BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Een duurzamer leven in 7 dagen: doe jij mee aan onze challenge?

Heart + Soul
Provamel challenge

Sinds Karlijn en ik ons platform Holistik 4 jaar geleden in de wereld hebben gezet, is er een belangrijk kwartje gevallen. We voelen ons het gelukkigst als we leven met respect voor mens, dier en natuur. Dat klinkt misschien zweverig, maar vergis je niet. We staan met beide benen op de grond en geloven in de kracht van concrete microbeslissingen. Je leven op z’n kop zetten om de planeet te redden is nergens voor nodig. Dat doen we zelf ook niet. Begin liever met haalbare stapjes. Een vliegende start maak je door deel te nemen aan onze ‘7 dagen duurzaam’ challenge. 

Een duurzamer leven in 7 dagen: doe jij mee aan onze challenge?

De planeet een beetje mooier voor alles wat ademt, dat is de dagelijkse missie van Karlijn en mij. En elke dag gaat het weer met vallen en opstaan. Want 100% duurzaam leven is gewoon ontzettend lastig. Wat helpt is het nemen van microbeslissingen. Als je elke dag een kleine bijdrage levert, maak je uiteindelijk een wereld van verschil. Over de eerste 7 dagen hoef je vast niet na te denken. Dat hebben wij al voor je gedaan:-).

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Maandag – Maak van maandag weer wasdag

Bij ‘maandag, wasdag’ denk je waarschijnlijk aan een volksgebruik uit de tijd van je grootmoeder. Want wie wast er tegenwoordig nou alleen maar op maandag? Nou, wat dacht je van Karlijn! In plaats van de machine aanzetten voor ieder klein wasje spaart ze alle was van een week op. Pas dan – en geen dag eerder! – gaat de machine aan. Omdat ik samenwoon (en dus 2 keer zoveel was heb) red ik het niet met één keer wassen per week, maar vaker dan twee keer staat mijn machine niet te draaien.

Dinsdag – Vul je koelkast met plantaardige drinks

moon milkDoor vaker plantaardig te eten bewijs je de planeet een dienst. Toch is helemaal veganistisch eten voor mij een brug te ver. Wat beter bij me past is, is de inhoud van mijn koelkast stapje bij beetje duurzamer maken. Te beginnen bij biologische plantaardige drinks. Dronk ik mijn cappuccino eerst nog met amandeldrink, tegenwoordig is het haverdrink wat de klok slaat. Het grote voordeel van plantaardige drinks is dat ze minder belastend zijn voor het milieu. Er is simpelweg minder land en water nodig om plantaardig te produceren. Ook leidt het tot minder CO2-uitstoot. Met de biologische drinks van Provamel zit je helemaal goed. Op de Holistik redactie gaan er liters suikervrije haverdrink doorheen. Provamel Oat No Sugars bevat slechts vier ingrediënten: water, haver, zonnebloemolie en zeezout. Geen suikers, geen zoetstoffen. Niks meer, niks minder. En het is nog lekker ook.

Woensdag – Zet de verwarming één graad lager

Voor mij is dit misschien nog wel de grootste challenge, want diep in mijn hart zet ik de verwarming tot laat in het najaar het liefst op 20 graden. Geïnspireerd door Warme Truien Dag ben ik daar vorig jaar mee gestopt. Eerlijk is eerlijk, het was even afkicken. Mijn huis voelde niet meer zo behaaglijk warm, en soms zelfs een tikkeltje fris. Inmiddels ben ik gewend aan 19 graden. Zodra het me iets te koel wordt pak ik een dikke trui uit de kast en trek ik een paar geiten wollen sokken aan. Nu hoor ik je denken, wat maakt die ene graad voor een verschil? Nou, heel wat. Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we maar liefst 1 megaton CO2. Dat is nog eens een microbeslissing met mega impact!

Donderdag – Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen

Jarenlang bevond zich een kleine chemische fabriek in mijn gootsteenkastje. Ik dacht altijd dat alleen chemische producten grondig schoonmaken. Maar niets is minder waar. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn en baking soda zijn minstens zo effectief. En wat dacht je van zout? De beste purifier ooit! Strooi het in de dode hoekjes van elk vertrek. Laat het een paar dagen z’n werk doen en je huis staat weer helemaal ‘aan’. Ook koper is een goede energetische reiniger. Leg koperspiralen op strategische plekken en voel de nieuwe, frisse energie als vanzelf ontstaan.

Vrijdag – Bespaar plastic waar je kan

provamel oat no sugarsPlastic is overal en het is bijna onmogelijk om het totaal uit je leven te bannen. Maar elke verandering begint bij bewustwording. Zodra je je bewust bent van de hoeveelheid plastic die gepaard gaat met je koopgedrag wordt het makkelijker om duurzamere keuzes te maken. Neem voortaan je eigen tas mee naar de supermarkt, investeer in een hervulbare waterfles en kies voor merken die hun ecologische voetafdruk zo laag mogelijk proberen te houden. Zo zijn de nieuwe drinkverpakkingen van Provamel 100% recyclebaar en gemaakt van 80% biomateriaal. Provamel werkt er hard aan om daar 100% van te maken. Tel daarbij op dat alles wat Provamel maakt biologisch, smaakvol en GMO-vrij en je snapt waarom onze koelkast er vol mee staat.

Zaterdag – Laat trends los

Je kunt je vast nog de tijd herinneren dat we 2 of 3 jaar deden met een winterjas. Tegenwoordig word je verleid om elk seizoen een nieuwe jas (of 2!) aan te schaffen. Doe het niet! Wanneer je trends loslaat en gaat vertrouwen op je eigen stijl, raak je minder gefrustreerd van alle nieuwe collecties waarmee je om de oren wordt geslagen. Een switch maken van fast fashion naar slow fashion betekent directe winst. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een duurzaam kledingstuk 40 keer dragen voelt echt een stuk beter dan een spotgoedkoop truitje na één feestje verbannen naar een zwaar milieuvervuilende brandstapel ergens in een arm land. Was je van plan om vandaag te gaan winkelen? Doe het niet! Gebruik je tijd liever om je kledingkast op te ruimen. Grote kans dat je allerlei schatten tegenkomt waarvan je vergeten was dat je ze had.

Zondag – Alle tinten groen zijn oké

Duurzamer leven lukt alleen als je anderen niet veroordeelt. Accepteer mensen liever zoals ze zijn – alle tinten groen zijn oké. Probeer met veel liefde te kijken naar de duurzame dingen die mensen wél doen en daar bewondering voor te hebben. Bedenk je ook dat je eigen zoektocht naar duurzaamheid nooit klaar is, en dat het de ene dag beter gaat dan de volgende. Het is oké. Focus op al die duurzame dingen die je al wél doet en wat je hier al in hebt bereikt, in plaats van op wat minder goed gaat. Bovendien is het spectrum aan dingen die je kunt doen zó groot. Duurzaam leven lijkt zwart-wit, maar elk klein ding telt.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.