Op pelgrimstocht in de natuur: dit Peruaanse ritueel verlost je van oude pijn

Heart + Soul
pelgrimstocht
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
28.07.2021

Ga je door een heftige break-up en wil je je ex loslaten? Heb je een vervelende situatie op werk of ruzie met een vriendin? Je kan balen op de bank maar… je kunt ook de natuur in voor je eigen pelgrimstocht. Eva en Nicola van Backtonaturehikes delen hieronder een fijne oefening in loslaten, geïnspireerd op een Peruaans ritueel, die je kunt doen tijdens het wandelen. Het enige wat je ervoor hebt, ligt zo voor het oprapen: stenen! De stenen die je tijdens de wandeling meedraagt en afwerpt begeleiden je bij een innerlijke reis. Deze methode is niet alleen effectief als je nu ergens mee zit, maar ook om steeds lichter je toekomst in te kunnen wandelen. Klaar voor vertrek?

Op pelgrimstocht in de natuur: dit Peruaanse ritueel verlost je van oude pijn

Eva en Nicole: ‘De oefening die we hieronder met je delen is er niet zomaar eentje. In Peru is het een eeuwenoude traditie. Jaarlijks wordt in de Andes in Peru een religieus muziekfestival gehouden: Quyllurit’i, een viering van de sterren. Een keer per jaar lopen er ongeveer vijftigduizend Quechua-pelgrims door de bergen naar het hoogstgelegen heiligdom ter wereld. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is, nemen de pelgrims ook gigantische stenen mee op hun rug. De stenen hebben ze zelf uitgezocht en symboliseren hun zonden. Hoe groter de zonde, hoe groter de steen. Boven op de berg leggen ze gezamenlijk hun stenen, en daarmee hun zonden, af. Aan het einde van de pelgrimstocht knielen de wandelaars en kijken ze terug naar beneden, naar de bergen die ze achter zich gelaten hebben. Ze nemen de tijd om te reflecteren en los te laten. Nu kan je naar Peru vliegen om te reflecteren en los te laten, maar deze oefening kan je ook in de Nederlandse natuur doen. Zo kun je op een aandachtige manier afstand nemen van negatieve gevoelens die je dwars zitten. Ga je mee op pelgrimstocht?

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

  • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
  • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
  • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Je eigen pelgrimstocht

Begin je reis door bij de ingang van het natuurgebied wat stenen uit te zoeken. Als er geen stenen te vinden zijn, werken takken of schelpen ook. Visualiseer dat elke steen staat voor een emotie die je meedraagt. Het kan een gevoel zijn dat werd getriggerd door een (recente) gebeurtenis, of een diepgeworteld gevoel dat je bij je draagt en een groter thema vormt in je leven. Misschien herken je wel een bepaald patroon dat je steeds maar weer blijft tegenkomen. Het gaat erom dat het een emotie is die je niet verder brengt. Vraag je af: wat zou ik willen loslaten? Je stopt deze gedachten, elk gekoppeld aan een steen, in je rugzak en ‘zeult’ ze mee tot je op een punt bent aangekomen waarop je ze loslaat.

Je rugzak legen

Door de stenen onderweg een voor een af te leggen, neem je respectvol afscheid van je belastende gevoelens. Wandel een stuk en concentreer je bij elke stap op een van je thema’s. Doorvoel je pijn, onderzoek de overtuigingen over jezelf die je met je meedraagt. Het is makkelijk om alles af te schuiven op je ex of vervelende collega, maar durf nu stil te staan bij je eigen verantwoordelijkheid. Dan, op een plek die goed voelt, neem je een steen. Je legt hem neer en neemt afscheid van dat wat je wilt achterlaten. Loop verder en herhaal het ritueel tot je van al je stenen afscheid hebt genomen. Leg steeds één stuk verleden per keer af, dus leg één steen in het bos, of werp één schelp in de zee. Je neemt voor elke steen de tijd. Je laat het gewicht van je zorgen van je af vallen en wandelt steeds lichter verder.

Hoe werkt loslaten?

Als je echt wil loslaten, is het belangrijk om te realiseren dat jij de eigenaar bent van jouw gedachten. Soms hebben we de neiging om onze buitenwereld verantwoordelijk te stellen voor onze gevoelens. Het leuke is dat jij zelf de macht in handen hebt. Het is misschien een bekend gegeven dat je geen invloed hebt op je omgeving, maar wel op hoe jij je wil voelen. Hoe beter je leert kijken naar je gedachtes en gevoelens, hoe meer keuzevrijheid je gaat ervaren. Voel je verdriet, of boosheid om dingen die gebeurd zijn? Besef je dat deze emoties zich voordoen in jou. Geef ze aandacht en doorvoel ze. Door dit te doen zie je steeds beter de patronen die jouw gedachten volgen. Zie je hoe je steeds weer hetzelfde reageert op bepaalde gebeurtenissen? Als je keer op keer tegen dezelfde verstarrende emoties aanloopt, vormen deze een thema in je leven. Door de oefening met de stenen te doen, kan je er op een liefdevolle manier bij stil staan en leren loslaten.

Release en Reconnect retraite op Ibiza

Meer oefeningen in de natuur, de mooiste wandelingen en wildpluk recepten vind je in het boek Back to Nature. Wil je master worden in loslaten? Eva en Nicola organiseren van 2-6 september een Release en Reconnect retraite op Ibiza. Verwacht vuurceremonies, waanzinnige hikes en fijne oefeningen om weer te connecten met jezelf en anderen.

Meer lezen over de kracht van wandelen?

7 gezonde redenen om je dag te beginnen met 30 minuten wandelen
Wetenschap bewijst: 5 redenen waarom wandelen zo goed is voor je
30 minuten wandelen per dag: dit zijn de voordelen voor je gezondheid én portemonnee
Wandelen als medicijn: 5 verrekt goede redenen om lekker veel te lopen
Behoefte aan even helemaal niks en niemand? Ga wandelen in Spa

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.