De geheime kracht van kleur: zo beïnvloeden kleuren jouw gemoedstoestand

Holy Crap
kleuren
kleuren


18.06.2018

Het is misschien lastig voorstellen, maar kleuren zijn zelfstandige krachten. Elke kleur heeft zijn eigen energetische effect op jouw gemoedstoestand. Wij interviewden kleurcoach Anne-Lies Smal over de verborgen taal van kleur en hoe je met de juiste kleuren jouw meest vrolijke zomer beleeft.

De geheime kracht van kleur: zo beïnvloeden kleuren jouw gemoedstoestand

Anne-Lies SmalAnne-Lies Smal is kleurcoach in Nederland en België: “Ik zie vaak dat mensen zich onmachtig voelen, erg moe zijn of geen idee hebben hoe ze hun leven positief kunnen veranderen. Met de kracht van kleur kan ik positieve veranderingen teweegbrengen.” Hoe dat precies in z’n werk gaat vertelt Anne-Lies in dit interview.

Wat is de psychologische invloed van kleuren? Welke kleuren hebben welk effect?

Anne-Lies: “Ik zal je een aantal voorbeelden geven waarbij je de psychologische invloed van kleur duidelijk kan waarnemen. Neem nu een politieagent op een druk verkeerspunt. De verkeerslichten zijn uitgevallen en een agent in een roze uniform regelt het verkeer. Best gek toch? Dat komt omdat zwart en donkerblauw kleuren zijn die we associëren met autoriteit. Of laten we helderblauw nemen. Veel banken en verzekeringsmaatschappijen hebben blauw in hun logo want het is de kleur die staat voor betrouwbaarheid. En dat is precies wat we in een bank zoeken. Alle kleuren hebben een bepaalde betekenis en een effect op jou als persoon. Welke kleuren hebben welk effect? Zo staat rood voor een pittige tante zijn en de armen uit de mouwen steken. Groen is dol op harmonie en gek op groei en ontwikkeling. Limegroen doet dat het liefst uitbundig en lekker zichtbaar en olijf doet het op een volwassen gedoseerde manier. Magenta is gek op gekkigheid, out of the box en helpt je te transformeren. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. De kleuren die je draagt hebben een grote invloed op je gemoedstoestand. De plaats waar we de kleur dragen is van belang, maar ook hoe vaak we een kleur dragen. Het is prachtig om in kaart te brengen welke kleuren iemand niet meer draagt of juist is gaan dragen. Achter elke kleur zit een emotie. Door te kijken naar de gestopte of nooit gedragen kleuren zie je een emotionele tijdlijn ontstaan. Het is mooi om mee te werken om de blokkades in je leven te zien. Die blokkades zichtbaar maken en andere kleuren toevoegen maakt vaak een wereld van verschil in iemands leven.”

Wat is jouw favoriete kleur? En welke kleur ga je net uit de weg?

Anne-Lies: “Op dit moment ben ik weg van smaragdgroen! Het is dé kleur die ondersteunt in welzijn en persoonlijke groei. Met donkerblauw – de kleur van autoriteit, orde, en controle – heb ik momenteel juist helemaal niets. Deze kleur kwam me goed van pas bij het neerzetten van mijn bedrijf, maar nu is het tijd voor een andere fase en dient donkerblauw me niet meer. En natuurlijk zijn er ook vele andere fijne kleuren. Alle kleuren helpen je bij jouw persoonlijke groei en bloei. Zo geeft oranje je de mogelijkheid te luisteren naar je diepste gevoelens en je te verbinden met de ander. Geel geeft zelfvertrouwen en helpt je om je doelen te halen. Paars ondersteunt bij het kiezen van je eigen weg. Turkoois gaat dan weer voor haar eigen wijsheid, je eigen manier van doen, voor flow en bewegen.”

Hoe kun je kleur inzetten bij bepaalde stemmingen zoals verdriet, vermoeidheid of boosheid?

Anne-Lies: “Kleur heeft een enorm invloed op ons humeur. Je kunt dat ook ervaren als je ‘s avonds die ene jurk klaar hangt en je al uitkijkt naar de volgende dag om ‘m te dragen. De volgende dag sta je voor die jurk en denk je: Hoe heb ik dat kunnen verzinnen? Je gemoedstoestand wisselt en daar passen kleuren bij. Ben je verdrietig dan helpt roze. Het is de kleur van troost. Heb je last van onrust dan zijn wit of lila fijne kleuren om je gedachten tot rust te brengen. Gaan je gedachten alle kanten op en kun je wel wat focus gebruiken? Leg dan wat post-its en andere gele dingen om je heen. Geel houdt je bij de les. De eerste post-it en markeerstift waren ook niet voor niets geel.”

5 Concrete kleurentips waarmee jij meer van de zomer kan genieten

Tip 1: Ga eens na voor jezelf na wat je op dit moment echt fijne kleuren vindt. Kies er hooguit 3. Dit kun je doen door naar de bouwmarkt gaan en ongegeneerd de tijd te nemen voor de leukste staaltjes. Of blader door verschillende tijdschriften en kies de kleuren die je volledige aandacht trekken. Het leukste is om jezelf te verrassen en niet voor het geijkte te kiezen. Daarna kun je opzoeken waar de drie kleuren die je hebt gekozen voor staan. Je zult ervaren dat die nieuwe kleuren exact staan voor de kant waar je naar beweegt op dit moment.

Tip 2: Door naar die 3 kleuren bewust te kijken, echt langer dan 2 tellen, kun je zo ook echt voelen en gaan je mondhoeken krullen.

Tip 3: Zet een paar potten vol met plantjes in die kleur in je huis. Elke keer als je thuiskomt van je werk verwelkomt niet alleen het huis je, maar ook de kleuren maken het zomers voor je.

Tip 4: Neem je zomerse kleurstaaltjes mee naar een fijne woonwinkel of ga lekker naar de kringloop voor accessoires in jouw zomertinten.

Tip 5: En wat ook fijn is: gebruik die kleuren als inspiratie voor je kledingkast. Hang je mooiste jurk niet in de kast maar op een hanger ergens in je slaapkamer als kunstwerk en de kleur doet onbewust zijn werk. En kleur je nagels in je jouw favoriete kleur. Steeds als je die kleur ziet fleurt je humeur op. Je krijgt zomerse aantrekkingskracht op je omgeving en zo kleur je de wereld weer een beetje mooier. Hoe fijn is dat?

Welke kleur past in de tijd waar we nu in leven? En wat is de kleur van de toekomst?

Anne-Lies: “Als ik deze tijd een kleur kan geven dan is het turkoois. Het is o.a. de kleur van vernieuwing en van communicatie, van een andere beweging dan we gewend zijn. Er is zo een verandering gaande ook in manieren hoe we elkaar bereiken. De kleur van de toekomst is hopelijk goud. Die is van wijsheid en overvloed, dat vind ik een fijne gedachte.”

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link