3 richtlijnen voor een kerstdiner dat energie geeft (in plaats van kost)

Body
marnes, peter aelbrecht, burn-out kliniek, mentale problemen, angst, stress, depressie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
23.12.2021

Homo Energeticus is geen standaard kookboek. Het is geschreven door de Belgische arts dr. Peter Aelbrecht, tevens oprichter van Marnes; een medisch holistisch GGZ gecertificeerd resort in Spanje. Al meer dan 30 jaar heeft hij ervaring in het helpen van mensen met mentale klachten. Als geen ander weet hij hoe lichaam en geest me elkaar verbonden zijn, en hoe voeding kan bijdragen aan je genezingsproces. In dit kookboek legt dr. Aelbrecht de focus op gerechten die jou voorzien van meer energie én vitaliteit. Want verkeerde of onaangepaste voeding is een van de belangrijkste oorzaken van langdurige en vaak onverklaarbare vermoeidheid. Onlangs deelden we dit pure boekweitbrood en deze creamy vegan chocolademousse. Beiden ideaal voor op de kersttafel. Meer adviezen over een gezond, voedzaam kerstdiner dat energie geeft (in plaats van kost) geeft Peter in onderstaand artikel. Inclusief een aantal menu-suggesties. 

3 richtlijnen voor een kerstdiner dat energie geeft (in plaats van kost)

marnes, ggz, dokter, peter aelbrecht

Welke voedingsmiddelen raad je aan om veelvuldig in te zetten tijdens het kerstweekend als je een gevoel van uitputting de volgende dag wilt voorkomen?

Peter: ‘Eet vooral voldoende groenten en (dierlijke) proteïnen. Zo zorg je ervoor dat je langer een gevoel van verzadiging behoudt en belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.’

En waar moet je juist ver vandaan blijven om de kerstdagen goed gemutst door te komen?

Peter: ‘Je blijft het beste ver vandaan van snelle suikers (brood, pasta, en snoepgoed), dierlijke melkproducten (room, boter) en glutenhoudende graanproducten zoals brood. Als je deze producten niet kunt vermijden, consumeer ze dan met mate. En zoek waar je kan naar glutenvrije en/of plantaardige varianten. Tegenwoordig zijn die gelukkig overal beschikbaar.’

Heb je 3 voedingsrichtlijnen om rekening mee te houden bij het samenstellen van je kerstmenu?

Peter: ‘Probeer de volgende drie richtlijnen aan te houden: combineer je eiwitten (vlees en vis) niet met koolhydraten. Je kunt ze wel met groenten en gezonde vetten eten. Ten tweede, serveer geen rauw fruit na de maaltijd. Dit kan gaan gisten in je maag, met spijsverteringsklachten tot gevolg. En tot slot, verhit voedingsmiddelen niet boven de 160 graden. Hou je oven en vuur dus op een lage temperatuur en gaar je eten langzaam.’

Is alcohol ongezond? En hoe kun je het beste toch een glaasje drinken tijdens de feestdagen?

Peter: ‘Alcohol is toxisch voor de mens, maar in rode wijn zitten tegelijkertijd polyfenolen die positief voor de gezondheid zijn. Maximaal twee glazen rode wijn kan daarom best bij een gezond kerstmenu. Meer dan twee glazen en alle andere vormen van alcohol zijn af te raden.’

Als je er een zwaar diner op hebt zitten, wat raad je aan als ontbijt?

Peter: ‘Na een zwaar diner kun je het beste de volgende ochtend vasten. Drink alleen wat lauw water. Gun je spijsvertering deze rust.’

homo energeticus

Wil je nog een laatste wijze raad meegeven?

Peter: ‘Begin niet te laat aan het kerstdiner. Probeer de laatste 2 uur voor het slapengaan niet meer te eten en alleen nog water of kruidenthee te drinken.’

4 recepten voor het ideale kerstdiner

Peter: ‘Hieronder vind je 4 recepten voor mijn ideale, gezonde en voedzame kerstdiner, enjoy!’

