Deze 3 dingen kun je als niet-Moslim leren van de Ramadan om een mooier mens te worden

Heart + Soul
ramadan, soufian
karlijn visser

Karlijn Visser
19.05.2018

Vorige week donderdag begon de Ramadan. Een maand lang vasten Moslims over de hele wereld tussen zonsopgang en zonsondergang. Waarom? Om naar binnen te keren en de Goddelijke connectie met zichzelf en het hogere te versterken. Dat doen ze door zich te onthouden van lusten, het lichaam te reinigen en andere mensen te helpen waar het kan. Tijdens een persdiner van Philips laatst in het Rijksmuseum ontmoette ik Soufiane Haddad (32): een stijlvolle stoere en lieve Moslim man die wijze woorden sprak over zijn geloof, het leven en de Ramadan die voor de deur stond. Ik werd nieuwsgierig en interviewde hem voor Holistik. Want ik ben er van overtuigd dat wij als niet-Moslims een hoop kunnen leren van de Ramadan en de achterliggende filosofie. 

Deze 3 dingen kun je als niet Moslim leren van de Ramadan om een mooier mens te worden

ramadan, soufiane 2018Soufiane Haddad (32) is geboren en getogen in Dordrecht, getrouwd met Laila en sinds kort de trotse vader van hun zoontje Din. Doordeweeks werkt hij als marketing en business developer bij Life After Football, een multimediaal lifestyle platform dat relevante content bouwt en daarmee voetballers en hun achterban inspireert. Een gelukkig man is Souf, hij is eeuwig verliefd op Laila en hij mag zich dagelijks bezighouden met onderwerpen als voetbal, fashion, kunst en reizen. Nu de Ramadan is begonnen deelt hij zijn werkdagen net iets anders in om ten volle mee te doen aan de vastenmaand. Wat die maand precies inhoudt op fysiek en spiritueel gebied vertelt hij je graag.

Wat is de Ramadan precies?

Soufiane: De ramadan is de 9e maand van de Islamitische kalender dat een lunarkalender is, gebaseerd op de perioden van de maan. Ook bekend als de ‘vastenmaand’ of ‘gezegende maand’, waarbij het verplicht is voor moslims (als ze het mentaal/fysiek aankunnen) te vasten. De ramadan is 1 van de 5 zuilen/hoofdpijlers van de Islam. Het is de maand van inkeer waarbij je tussen de dageraad en de zonsondergang vast. Het is een maand waarin je de connectie met onze schepper aan probeert te sterken en daar dichterbij te komen. Elk mens is goed in essentie – maar soms vergeten we die goedheid. Gelukkig is het een plek waar je altijd naar toe kunt keren vanuit aandacht en rust.

Hoe helpt de Ramadan het goede in jezelf aan te wakkeren?

Soufiane: De ramadan daagt je uit opzoek te gaan naar het goede in jezelf en dit aan te sterken. De ramadan heeft verschillende voordelen zoals: 1) Spiritualiteit: controle krijgen over je desires/lusten waar je ongemerkt een slaaf van bent 2) Fysiek: het is een fantastische detox voor het lichaam. Het heeft dezelfde effecten als intermittent fasting.  En 3) het sociale aspect: je nodigt elke dag mensen uit of je gaat naar een iftar (maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan genuttigd wordt direct na zonsondergang) die ergens wordt georganiseerd. Je bent verplicht in deze maand (als je er de middelen voor hebt) aalmoezen te geven. Je voelt dat je onderdeel bent van een grote community die samen vast en hun binnenwereld aan het opschonen is.

Wat betekent Ramadan voor jou?

Soufiane: Een maand van bezinning, gulheid en liefde. Na een jaar weer overal een bende van te hebben gemaakt (spiritueel gezien) heb ik tijdens Ramadan de tijd om de bende op te ruimen en te ordenen. Ook werk ik aan het verbeteren van mijn karakter en probeer ik dichter bij mijn schepper te komen.

Hoe heb je je voorbereid op deze maand?

Soufiane: Ik ben iets harder gaan trainen om mezelf fysiek op de Ramadan voor te bereiden. Op werk ben ik al even bezig met vooruit werken. Verder heb ik een aantal nieuwe items uit mijn kledingkast weggegeven, gewoon omdat het kan en om gul te zijn en een ander blij te maken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit tijdens Ramadan?

Soufiane: De wekker gaat ‘s nachts om half 4 af, waarna we een heerlijk ontbijt hebben gehad. Deze bestond uit een smoothie van rood fruit, dadels, kokoswater en havermout. Daarnaast heb ik een halve liter water gedronken en een stukje ontbijtkoek gegeten. Vervolgens het nachtgebed om 04:16 bij dageraad opgezegd en daarna nog even terug in bed gekropen. Ik ben enorm dankbaar dat ik bij Life After Football een uurtje later kan beginnen in deze maand om ‘s avonds een uurtje langer door te werken. Verder gaat de zon vandaag onder om 21:31, dus tot die tijd kan ik niet eten of drinken.

Wat mag je juist wél en absoluut niet doen tijdens Ramadan?

Soufiane: Er zijn een aantal dingen die het vasten verbreken en dus niet mogen, en die hebben allemaal te maken met iets innemen of inbrengen in je lichaam. Wat niet mag is: 1) Eten 2) drinken en 3) medicijnen of injecties innemen. Dan zijn er nog onderdelen die niet direct invloed hebben op iets ‘innemen’ maar wel het innerlijke schoonmaakproces verbreken zoals seks, masturberen, menstruatie, opzettelijk braken of bloed verliezen door bijvoorbeeld cupping.

Wat is de kracht van de Ramadan?

Soufiane: De saamhorigheid op internationale schaal maakt het intens en bijzonder. Op alle continenten over de hele wereld bedrijven mensen de Ramadan en geven ze aalmoezen aan de minder bedeelden. Zo ervaren we samen een staat van meer innerlijke vrede. Iets wat uiteindelijk tot wereldvrede leidt.

Wil je mensen nog iets meegeven om tijdens Ramadan extra op te letten om de goedheid in jezelf te (her)ontdekken?

Soufiane: Zeg iets liefs tegen iemand uit je omgeving en wees gul met je glimlach!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link