Waarom een gelukkig leven begint bij de juiste plek binnen je familie

by Eva Alberda 29.04.2017

‘Je hebt weer lichtjes in je ogen’, zei Els van Steijn na onze sessie. ‘Dat zie je altijd als mensen weer op hun goede plek staan in de familie fontein.’ Ik heb me in tijden niet zo licht gevoeld. Bij ons afscheid omhels ik Els. Het inzicht dat ze me gaf staat omschreven in De Fontein, het boek dat Els schreef over het vinden van je eigen plek binnen je familiesysteem. 

Waarom een gelukkig leven begint bij de juiste plek binnen je familie

In haar boek gebruikt Els een fontein als metafoor voor het familiesysteem. “Alle mensen die onderdeel zijn van het systeem, hebben een eigen plek”. Zie dit familiesysteem als een overstromende fontein met in de bovenste bak je voorouders. Daaronder staan je overgrootouders, daarna je opa en oma en in de bak daaronder je biologische ouders. De bak onder je ouders is van jou samen met al je eventuele broers en zussen. Heb je zelf kinderen? Dan staan zij in de bak onder jou. Bij elke generatie komt er een bak bij. Om je leven te leven in plaats van geleefd te worden, is het noodzakelijk dat je op jouw eigen plek in de fontein staat. Daar sta je in je kracht en ontvang je je eigenheid en flair. Klinkt als een heel aannemelijk verhaal, alleen hoe zorg je dan dat je op de goede plek staat?!

Mijn plek in de fontein

De vrijdagmiddag dat Els bij mij thuiskomt vraagt ze of er bepaalde patronen zijn waar ik meer inzicht in wil hebben, of dat er iets is waar ik telkens tegenaan loop. We maken een familieopstelling op papier. Al snel komen we erachter dat ik niet altijd in de goede bak zit. Om verschillende redenen kun je zijn opgestegen naar een bak boven je. In mijn geval voel ik teveel verantwoordelijkheid die van mijn vader is. Ik voelde mij verantwoordelijk en daarom belangrijk. Alleen tegelijkertijd ook leeg en alleen. Els vertelt dat wanneer je een oordeel hebt over één van je ouders, je plek verschuift naar de bak boven je. Je ouders zien je onvoldoende of je voelt je beter of ‘meer’ dan bijvoorbeeld je vader, en gaat uit verbinding met hem. Het klinkt ontzettend hard wanneer Els tegen mij zegt dat ik moet accepteren dat mijn vader keuzes maakt waar ik niet achter sta. In mijn ogen zijn zijn keuzes soms onverantwoordelijk en naïef, maar hier zit precies de crux, dit mag en moet ik zelfs laten gebeuren.

Onbewuste identificatie of verstrikking

Alle mensen die bij jouw familiesysteem horen, hebben een eigen plek. Als die plek je niet gegeven of gegund wordt, wordt iemand in een latere generatie onbewust in dienst genomen om die persoon/personen te vertegenwoordigen. Het principe is even simpel als complex. In systemische termen is er dan sprake van een onbewuste identificatie of een verstrikking. Het is een eye-opener om te zien hoe ik af en toe verstrikt ben met mijn vader Het komt er op neer dat alles wat niet opgelost is en onverwerkt is gebleven in vorige generaties, opnieuw aan bod komt in volgende generaties. Dit gaat zo door tot een manier is gevonden om het los te laten.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Het doorbreken van de patronen

Het klinkt allemaal niet heel gezellig, deze verklaringen waarom iets vaak al generatie op generatie doorloopt. Gelukkig ben ik zelf in staat om dit te doorbreken. Zodra ik leer af te dalen naar mijn plek in de fontein, vind ik rust en zal het automatisch goed met mij gaan. Je ziet in welke verantwoordelijkheden bij jou liggen en laat los wat van de ander is. Zo stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ‘ja’ zeggen tegen wat er is (al het goede en het minder mooie). Bij het afdalen kom je ook in aanraking met keuzes omtrent schuld en onschuldig zijn.

Je schuldig maken

In het principe van ‘jezelf schuldig maken’ schuilt een grote paradox. Want je moet afdalen naar jouw eigen (kind) bak om volwassen te worden. Dit betekent simpelweg keuzes maken die ten goede zijn voor jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een punt achter je relatie zetten omdat je voelt dat de relatie je tegenhoudt in je eigen ontwikkelingen. Of iets simpels als om 5 uur naar huis gaan, terwijl de rest van je team wel door moet werken. Waar het op neerkomt is dat je absoluut niet verantwoordelijk bent voor het geluk van de ander. Dat hoort bij de persoon zelf en ligt nooit bij jou.

100 kilo van mijn schouders

Groei is niet mogelijk zonder schuld. Je schuld aangaan en deze waardig dragen, maken je uiteindelijk het krachtigst. Voor mij betekent het duidelijk grenzen stellen tussen mijn vader en mij. Natuurlijk zal ik hem altijd steunen in moeilijke tijden, maar zijn sores is niet mijn verantwoordelijkheid. Tijdens mijn sessie met Els viel er wel 100 kilo van mijn schouders toen ik dat ook daadwerkelijk in zag. Al met al voor mij een letterlijke bewogen vrijdagmiddag.

Het boek De Fontein – Vind je plek 

Als beste tip kan ik meegeven: lees het boek! De theorie is voor mij zo kloppend en reuze interessant. Het is als het ware een langdurige persoonlijke 1-op-1 sessie met Els. Het boek reikt je een ander perspectief aan zodat je anders kunt kijken naar je leven. De fontein kan je toegang verschaffen tot een positieve spiraal, die ontstaat als het je lukt om de zogenaamde systemische wetmatigheden voor je te laten werken. De principes van opstijgen en afdalen helpen je om de relatie met jezelf en je omgeving te verbeteren. Je zult meer rust ervaren en grip krijgen op de kwaliteit van je leven.

Over de auteur Els van Steijn

Els van Steijn (1969) studeerde af aan de Hogere Hotelschool in Den Haag. Daar leerde ze de essenties kennen van professioneel managen, gastvrijheid en het behalen van doelen in een wereld waarin belangen kunnen verschillen. De verdieping kwam in de jaren erna vanuit diverse managementposities in de dienstverlening: leidinggeven, grote veranderingstrajecten begeleiden, projectmanagement en conceptontwikkeling. Sinds 2002 is Els werkzaam als teamtrainer, coach en opsteller.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN