6 uur per dag vasten? Dan gebeurt er dít in je lijf

Body
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
13.04.2018

Vasten is al zo oud als de mensheid en maakt onderdeel uit van veel religies. Er zijn allerlei manieren om vasten in je leven te integreren. Je zou er voor kunnen kiezen om elke dag zes uur achter elkaar niet te eten, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 16.00 uur. Maar wat gebeurt er dan precies in je lijf?

Dit gebeurt er met je lijf als je zes uur per dag vast

Vroeger, toen er nog geen koelkast of supermarkt bestond, moesten we veel moeite doen om over voedsel te beschikken. Voldoende eten vinden om te kunnen overleven was onze belangrijkste prioriteit. En afhankelijk van de seizoenen, omgeving en onze vindingrijkheid leefden we in tijden van overvloed en schaarste, iets waar onze genen nog steeds op ingesteld zijn. De continue overvloed aan eten waar we onszelf tegenwoordig aan blootstellen ontregelt ons lichaam.

Gewicht verliezen

Veel mensen starten met periodiek vasten omdat ze gewicht willen verliezen. En mits op de juiste manier toegepast is deze methode heel effectief om op een verantwoorde manier af te vallen. Niet alleen doordat je per saldo minder calorieën tot je neemt, maar ook doordat je lichaam over zal stappen naar een betere vetverbranding. Wanneer je lichaam leert om vetten als energiebron aan te spreken heeft dat niet alleen een positief effect op je lichaamssamenstelling, maar ook op je energie. Het lichaam kan vetten, suikers en eiwitten gebruiken als energiebron. Suikers zijn vooral bedoeld voor snel beschikbare energie; bij stress of inspanningen bij een hoge hartslag. Het nadeel is dat er maar kort gepresteerd kan worden op suikerverbranding, de voorraad is snel uitgeput. Vetten daarentegen, leveren ons lichaam lange termijn energie; met deze voorraad kun je weken vooruit. Dus ook bij energietekort, chronische vermoeidheid of andere vermoeidheidsklachten is het belangrijk om het lijf weer te leren hoe het kan overstappen naar een optimale vetverbranding. Periodiek vasten is de perfecte manier daarvoor.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Versterken immuunsysteem

Naast een goede vetverbranding heeft vasten nog een aantal bewezen, grote gezondheidsvoordelen. Door af en toe met korte periodes niet of weinig te eten versterk je je immuunsysteem. Het is een ‘reset’ voor je lichaam waarbij je je hele systeem kunt ‘verjongen’. Het lichaam gaat zich in tijden dat er geen voeding verwerkt hoeft te worden, richten op herstelwerkzaamheden zoals het repareren van cellen en het weer in balans brengen van hormonen. Oude, beschadigde of slecht werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam, nieuwe cellen worden aangemaakt. Vasten is dus een soort grote schoonmaak in je systeem.

Groei hersencellen

Een ander belangrijk positief effect van vasten is een versnelde groei van hersencellen. Vasten verbetert je gemoedstoestand en beschermt het brein tegen dementie en mentale achteruitgang door veroudering. Het kan zelfs een grote rol spelen in het voorkomen en afremmen van ziektes zoals alzheimer doordat het een verhoogde productie van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) op gang brengt. Dat is een eiwit dat stamcellen stimuleert tot het vormen van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus, het gebied in de hersenen dat te maken heeft met geheugen en leren. Naast al deze prachtige voordelen zijn er nog veel meer, zoals betere spieropbouw, verjonging en mogelijke verlenging van je leven. Dit komt doordat vasten zorgt voor een spectaculaire stijging van de productie van HGH; menselijk groeihormoon. HGH staat ook wel bekend als het ‘fitness‘-, ‘verjongings’- of vetverbrandingshormoon, omdat het zorgt voor een betere vetverbranding en meer spieropbouw.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

eet je fitEet je fit

In het boek ‘Eet je Fit’ van Nanneke Schreurs en José van Riele lees je uitgebreid over alle voordelen en op welke manieren je periodiek vasten kunt toepassen in je dagelijks leven. Met duidelijke uitleg, achtergrondinformatie, een stappenplan en heel veel lekkere en makkelijk te maken recepten. Het boek is uitgebracht door Fontaine Uitgevers en verkrijgbaar via Bol.com voor €19,95.

Tekst: Nanneke Schreurs

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link