Professor legt uit: waarom voldoende lichaamsbeweging cruciaal is (vooral na je 35e!)

Body
lichaamsbeweging

Dat lichaamsbeweging gezond is zal je niet verbazen. Het versterkt je botten, zorgt voor een toename van spierweefsel en vergroot de bloedstroom naar je hart en hersenen. Maar pas als je door een microscoop kijkt op celniveau snap je pas écht waarom voldoende bewegen zo belangrijk is. 

Professor legt uit: zó belangrijk is lichaamsbeweging (vooral na je 35e!)

Als het gaat om lichaamsbeweging ben ik liever lui dan moe. En toch probeer ik elke dag 10.000 stappen te zetten. Lichaamsbeweging is namelijk ongelooflijk gezond. Sterker nog: regelmatig van de bank af komen is één van de belangrijkste sleutels tot healthy aging. Niet dat ik me nou zo vreselijk druk maak over ouder worden, maar toch… Tot je 35e zorgt je lichaam voor jou, daarna wordt het tijd dat jij voor je lichaam gaat zorgen. En dus beweeg ik meer en duik ik wat vaker met mijn neus in de boeken. Want als íets deze boekenwurm motiveert dan zijn het (wetenschappelijke) wijsheden over hoe gezond bewegen wel niet is. Een boek dat ik heb verslonden is Jonger worden van Nobelprijswinnaar, microbioloog en professor Elizabeth Blackburn en psychiater Elissa Epel. In deze bestseller – die door de Amerikaanse pers a gift to humanity wordt genoemd – beschrijven zij wat beweging voor je doet op celniveau. En dat is werkelijk mindblowing. Je cellen profiteren namelijk op allerlei manieren van de heilzame effecten van beweging. Hieronder vind je 3 voordelen van lichaamsbeweging die zelfs de grootste couch potato doen opveren.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

1) Bewegen vermindert oxidatieve stress

Hoe meer je beweegt, hoe minder vrije radicalen zich in je lichaam kunnen ophopen. Je kunt vrije radicalen het beste zien als bijproducten van je stofwisseling. Het zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan je cellen. Dit wordt oxidatieve stress genoemd. Dit proces wordt in de hand gewerkt door luchtverontreiniging, stress, alcohol, roken en blootstelling aan UV-straling. Oxidatieve stress is niet bepaald iets om je op te verheugen. Want als iéts je veroudering versnelt dan is het wel oxidatieve stress. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol die vrije radicalen spelen bij onder andere suikerziekte, alzheimer, vaatverkalking en kanker. Gelukkig bevatten je cellen ook antioxidanten die een natuurlijke bescherming bieden tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Zodra je aan lichaamsbeweging doet, maakt je lijf eerst iets meer vrije radicalen aan. Maar deze kortetermijnrespons zorgt voor een gezonde tegenrespons: je lijf produceert meer antioxidanten.

2) Bewegen heeft een gunstig effect op je huid

Als je regelmatig beweegt produceren de cellen in je bijnieren minder van het beruchte stresshormoon cortisol. En dat is goed nieuws voor alle ijdeltuiten van deze wereld want een teveel aan cortisol ondermijnt de aanmaak van collageen en elastine. Dit zijn eiwitten in spieren en bindweefsel die essentieel zijn voor een stevige huid. Ze houden je huid veerkrachtig. Je kunt het vergelijken met hoe je matras terugveert als je erop gelegen hebt. Zo werkt een gezonde huid ook. Maar als het collageen en de elastine in je huid beschadigd zijn, verliest je huid haar stevigheid. Net zoals een oude, ingezakte matras. Als je niet oppast, ziet je huid er na een periode van chronische stress uit als crêpepapier. Ténzij je lekker veel beweegt…

3) Bewegen gaat ontstekingen tegen en versterkt je immuunsysteem

In vergelijking tot coach potatoes hebben mensen die regelmatig bewegen minder cytokines in hun bloed. Dit zijn moleculen die ontstekingen razendsnel in je lijf kunnen verspreiden. Concreet betekent dit dat je immuunsysteem minder vaak wordt uitgedaagd en op volle kracht functioneert. En door een verhoogde weerstand vermindert de kans dat je ziek wordt.

Meest heilzaam

Na het lezen van dit artikel ben je vast benieuwd welke vorm van beweging dan het meest heilzaam is als het gaat om je gezondheid en de veroudering van je cellen. Volgens Blackburn en Epel is het verstandig om je niet te beperken tot één type workout. Je hebt het meeste baat bij een combinatie van:

1. Gematigde aerobe duurtraining (ofwel 3 x per week 45 minuten flink doorwandelen)
2. Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)
3. Krachttraining

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Jonger worden, Elizabeth Blackburn & Elissa Epel – uitgeverij Kosmos, €20

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link