BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Boost je weerstand met hulp van de Bij: propolis helpt je de herfst door! 

Body
bijen, propolis, supplement
karlijn visser

Karlijn Visser
26.09.2018

Propolis is een bijzondere stof die bijen zelf maken door boomhars te vermengen met hun eigen speeksel. “Ieuw!” hoor ik je denken. Maar toch is het toevoegen van het speeksel aan de boomhars ‘where the magic happens’. Er ontstaat daardoor een sterke antibacteriële substantie – propolis genaamd – die de bijenkorf vrij houdt van infecties die het bijenvolk kunnen doden. En wat goed is voor de bij, is in dit geval ook heel goed voor jou. Propolis koop je tegenwoordig overal bij de betere drogist, en met een beetje mazzel kom je dankzij dit magische goedje met een stevige weerstand de herfst én winter door.

Boost je weerstand met hulp van de Bij: propolis helpt je de herfst door!

Naast gemene steken, geeft de bij ons dus gelukkig ook gezondheid cadeau dankzij haar honing en bijenpollen. Een wat minder bekend bijenproduct is propolis dat weleens verrekte goed van pas kan komen nu de herfst haar intrede doet en je weerstand lager wordt.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Functie van de bij

Maar eerst even terug naar het biologielokaal. Hoe zit het ook alweer met de ‘bloemetjes en de bijtjes’? Bestuiving is een belangrijke stap in de voortplanting van zaadplanten. Het is het overbrengen van het stuifmeel (mannelijke geslachtscellen) van de meeldraden naar de kleverige stamper (vrouwelijke geslachtscellen). Zonder bijen en andere insecten is bevruchting in de meeste gevallen onmogelijk en sterft het gewas uit. Naast bestuiving en het in balans houden van de natuur, staan bijenproducten bekend vanwege hun geneeskrachtige werking. Dit zijn mijn 3 favorieten die ik inzet zodra de temperatuur daalt en de neerslag toeneemt.

1. Gele power korrel

Als topping op een groene smoothie, door de yoghurt of uit het vuistje; bijenpollen zijn multi-inzetbaar en heel gezond. Ze helpen de darmwerking en spijsvertering verbeteren en hebben een anti-aging effect. Een bijenpol bestaat uit het stuifmeel dat de bij verzamelt, met daaraan eigen gemaakte nectar toegevoegd. Dit brengt ze vervolgens naar de korf waar het stuifmeel dient als krachtig opbouwvoedsel voor de andere bijen en de koningin. De pollen bevatten vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen (ijzer, zink en magnesium). Vandaar ook dat het stuifmeel populair is bij topsporters. Een ander voordeel is dat bijenpollen het bindweefsel versterken waardoor blessures minder snel op de loer liggen.

2. Honing als gezonde zoetmaker

Honing is een gezonde zoetmaker. Mocht je een taart met honing in plaats van suiker willen bakken, weet dan wel dat de zoetheid en voedingsstoffen uit de honing vervliegen boven een temperatuur van 37c. Honing bevat veel mineralen en vitamines die onder andere onze bloedsuikerspiegel op pijl houden en de keel smeren bij verkoudheid. Niet voor niets is honing populair onder artiesten; een lik honing voordat ze het podium op gaan doet wonderen voor hun stem. Ook houdt honing vocht van de huid vast en werk het perfect als hydraterende lippenbalsem. Vandaar dat honing vaak wordt verwerkt in beautyproducten. De Manuka honing is de Rolls Royce onder de honingsoorten en komt helemaal uit Nieuw-Zeeland gevlogen. Een theelepel per dag is voldoende om ziektes te voorkomen. Dit vanwege de hoge – wel honderd keer meer dan gewone honing – antibacteriële werking.

3. Propolis als natuurlijk antibioticum

Propolis forte physalisOver de kracht van propolis zijn boeken vol geschreven. Het wordt ook wel ‘bijenbalsem’ genoemd en staat bekend als natuurlijk antibioticum. Het karakter van propolis is er eentje om trots op te zijn. Propolis activeert het afweersysteem, is ontstekingsremmend, heeft een anti-virale werking en stimuleert het immuunsysteem. Je begrijpt nu vast waarom ik naar een strip propolis tabletten greep toen ik vorige week mijn eerste officiële verkoudheid van dit jaar te pakken had. De biologische Propolis Forte tabletten van Physalis die ik gebruik zijn rijk aan krachtige bijenpropolis en zijn gemaakt met wat extra vitamine C en zink. Beiden zorgen voor een goede weerstand en versterken je immuunsysteem. Omdat ik weet dat de bijenpopulatie het zwaar heeft op dit moment kies ik bewust voor een biologisch gecertificeerd propolis product. De propolis van Physalis komt uit China en wordt er lokaal door bijenhouders op bijenkorven geoogst. Gelukkig houden ze er rekening mee dat de bijen een bedreigde soort zijn en dat de populatie beschermd moet worden. Dit geldt echter ook voor de bijenhouders; hun inkomen is immers afhankelijk van de goede gezondheid en productiviteit van de bijen. In China, waar mijn biologische propolis vandaan komt, bevinden de bijen zich in de natuur op een afstand van minstens 3 km van stedelijke vervuilde gebieden. De bijen leven en planten zich hier voort op een natuurlijke manier. Verkrijgbaar vanaf €12,49 via hollandandbarrett.nl.

Sponsor een Bijenkast

Zoals je misschien al weet gaat het slecht met de honingbij in Nederland. Het aantal bijen neemt af en dat is nadelig voor ons dagelijkse groenten en fruit en de balans in de natuur. Stichting Beelease zet zich in voor het behoud van de honingbij door verschillende projecten op te zetten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een bijenkast adopteren en ook als particulier kun je verschil maken door een donatie te doen. Met het opgehaalde geld zorgt Beelease onder andere voor de aanschaf van bijenkasten voor bedrijven, opleidingen tot imker en lezingen door het land.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.