1. Bites vooraf: bloemkoolkoekjes

Ingrediënten voor 10 koekjes:

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 4 eieren
  • 1 koffielepel currypoeder
  • sap van 1 citroen
  • 1 el bladpeterselie, fijngehakt
  • kokosolie
  • peper en zout

Ingrediënten voor de olijfolie-avocadodressing:

  • 1 avocado, geschild en ontpit
  • 75 ml olijfolie
  • 75 ml water
  • 2 koffielepels appelazijn
  • 1 koffielepel citroensap
  • ¼ koffielepel zeezout

Zo maak je het:

  • Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in licht gezouten water.
  • Plet de roosjes met een vork. Je kunt beter geen mixer gebruiken, want dan wordt het snel een pap en zullen de koekjes geen structuur hebben.
  • Klop in een kommetje de eieren los en voeg de bloemkoolmoes, curry, bladpeterselie, het citroensap en peper en zout toe. Meng goed.
  • Vorm koekjes van dit mengsel door er eerst balletjes van te maken en deze vervolgens te pletten en bak ze in een koekenpan met wat kokosolie gaar (1 à 2 minuten per kant).
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een hoge maatbeker en mix met de staafmixer tot een homogene vloeistof.
  • Is het resultaat te dik, voeg dan eetlepel voor eetlepel water toe tot je de gewenste consistentie hebt. Je maakt deze dressing het best à la minute. Je kunt hem slechts één dag in de koelkast bewaren. Sluit het potje goed af.

2. Voorgerecht: avocado met garnalen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 avocado’s
  • 400 g gepelde noordzeegarnalen
  • enkele druppels limoensap

Zo maak je het:

  • Ontpit de avocado’s. Reken een halve avocado per persoon. Snijd in schijfjes en druppel er wat limoensap over.
  • Spoel de gepelde garnalen kort onder stromend water en dep ze droog.
  • Schik de avocadoschijfjes en de garnalen op een bord. Serveer met glutenvrij brood.

3. Hoofdgerecht: eendenborst met gember

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 eendenborsten
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el gember, fijngehakt
  • 2 el kokosolie
  • zeezout

Zo maak je het:

  • Snijd de vetkant van de eendenborsten in een ruitjespatroon in. Let erop dat je niet in het vlees snijdt.
  • Zout de vleeskant en leg de filets met de vetzijde in de pan. Je hoeft geen olie toe te voegen. Bak zachtjes in ongeveer een kwartier gaar.
  • Bak de filets daarna nog 3 minuten op de andere kant. Bewaar in aluminiumfolie op een warme plek bij het fornuis.
  • Bak in een ander pannetje de knoflook en gember in wat kokosolie gedurende 3 minuten op een laag vuur. Voeg op het laatst wat zeezout toe.
  • Schep het knoflook-gembermengsel over de filets en dien op.

4. Dessert: ‘yoghurt’ van cashewnoten met bosbessen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g cashewnoten
  • 500 ml water
  • 1 vanillestokje
  • verse bosbessen/frambozen/aardbeien naar keuze
  • kokosrasp
  • takje citroenmelisse of munt

Zo maak je het:

  • Laat de noten een nachtje weken in water.
  • Giet het water af en pureer de noten met 250 ml (vers) water met de staafmixer. Voeg dan het overige water toe en pureer nog eens flink. Je hebt nu een witte massa die op yoghurt lijkt.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes bij de ‘yoghurt’. Je kunt ook het stokje toevoegen voor extra vanillesmaak, maar dit moet je er voor het serveren weer uithalen.
  • Serveer in mooie glaasjes en werk af met verse vruchten naar keuze, een beetje kokosrasp en een blaadje citroenmelisse of munt. Dit dessert is ook lekker met een beetje kaneelpoeder.

Marnes heeft een GGZ certificering

Sinds september 2019 heeft Marnes een GGZ certificering. Dit wil zeggen dat het Nederlandse ministerie van volksgezondheid hen heeft erkend als een gespecialiseerd geestelijk gezondheidscentrum. Hierdoor komt de behandeling die ze bieden in aanmerking voor terugbetaling door de zorgverzekeraar. Op dit moment betaalt een grote meerderheid van de zorgverzekeraars hun behandeling terug, waardoor deze nu toegankelijk is voor iedereen.’ Kijk voor meer informatie over Marnes op marnesggz.nl. Eerder deelde regisseur Bas van Teylingen op Holistik zijn ervaringen met Marnes. Hier lees je deel 1, en hier deel 2.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Marnes. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform, waardoor Holistik gratis toegankelijk kan blijven voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.