5 tips voor meer duurzaamheid in je leven: zo word jij een echte Queen of Green

Holy Crap
praise the planet

De gezondheid van de planeet is een verantwoordelijk die we samen dragen. In plaats van wegkijken of je schouders ophalen kun je een positieve bijdrage leveren. Je hele leven omgooien is nergens voor nodig. Begin gewoon met het nemen van duurzame ‘microbeslissingen’ ofwel kleine veranderingen die bij elkaar opgeteld een wereld van verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor groene stroom of ga holistisch bankieren. Voor je het weet ben je een echte Queen of Green. 

5 tips voor meer duurzaamheid in je leven: zo word jij een echte Queen of Green

1. Ga voor 100% duurzame energie en groene stroom

Niet alle groene stroom is daadwerkelijk groen. Veel energieleveranciers lijken op papier groen, maar zijn in de werkelijkheid niet veel duurzamer dan grijze stroom. Maar hoe weet je nou waar je de real deal kan krijgen? Stroom uit eigen, hernieuwbare bronnen is daarop het antwoord. De meeste mensen denken hierbij aan zonnepanelen: een mooie optie, maar niet voor iedereen haalbaar. Een alternatief is windenergie van een molen die op coöperatieve wijze gekocht wordt. Maar ook kleine ‘energetische’ veranderingen maken verschil. Gebruik tijdens de koude maanden van het jaar bijvoorbeeld je verwarming minder frequent, trek vaker een warme trui aan en verwarm voortaan alleen ruimtes in je huis waar je daadwerkelijk bent. Wat ook enorm kan schelen: zoek uit waar koude lucht je huis binnenkomt en plaats tochtstrips. Simple as that.

2. Ga holistisch bankieren

Denk je bij banken en geld meteen saaaai? Lees toch maar even verder. Want je geld onderbrengen bij een duurzame bank betekent dat het geïnvesteerd wordt in initiatieven die een positieve impact hebben op mens, samenleving en milieu. Super holistisch dus! Triodos Bank is een goede optie. Deze bank doet alleen zaken met (fair-trade) organisaties die een sociale economie stimuleren en/of een gezonde natuur ondersteunen. Over natuur gesproken: sinds vorig jaar kun je met een biologische afbreekbare Triodos pas betalen. Deze pas is gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel en suikerriet. Je kunt ‘m dus met een gerust hart in de groene bak gooien als je toe bent aan een nieuwe. Hoe tof is dat!

3. Gebruik gerecycled wc papier van The Good Roll

The good roll, recycle wc papierGerecycled wc papier is al lang niet meer het sombere schuurpapier dat het ooit was. Het duurzame papier van The Good Roll is niet alleen zacht voor je billen en de bomen, maar helpt ook bij het bouwen van veilige en schone toiletten op plekken in de wereld waar dat hard nodig is. Met elke rol die je koopt ondersteun je hen namelijk in hun missie: 50 (!) procent van de winst investeren in Wash and Learn. Dit is een project waarbij The Good Roll samen met Stichting Simavi investeert in de installatie van toiletten in Oost-Afrika. Het doel? De basisgezondheid verbeteren om zo uit de vicieuze cirkel van armoede te breken. Met elk velletje papier dat je gebruikt draag je dus bij aan een betere wereld.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

4. Reis sustainable

Hotel Jakarta AmsterdamWe stoten in het dagelijks leven allemaal CO2 uit. Dat doen we helemaal als we op reis gaan. Vlieg je naar een bestemming buiten Europa dan is alleen je vlucht al goed voor 76 procent van de totale CO2-uitstoot van je hele vakantie. Blijf je in Nederland dan is dat slechts 12 procent*. Kies daarom als je vliegt voor CO2-compensatie zodat jouw bijdrage wordt gebruikt voor een project dat ergens in de wereld het milieu verbetert. Zo draag je al voor een paar euro jouw steentje bij aan of zonne- of windenergie en het planten van bomen. Daarnaast adviseren we je om elektrisch te rijden. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de Nissan Leaf. Slapen als je op reis bent op kan ook in een sustainable hotel. Er zijn tegenwoordig veel hotels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben zoals het Jakarta Hotel in Amsterdam. Binnen vind je een subtropische binnentuin die wordt besproeid met opgevangen regenwater uit het IJ. Het douchewater is verwarmd met zonne-energie en het personeel draagt kleding gemaakt van overstock stoffen die anders zouden worden vernietigd. *bron: NHTV/CVO

5. Eet vaker plantaardig

Plantaardig eten is een van de meest smaakvolle manieren om je leven duurzamer in te richten. All the way vegan hoeft je echt niet te gaan. Experimenteer gewoon eens met vegetarische of vegan recepten en drink je koffie eens met plantaardige melk zoals havermelk. Kan je wat inspiratie gebruiken? Op blogs als Lisa goes Vegan en Living The Green Life zie je hoe makkelijk, smaakvol en gevarieerd een plantaardige maaltijd kan zijn.

Gebruik minder

Plastic is overal en het is bijna onmogelijk om dit totaal uit je leven te bannen. Maar elke verandering begint bij bewustwording. Zodra je je bewust bent van de hoeveelheid plastic die gepaard gaat met je koopgedrag wordt het makkelijker om duurzamere keuzes te maken. Kies voor losse appels in plaats van die in een verpakte tray, investeer in een kwalitatieve hervulbare waterfles zoals die van Dopper en neem je eigen tas mee naar de supermarkt. Ben je ‘m toch vergeten, kun je bij Albert Heijn altijd de biologische katoenen tas kopen. Sinds september 2018  biedt deze supermarkt bovendien herbruikbare (wasbare) tasjes aan ter vervanging van de plastic tasjes op de Groente-, Fruit- en Broodafdeling. Way to go Appie!

10 extra tips!

Is de Queen of Green in jezelf wakker geschud? Dan hebben we hier nog 10 extra tips om de Dag van de Duurzaamheid extra kracht bij te zetten:

  • Koop wat vaker duurzame – zoals biologische en Fair Trade – producten
  • Begin je met een koude douche of douche maximaal 2 minuten met warm water
  • Zorg dat de apparatuur in je huis niet op de ‘standby’ staat als je de deur uit gaat
  • Eet eens een dag geen vlees of vis
  • Organiseer een biologische/Fair Trade lunch of diner voor familie en vrienden
  • Nodig je vriendinnen uit voor een kleding swap
  • Vervang 10 gloeilampen door spaarlampen of LED-lampen
  • Neem de fiets als je boodschappen gaat doen in plaats van de auto
  • Maak je eigen kruidentuintje op je stadsbalkonnetje
  • Drink EKO Fair Trade koffie met je collega’s en wissel ideeën uit om je werkplek duurzamer te maken

In dit artikel staan nog 50 andere slimme tips voor een meer sustainable lifestyle.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link