetaart met een gouden romige kurkuma crème

Food
chocoladetaart
Natalja De Vos

Natalja De Vos
14.12.2018

Wist je dat we in Nederland jaarlijks zo’n 4,7 kilo chocolade per persoon eten? Ook tijdens de feestdagen is dit bruine (of witte) ‘goud’ niet aan te slepen. Van chocolade hulstblaadjes tot chocolade klokjes en van kerstkransjes tot speciale bonbons. Eat it, love it! Deze plantaardige chocoladetaart is op recept van vegan chef Lisette Kreischer: een diep donkere 3-laagse chocoladetaart met gele kurkumacrème en gouden sparkles. Een absoluut spektakel op de Kersttafel. 

Vegan Kersttaart: eerlijke chocoladetaart met een gouden romige kurkuma crème

Cacao is het belangrijkste ingredient van chocolade en komt van miljoenen kleinschalige boeren uit derdewereldlanden. Veel van hen leven in extreme armoede en verdienen minder dan 1 dollar per dag. Omdat een Kersttaart net lekkerder smaakt als de gedachte er achter klopt en de ingrediënten eerlijk zijn verkregen, maakt Lisette in onderstaand recept bewust gebruik van Fairtrade chocolade. Fairtrade zet zich in om de positie van cacaoboeren te verbeteren. Cacaoboeren krijgen voor de cacao die ze onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen tenminste de minimumprijs én een vaste premie. Dit geld investeren de boeren in productiemiddelen en trainingen. Maar ook in betere gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen. Stap voor stap kunnen zij zo werken aan een betere toekomst. “For you and for me and the entire human race” zong Michael Jackson wijs.

Ingrediënten voor 1 grote taart

Taart
350 g bloem
125 g Fairtrade cacaopoeder
250 g Fairtrade ruwe rietsuiker
1 zakje bourbon vanillesuiker
1/2 tl zout
20 g bakpoeder (ca 2,5 tl)
150 ml sterke koffie of espresso
175 ml rijstolie
375 ml rijstmelk

Golden milk advocaat
400 ml Fairtrade kokosmelk
verse kurkuma van ca. 1 cm, in schijfjes (of 1/4 tl gedroogde kurkuma)
verse gember van ca. 2 cm, in schijfjes
1 steranijs
1 kaneelpijpje
3 kardemom peulen, licht gekneusd
schil van een halve biologische sinaasappel, alleen het oranje gedeelte
1 vanille peul, merg eruit geschraapt
40 g maizena + een scheutje koud water
25 g suiker
75 ml rum

Slagroom
1 pakje Alpro slagroom
2 el suiker
1 el citroensap

Ganache
100 g Fairtrade vegan pure chocolade
150 ml Fairtrade kokosmelk
Decoratie naar eigen smaak (verkrijgbaar bij bakwinkels of online)
eetbaar goudpoeder
eetbare gouden glitters

Bereiding Fairtrade chocoladetaart met gouden kurkuma crème

Taart
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bekleed 3 lage taartvormen van ca. 23 cm doorsnede met bakpapier, of vet ze in met plantaardige boter. Meng alle droge ingrediënten in een ruime beslagkom. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom of maatbeker. Voeg de natte en droge ingrediënten samen en meng kort en goed door tot een egaal mengsel. Roer niet te veel, anders rijst de taart minder mooi. Verdeel het mengsel over de drie taartvormen en bak in ca. 25 minuten gaar. Laat de taarten afkoelen alvorens op te maken.

Golden milk advocaat
Doe kokosmelk, kurkuma, gember, steranijs, kaneel, kardemom, sinaasappelschil, vanillemerg en lege vanillepeul in een pan en breng zachtjes aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat op laag vuur ca. 15 minuten zachtjes trekken. Zorg ervoor dat de melk niet verdampt. Zeef de melk en doe terug in de pan. Roer de maizena los met een scheutje water en de suiker. Voeg dit papje al roerend toe aan de kruidige kokosmelk. Het mengsel gaat nu binden. Kook nog enkele minuten zachtjes door onder voortdurend roeren. Doe het mengsel over in een bakje, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Doe het mengsel vervolgens over in een mengbeker en voeg de rum toe. Pureer met een staafmixer tot een gladde, vla-achtige massa.

Slagroom
Klopt de slagroom stijf samen met de suiker en het citroensap.

Ganache
Hak de chocolade in kleine stukjes en doe dit in een hittebestendige kom. Breng de kokosmelk aan de kook en giet zodra het kookt over de chocolade. Roer af en toe kort door tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat een klein beetje afkoelen (maar niet helemaal koud en stijf worden), zodat de ganache wat dikker wordt en makkelijk smeerbaar is.

Opmaak
Haal de taarten uit hun vorm en plaats ze op een mooi bord. Besmeer de eerste taart met 1/2 van de golden milk advocaat. Breng vervolgens de helft van de slagroom hierop aan. Dek af met de tweede chocoladetaart en weer 1/2 deel van de advocaat en de slagroom. Dek vervolgens af met de laatste chocoladetaart en besmeer de bovenkant met de ganache. Decoreer de taart door er met een zeefje een mespuntje goudpoeder over te verdelen en verdeel er nog wat eetbare glitters over.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen