BESTEL NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Holistische huisarts legt uit: waarom pijn niet tegen, maar vóór jou is

Body
Pijn
Juriaan Galavazi

Juriaan Galavazi
01.07.2019

Juriaan Galavazi is huisarts en coach. Naar zijn mening geen toeval dat sommige mensen ziek worden of klachten krijgen. Lichaam en geest zijn volgens Juriaan niet van elkaar te scheiden. We kunnen het apart beschrijven, maar het functioneert als één geheel. In dit artikel legt hij uit waarom pijn niet tegen jou is, maar vóór jou.

Holistische huisarts legt uit: waarom pijn niet tegen, maar vóór jou is

Ze is 52 jaar en heeft al geruime tijd pijnklachten in haar linker enkel. Hardlopen, wat ze het liefste doet, gaat niet meer. Van de zomer heeft ze een wandelvakantie in de bergen gepland. Ze wil heel graag van haar pijnklachten af. Meerdere bezoeken aan de fysiotherapeut en  een podoloog hebben niet gewerkt. De orthopeed stelde een (ingrijpende) operatieve ingreep voor. Wat nu? Vragend kijkt ze me aan…

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Je lijf is slimmer dan je hoofd

Nadat ik het verhaal heb uitgevraagd onderzoek ik haar. Hele grote afwijkingen kan ik niet vinden. Wel een forse pijnlijke plek aan de binnenzijde van haar enkel. Mogelijk doordat haar voet de neiging heeft naar binnen toe te zakken. De vraag is echter of dit de werkelijke oorzaak van haar klachten is. Ik geef haar een aantal adviezen gericht op het mogelijke mechanische probleem: een aanpassing van de inlegzool, oefentherapie en eventueel pijnstilling. Een operatieve ingreep raad ik haar ten zeerste af. “Er is nog een manier om ernaar te kijken, en dat is vanuit een bredere zienswijze. Zou je die willen horen?” vraag ik. Ze knikt instemmend en nadat ze weer op de bank heeft plaatsgenomen, stel ik haar de vraag: “Stel dat je lijf hier slimmer is dan je hoofd. En dat daar waar je hoofd geen “nee” meer kan zeggen, dat je lichaam het voor je gaat doen. Wat zou je lijf je hier dan willen vertellen?” Ze glimlacht en draait tegelijkertijd haar hoofd een beetje schuin weg naar beneden. Ze wil er eigenlijk niet aan. “Tsja”, zegt ze terwijl ze haar wenkbrauwen wat optilt. “Dan zou ik misschien wel rustiger aan moeten doen…”

Spanning

Ze blijkt een eigen trainings- en communicatiebureau te hebben. Ze is hoofdkostwinner en het gaat erg goed. Zo goed zelfs dat ze eigenlijk teveel opdrachten heeft. Ze weet dat ze het rustiger aan zou moeten doen, maar vindt dat spannend. Opdrachten afwijzen en grenzen stellen dat is lastig voor haar. Het is immers ook haar inkomen. Kan ze dat wel maken? Ik doe met haar een kort onderzoek naar haar verlangen. We komen uit op waarden als vrijheid, rust, ruimte, balans… Tegelijkertijd vindt ze dat spannend. Haar hoofd laat van zich horen met diverse gedachten. Hoe zal mijn omgeving reageren als ik minder ga werken? Wat zullen ze er thuis van vinden? En wat als ik een opdracht afwijs, hou ik dan wel genoeg opdrachtgevers over? De spanning in haar lichaam neemt toe en een deel van haar wil daar het liefst zo snel mogelijk vandaan.

Vertraging

En dit is precies hoe het werkt. Heel veel mensen willen meer rust en balans in hun leven. Op het moment dat het goed gaat willen ze die ervaring het liefste vasthouden. En als het slecht gaat wil men er zo snel mogelijk vandaan. Altijd maar in beweging. De balans zit echter, zoals altijd, in het midden. Je zal dus niet alleen contact mogen maken met je verlangen. Maar óók met het gedeelte dat het spannend vindt. Het gedeelte waar de pijn, de angst of het verdriet zit. Je kan dat gedeelte niet aankijken wanneer je er steeds maar van weg wilt. En er is een groot verschil of je kijkt naar de pijn, het doorvoelt en er contact mee maakt of dat je er helemaal mee samenvalt. Alsof er geen ontsnappen meer aan is.

