De lockdown als katalysator voor persoonlijke groei: deze handvatten helpen je vooruit

Heart + Soul
lockdown, persoonlijke groei, leiderschap, reflecteren
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
04.02.2021

De lockdown blijft een uitdagende periode die naast uitdagingen gelukkig ook kansen biedt. Waar haal je bijvoorbeeld nu de inspiratie vandaan voor je persoonlijke groei, terwijl er geen fysieke yogalesjes of inspirerende lezingen zijn? Naar binnen keren helpt. Nu de buitenwereld minder van je vraagt, ontstaat ruimte om innerlijke ontdekkingen te doen die je anders over het hoofd zou zien. Lianne Bijleveld, coach en founder van Into The New Academy richt zich op persoonlijk leiderschap. Ze deelt een aantal handvatten én geeft verrijkende kijk-, luister- en leestips waarmee jij verdieping vindt in deze lockdown periode.

De lockdown als katalysator voor persoonlijke groei: deze handvatten helpen je vooruit

lianne bijleveld

Lianne: ‘Bij persoonlijk leiderschap draait het om richting geven aan je eigen leven op basis van wie je bent, wat je kan en wat je belangrijk vindt. Maar leiderschap pakken over je persoonlijke groei is ook lastig, zeker in een lockdown. Want het voelt misschien alsof je de regie een beetje kwijt bent, nu er voor een groot deel voor ons bepaald wordt hoe we ons leven kunnen leiden. Ook ben je waarschijnlijk meer gaan reflecteren. Misschien twijfel je bijvoorbeeld of je baan nog wel bij je past… Maar durf je nu nog niet in beweging te komen. Hieronder deel ik 3 tips om de regie te houden over jouw persoonlijke groei én deel ik mijn favoriete boeken, podcasts en tips op het gebied van zelfontwikkeling.

Stap 1. Persoonlijke groei zit van binnen

Persoonlijk leiderschap begint met zelfinzicht. Iedereen draagt de antwoorden in zichzelf, maar veel mensen weten niet goed hoe ze moeten luisteren. Zoek daarom de stilte op. Ga de natuur in, maar dan zonder muziek of een podcast. Ga op de bank zitten, maar zonder Netflix. Mijmer een beetje over je leven alsof je 80 jaar oud bent. Wat wil je bereikt hebben als je terugkijkt, hoe wil je dat mensen je herinneren. Wie wil je zijn? Dit soort vragen geven je inzicht in je kernwaarden die kunnen dienen als een kompas in je leven. Dit zijn je belangrijkste overtuigingen die verklaren waarom je dingen doet. Voorbeelden van kernwaarden zijn liefde, verbinding, creativiteit, zekerheid, vrijheid. En kijk dan eens naar het hier en nu: leef je naar die waarden? Leef je het leven van diegene die je wilt zijn? Om leiderschap te nemen over jezelf moet je eerst antwoorden vinden op die grote vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’.

Stap 2. Keer naar binnen

Breng vervolgens in kaart op welke gebieden je je wilt ontwikkelen. Geef jezelf een cijfer op de verschillende gebieden in je leven, zoals:

 • Spiritualiteit en zingeving
 • Maatschappelijke bijdrage
 • Financieel
 • Carrière, werk
 • Ontspanning en plezier
 • Relaties
 • Persoonlijke groei
 • Voldoende tijd, goede planning
 • Omgang met emoties
 • Gezondheid en Vitaliteit

Bedenk wat jouw ideale cijfer per gebied zou zijn. Reflecteer vervolgens op de verschillen tussen je ideale cijfer en het werkelijke cijfer en tussen de gebieden onderling. Zie je een disbalans? Kies je ervoor om op sommige gebieden tevreden te zijn met een zesje of pas je voor middelmatigheid? Met welke gebieden wil je tijdens deze lockdown aan de slag?

