Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie: 20 kijk-, luister- en leestips die je niet wilt missen

Heart + Soul
rascisme

Nathalie Meertens
21.03.2021

Op zondag 21 maart is het de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. De Verenigde Naties riep deze dag voor het eerst uit na het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika, op 21 maart 1960. Daarbij opende de politie het vuur op demonstranten tegen de apartheid. Als Holistik-lezer heb jij compassie waarschijnlijk hoog in het vaandel staan. Toch bestaat de kans dat antiracisme nog geen prominent plekje heeft in jouw gereedschapskist voor compassievol leven. Iets om in 2021 met elkaar verandering in aan te brengen. Doe je mee? 

Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie: 20 kijk-, luister- en leestips die je niet wilt missen

Nathalie: ‘Als je bij het lezen van het woord ‘antiracisme’ de neiging voelde om weg te klikken, wacht dan nog heel even. I don’t blame you. Het onderwerp racisme kan best intimiderend zijn. Maar leven met compassie betekent om iedereen geven. Niet alleen mensen die eruit zien zoals jij (als je wit bent), en die je al je hele leven vertegenwoordigd ziet in de media. Leven met compassie betekent ook toegeven dat je nog dingen te leren hebt, dat het beter kan, dat je bereid bent om te luisteren en het soms mis te hebben. Geen zorgen, niemand vraagt of je wilt toegeven dat je een racist bent met slechte bedoelingen. Het feit is dat we allemaal racistische overtuigingen hebben geïnternaliseerd gedurende ons leven, simpelweg omdat onze maatschappij ermee doordrenkt is. Zie dit daarom als een uitnodiging dat feit te accepteren en ermee aan de slag te gaan. Het resultaat: meer oprechte compassie, voor iedereen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Het valt toch wel mee?

Misschien vermijd je het onderwerp racisme liever omdat je bang bent dat je iets verkeerd zegt of dat je niet voldoende weet. Dat was lang wat ikzelf vreesde, en dus dacht ik dat het maar beter was om niets te zeggen. Pas later begreep ik dat dat alleen laat zien hoe enorm veel (wit) privilege ik heb. Ik kan kiezen of ik me in racisme verdiep of niet. Mensen van kleur hebben nooit een keuze gehad. Ik begreep dat mijn comfort (alles goed zeggen, nooit geconfronteerd worden) niet eens bijna zo belangrijk is als het leed dat racisme veroorzaakt voor mensen van kleur. Wat was mijn spiritualiteit of compassie nou écht waard als ik zo’n groot onderwerp buitensloot? Misschien ben jij helemaal niet bang om iets verkeerd te zeggen. Misschien denk je juist: het valt toch allemaal wel mee? Al dat gezeur over zwarte piet… De slavernij is toch voorbij? Ook (vooral!) in dat geval nodig ik je uit om in onderstaand lijstje rond te neuzen. Als je goed kijkt en luistert, is het onmogelijk dat je straks nog denkt dat racisme verleden tijd is.

Kijken en luisteren

1. 13th

2. When They See Us

3. If Beale Street Could Talk

4. Wit is ook een kleur

5. I Am Not Your Negro

6. Explained | Racial Wealth Gap

7. Olivia Rutazibwa: Racisme dient een doel

8. Over Black Lives Matter en racisme in Nederland. Met Sylvana Simmons.

Lezen over racisme

1. Witte suprematie & ik

2. Save the Tears: White Woman’s Guide

3. Wij slaven van Suriname

4. Hallo witte mensen

5. Psychiater Glenn Helberg over het zwarte lichaam

6. Hoe word ik een goede bondgenoot?

7. ‘We willen niet over racisme praten omdat we er niets van begrijpen’ 

8. White Fragility

9. Zo ontleed je de uitspraken van een racisme-ontkenner

10. De goede immigrant

11. Witte onschuld

12. Black Feminist Thought 

Hoe nu verder in de praktijk?

Leren over institutioneel racisme is een hele belangrijke stap, maar er is veel meer wat je kunt doen. Onderstaand lijstje is overgenomen van Wit Huiswerk, waar je ook terecht kunt voor nog veel meer kijk-, luister- en leestips.

– Leer meer over je eigen witte privileges en spreek je actief uit tegen racisme. Niet alleen als Black Lives Matter in het nieuws is, of als er iets gebeurt in Amerika, en niet alleen met een social media quote. Spreek je uit op familieverjaardagen, als een collega een racistische grap maakt en binnen je witte vriendengroep. Anti-racistisch ben je 24/7, 365 dagen per jaar.
– Check de taal die je gebruikt in gesprekken of tijdens je werk, bijvoorbeeld aan de hand van het taaldossier van One World, de incomplete stijlgids van WOMEN Inc., of de gids van het Tropenmuseum. Ga in gesprek met anderen over de woorden die we gebruiken en wat ze betekenen.
‍- Stuur een brief aan je burgemeester, school of werkgever en eis een inclusief sinterklaasfeest( stichting Nederland wordt beter schreef al een aantal voorbeeldbrieven voor je).
– Kijk kritisch naar de mediakanalen die je tot je neemt: welke kranten lees je, welke mensen volg je op social media, welke televisieprogramma’s kijk je? Wie komen er aan het woord, hoe zien de redacties eruit, welke perspectieven worden er vertegenwoordigd?
– Kom samen met witte vrienden, familie, buren of kennissen om in gesprek onderwerpen als ‘wit zijn’ en ‘wit privilege’ te onderzoeken.

Tenslotte, check voor meer Engelstalige tips dit document. Laten we dit jaar samen uit onze comfortzone treden en zorgen dat deze wereld voor iedereen eerlijker en veiliger wordt’.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.