Dit is wat de wondervrucht papaja doet voor je huid en spijsvertering

Food
papaya

Ik geef het gelijk toe: ik vind papaya niet per se lekker. En toch eet ik deze vrucht toch zeker een paar keer per week. Papaja is namelijk mega gezond. De vrucht doet wonderen voor je huid én je spijsvertering. 

Mooiere huid? Probeer papaja!

In Duitsland heeft papaja de bijnaam ‘Melone der Armen’ ofwel meloen voor arme mensen. Dat klinkt niet erg positief. En als ik eerlijk ben kan ik met gemak 10 fruitsoorten bedenken die ik lekkerder vind dan papaja. Maar toch staat de nogal flauw smakende vrucht bij mij op nummer 1. En ik ben niet de enige die papaja op waarde weet te schatten. In haar boek Detox je huid (een absolute aanrader!) schrijft holistisch voedingscoach Adina Grigori letterlijk: ‘Als ik je één fruitsoort zou mogen aanraden, dan is het papaja. Papaja is namelijk geweldig voor je huid’. Volgens Adina gaat papaja huidveroudering tegen, helpt het zonneschade herstellen, kalmeert de vrucht je huid, verwijdert het dode huidcellen en bestrijdt papaja zelfs acné. Oké, mijn aandacht hebt je!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Mooiere huid

Maar wat maakt papaja dan tot miracle fruit? In de tropen worden in ieder geval fascinerende legenden verteld over de papajaboom. Sommige inlandse volken beschouwen de vruchten als mystiek omdat ze menselijke eigenschappen schijnen te hebben. Zo ontwikkelt papaja zich in 9 maanden, net als het menselijk embryo. Maar wat papaja pas écht bijzonder maakt is het enzym papaïne. Papaïne heeft als gunstige eigenschap dat het de huid exfoliërt door de keratinelaag tussen onze dode huidcellen op te lossen. Het resultaat? Een glanzende, gezonde huid die super zacht aanvoelt. Ook fijn: papaja zit bomvol vitamine C en heeft een ontstekingsremmend functie. Het enige dat je hoeft te doen is een rijpe papaja kopen en kleine stukjes fijn prakken met een vork. Breng het met je vingers aan op je gezicht en laat het DIY masker 20 minuten inwerken. Afspoelen met water en klaar ben je!

Papaja en spijsvertering

Papaja doet niet alleen wonderen voor je huid, maar is ook weldadig voor je spijsvertering. Vooral na een (te) zware maaltijd. Papaja bevat enzymen die ervoor zorgen dat eten makkelijker wordt afgebroken, sneller wordt verteerd en vlug wordt weer uitgescheiden. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon. Aan een paar stukjes heb je al voldoende. Papaja heeft overigens ook een duistere kant. De zwarte pitjes van de papaja kun je beter niet eten. Ze bevatten carpaïne. Als je teveel papaja pitjes eet kan dit stofje je hartslag vertragen. Je hart schijnt uiteindelijk zelfs zo langzaam te gaan kloppen dat je in coma kunt raken. De pitjes werden vroeger dan ook gebruikt als vergif. Meteen weggooien dus!

Meer lezen over een optimale spijsvertering?

Ayurveda en spijsvertering: met deze 6 tips stook je het vuurtje op
Ayurveda en onverenigbare voedingscombinaties: draai jij de witte en bonte was in je maag?
Opgeblazen buik? Deze 8 orthomoleculaire tips helpen!

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link