Stap 3. Kom in actie

Vervolgens is het tijd om in actie te komen. Schrijf je doelen op, spreek ze uit, maak een vision board over jouw doel, vind een buddy met wie je samen aan jullie doelen kunt werken, zoek hulp van bijvoorbeeld een coach. Nogmaals het belangrijkste: kom in actie. Heb je inspiratie nodig? Hieronder een aantal van mijn favoriete kijk-, luister- en leestips.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Om te luisteren

In de geleide Inner Mentor Visualization van Tara Mohr ga je in gesprek met jouw grootste mentor (jijzelf!) over 20 jaar. Een mooie manier om inzicht te krijgen in je kernwaarden en wie je wilt zijn. Luister ook eens naar de KUKURU podcast van Giel Beelen. Hierin gaat hij in gesprek met gasten over persoonlijke ontwikkeling, slaap, spiritualiteit, voeding, beweging en muziek.

Om te kijken

Toch op Netflix beland? Bekijk dan de Headspace Guide to Meditation. Elke aflevering begint met een uitleg over de voordelen van meditatie en eindigt met een geleide meditatie. Ook leuk om te kijken met iemand die meditatie allemaal wat ‘zweverig’ vindt.

Om te praten

1. Kom in contact met mensen buiten je eigen bubbel. Clubhouse is een nieuwe social media app die zich richt op live audio. In een ‘drop in audio chat’ praat je – via audio – tegen andere leden in een digitale club. Er zijn allerlei uiteenlopende gespreksonderwerpen te vinden op de app. Binnenkomen is nog wel een dingetje, dat kan namelijk alleen op uitnodiging. Zoek iemand in je netwerk die al lid is is en vraag hem of haar om jou toe te laten.

2. Een andere tip: mensen snakken op het moment naar sociaal contact en veel mensen praten graag over zichzelf. Neem eens contact op met iemand die jij bewondert. Misschien de CEO van een bedrijf waar je graag wilt werken, of die inspirerende persoon op Instagram. Vraag of je ze mag bellen of trakteren op een take away koffie en een wandeling om te leren over hun reis in zelfontwikkeling. Reken maar dat je je dagelijkse portie inspiratie dan binnen hebt.

Om te lezen

 • You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life van Jen Sincero. Over het vinden van je dromen en doelen. Vol tips & tricks over onder andere financiën, zelfsabotage en prioriteiten stellen. Het boek is beeldend en grappig geschreven. Je voelt je gegarandeerd goed na het lezen.
 • The 4 Hour Workweek van Tim Ferris. Dit boek heeft me echt een beetje veranderd. Ik leerde dat je je tijd maar één keer kunt uitgeven. Ferris stelt dat we onze gouden jaren niet zouden moet verkwanselen aan werk, om de laatste twintig jaar van ons leven pas te mogen genieten. Kijk wat er nu al kan en kom in actie om je leven zo in te richten zoals jij het wilt. Persoonlijk leiderschap dus!
 • De Keuze van dr. Edith Eger. Edith Eger was 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. In De Keuze deelt ze haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van de mensen die zij sindsdien heeft geholpen. Dit boek gaat over vrijheid en laat zien dat elk oordeel of verwijt naar een ander, eigenlijk alleen iets zegt over jouzelf. En dat je altijd een keuze hebt, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn.

Om te doen

Afgelopen zomer deed ik mee aan een stilte retraite, begeleid door Tijn Touber. Een week niet praten, niet lezen en geen telefoon. Ik schrok ervan hoe vaak ik onbewust naar m’n telefoon wilde grijpen. Maar ook tot wat voor mooie inzichten je komt als je gewoon stil bent. Het wordt glashelder dat je niet je gedachten bent, dat alles er al is. Tijn biedt nu ook online stiltedagen aan. Verander je huis in een oase van rust vrede en stilte, check in bij jezelf, kom dichter bij je intuïtie en sta stil bij wat echt belangrijk voor je is’.

Kom in actie met een loopbaantraject

Lianne biedt een online loopbaantraject aan dat je helpt om te onderzoeken wat je écht wilt. Daarnaast geeft ze online masterclasses. Een uitkomst als je de afgelopen periode tot inzicht bent gekomen dat het tijd is voor een nieuwe stap in je carrière. De eerstvolgende masterclass vindt plaats op 2 maart. Kijk op intothenew.nl voor meer informatie.  

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.