Tijdens de overgang kun je door alle hormonale veranderingen in je lichaam typische overgangssymptomen gaan ervaren zoals opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Een minder bekend kwaaltje dat tijdens en na de overgang kan optreden is pijnlijk klierweefsel in de borsten. Je borsten en tepels zijn gevoelig en gespannen, en zwellen mogelijk ook op. Hoe komt het dat je borsten pijnlijk worden tijdens de overgang, en wat kun je eraan doen? Dat lees je hieronder.
Kan je in de overgang pijnlijke borsten hebben?
Je hoort er lang niet zoveel over als over opvliegers en slaapproblemen, maar pijnlijke borsten zijn een veelvoorkomend overgangskwaaltje. Vaak wordt pijnlijk klierweefsel tijdens de overgang veroorzaakt door een tijdelijke oestrogeendominantie. Vanaf ongeveer je 30e begint de productie van zowel oestrogeen als progesteron te dalen, alleen daalt de productie van progesteron over het algemeen sneller.
Pijnlijke klachten door oestrogeendominantie
Daardoor krijgen vrijwel alle vrouwen vanaf ongeveer hun 40e in meer of mindere mate te maken met oestrogeendominantie. Dat kan verschillende klachten geven: migraine, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden én pijnlijke borsten en tepels. Je borsten kunnen door oestrogeendominantie ook opzwellen en je kunt zelfs merken dat er wat vocht uit je tepels komt. Misschien herken je dit gevoel in je borsten ook van voor de overgang; veel vrouwen hebben voor en tijdens hun menstruatie last van pijnlijk klierweefsel. Na de menstruatie gaat de pijn dan vanzelf weer weg. Deze vorm van pijn in de borsten wordt cyclische pijn genoemd.
Pijnlijk klierweefsel verminderen
Als je last hebt van pijnlijk klierweefsel tijdens de overgang, raadpleeg dan eerst je huisarts om eventuele andere gezondheidsproblemen uit te sluiten. Er zijn ook verschillende dingen die je zelf alvast kunt doen om de pijn te verlichten. Een paar tips:
- Het is belangrijk om de doorbloeding in je borsten te stimuleren. Draag warme kleding en/of gebruik warmtecompressen. Laat strakke bh’s met beugels achterwege, deze verhinderen de doorbloeding juist. Wel kan het fijn zijn om een (sport)bh te dragen die genoeg steun geeft aan je borsten.
- Je kunt ook je borsten 2-3 keer per week droogborstelen om de doorbloeding te verbeteren. Daarvoor gebruik je een speciale dry brush. Borstel in strijkende en cirkelvormige bewegingen richting je oksel.
- Soms kan in plaats van warmte kou juist helpen. Probeer of een cold pack verlichting biedt.
- Een bekend natuurlijk middeltje tegen pijnlijk klierweefsel is teunisbloemolie (primrose oil). Je kunt dit bij de meeste drogisterijen vinden. Borage olie kan ook helpen.
- Bescherm je lever: een gezonde lever filtert overtollige hormonen uit je bloed en beschermt je tegen oestrogeendominantie. Gedrag waar je lever moeite mee heeft is roken, medicijngebruik én alcohol. Als je lever alcohol afbreekt dan heeft dit namelijk de voorkeur boven een goede afbraak van oestrogenen. Dit verergert oestrogeendominantie. Zorg dus voor een lage alcoholinname.
- Je kunt overwegen om een homeopathische arts of acupuncturist te raadplegen om je klachten te verlichten.
Pijnlijk klierweefsel na overgang
Bij sommige vrouwen duurt de overgang alles bij elkaar tot wel 10 jaar. Ook na je laatste menstruatie, in de postmenopauze, is je lichaam vaak nog een tijdje bezig met het vinden van een nieuw evenwicht. In die periode kun je nog steeds af en toe last hebben van pijnlijke borsten. Bovendien produceren je bijnieren ook de hormonen die een rol spelen bij pijnlijk klierweefsel, progesteron en oestrogeen. Ook na de overgang. Het hoeft dus geen reden tot paniek te zijn als je na de overgang nog last hebt van pijnlijk klierweefsel in je borsten. Raadpleeg wel altijd voor de zekerheid je huisarts om uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!