Vertraging

Deze plek in het midden, om ook onze angst en pijn te kunnen onderzoeken, vraagt om vertraging. Om stil te staan. En de vraag te stellen “wat wil mijn lijf me hier nou eigenlijk vertellen?”. Vaak weten we dan het antwoord niet meteen. En dat maakt ons opnieuw onrustig en dus willen we er weer zo snel mogelijk vandaan. We hebben niet geleerd om te gaan met gevoelens van onrust en onzekerheid. Terwijl juist op die plek waardevolle informatie ligt. De weg naar vrijheid en balans gaat maar via één poort. En dat is de poort van pijn en verdriet. Er is geen andere toegangsweg. En iedere keer dat we daar vandaan gaan, dan sluiten we daarmee de weg naar vrijheid en balans.

Verlangen

Ze knikt. Ze hoort wat ik zeg, ze begrijpt het ook. Maar hoe dan? En geloof je echt dat de pijnklachten in mijn enkel dan verdwijnen? Mijn antwoord is helder en confronterend: Ik weet het niet. Wat ik wél weet is dat de pijn in je enkel ons gebracht heeft bij jouw verlangen. En dat een deel in jou het heel spannend vindt om dat verlangen waar te maken. Door direct de pijn in je enkel weg te nemen, zal je jouw pad gewoon weer vervolgen. Terwijl je diep van binnen iets anders wilt. Wanneer je jezelf toestaat om hier tijd te nemen en – misschien wel letterlijk – stil te staan dan kan de pijn in je enkel je blijven herinneren aan jouw verlangen. Zodat je de mogelijkheid krijgt om dit, eventueel met begeleiding, te onderzoeken. Het kan zijn dat de pijn dan uiteindelijk verdwijnt. Het kan ook zijn dat die blijft. Maar als jij meer gaat doen wat goed is voor jou, dan zal dat effect hebben op jouw lijf: minder stress, minder spanning, meer rust en balans. En daarmee gaat de enkel geheid een andere plek innemen in jouw leven.

Pijnstiller

Kan ik wel een pijnstiller nemen? Zeker. Pijnstillers helpen. Gelukkig maar. Ze kunnen je in dit geval helpen om je wandelvakantie met veel plezier te voltooien. Naast de inlegzooltjes en de oefentherapie. Zoals eerder gezegd ligt ook hier de balans in het midden: pijnstilling helpt. Mits je ook de andere weg blijft bewandelen. De pijn is niet tegen jou. De pijn is er voor jou.

Boekentip: ‘Van klacht naar Kans’

van klacht naar kansNa een reeks super veel gelezen artikelen op Holistik kon een boek natuurlijk niet uitblijven. In december 2019 komt Van klacht naar kans uit. In dit boek legt Juriaan uit waarom je voor een betere behandeling van klachten een andere visie nodig hebt. Een visie waarbij je oude denkpatronen loslaat, je lijf leert voelen, contact maakt met je innerlijke drijfveren, en waarbij je ongemak en pijn leert dragen. Juriaan leert je hoe je dat doet, wat daarbij komt kijken en waarom dit je leven verandert. Een aanrader!

Meer lezen van Juriaan Galavazi

Omarm je weerstand en vind wat je al die tijd zocht

Dit is waarom vriendelijkheid je leeg kan trekken

ADHD: dit is waarom de beste bedoelingen van ouders vaak averechts werken

Zo creëer je jouw fundament van zelfvertrouwen en eigenwaarde

Zo stap je uit de wachtkamer van je eigen leven terug aan het roer

Holistisch huisarts geeft visie op oorsuizen en tinnitus: ben je bereid om écht te luisteren? 

Jouw leegte is van jou, invulling vind je bij jezelf

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Kijk voor meer informatie op dokterjuriaan.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.