Paniekaanvallen: dit inzicht kan je helpen om er vanaf te komen

Heart + Soul
sanne van der rijt, paniekaanvallen, stress
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
24.06.2019

We horen het steeds vaker om ons heen, mensen die kampen met paniekaanvallen. Sanne van der Rijt (33) had het ook, maar kreeg op een dag een inzicht waardoor het voorgoed verdween. Wij vroegen haar om deze persoonlijke ervaring op te schrijven.

Paniekaanvallen: dit inzicht kan je helpen om er vanaf te komen

sanne van der rijt, paniekaanvallen, stressSanne: ‘Paniek- of angstaanvallen zijn overweldigend en kosten veel energie. Ze treden vaak op bij confrontaties met dreigende situaties, door drugsgebruik of sociale situaties waarbij stress komt kijken. Heb je het nog nooit meegemaakt, dan is het misschien moeilijk voor te stellen. Je wordt even helemaal overgenomen door intense angst, die vaak gepaard gaat met zweten, pijn op je borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel in je lichaam, benauwdheid en hyperventilatie. De meesten personen ervaren de angst om flauw te vallen, dood te gaan of gek te worden. Dat laatste had ik.

Angst om dood te gaan

De eerste keer dat het mij overkwam was op de laatste avond van Lowlands Festival (2008). Ik stond op de dansvloer en nam een slok van mijn cola die vies en zout smaakte. Ik spuugde het uit en liet een vriend proeven. Hij concludeerde dat het GHB moest zijn. Ik werd hartstikke naar van het idee dat iemand dit doelbewust had gedaan en voelde me ineens in de gaten gehouden en onveilig. Dat ik weinig had geslapen en al drie dagen op een festival stond hielp natuurlijk niet mee. Echt helder kon ik niet meer nadenken. Plots werd iedereen om mij heen verdacht. Ik durfde niet meer alleen naar het toilet en raakte in paniek. Ik ben met vrienden naar de tent gelopen en toen ik weer rustig was, beduusd in bed gekropen. Mijn festival was over.

Overweldigende paniekaanval

Die eerste paniekaanval was op z’n zachts gezegd overweldigend. Ik schrok van mezelf. Je hebt jezelf echt niet meer in de hand. Mijn hele lichaam reageerde, ik had het bloedheet, hartkloppingen, het gevoel dat ik geen lucht meer kreeg, overal tintelingen en een duizelig gevoel. Ik kreeg angst dat het weer zou gebeuren en dat deed het ook. En zo ontstond er een angst voor de angst. Nu kwam het opeens voor tijdens werk, in sociale situaties of gewoon thuis op de bank. Eigenlijk kon ik niet meer normaal functioneren. De huisarts raadde oxazepam aan, maar ik voelde dat er een andere manier moest zijn. Bovendien was ik bang om afhankelijk te worden. De aanvallen bleven maar komen. Elke keer als ik het kreeg ging ik rennen, zelfs midden in de nacht. Rennen hielp. Ik putte mezelf uit en daardoor ging het weer uit mijn systeem. Ik werd er heel strijdlustig van. Het moest en zou stoppen. Naast dat ik mezelf suf rende, ging ik ook naar een psycholoog. Daar had ik twee sessies mee gehad en toen was het niet meer nodig, want ik kreeg plots een doorbraak.

Angstaanval stopzetten

Op het hoogtepunt van een aanval leek het ineens alsof ik van een afstand naar mezelf kon kijken. Van die afstand kon ik zien dat er helemaal niets aan de hand was. Dat de paniekaanval niet meer was dan een aantal gedachten en gevoelens die mij niet in het echt konden aanvallen. Ik zag hoe mijn lijf reageerde op de trigger die de angst veroorzaakte. Bij mij was die trigger de gedachte dat ik gek zou worden, en die geloofde ik. Doordat ik de gedachten en gevoelens die ik kreeg serieus nam, leek het alsof er echt iets aan de hand was. Ik zag het zo helder, dat ik het naderhand nooit meer heb gehad. Wel voelde ik nog een soort naweeën af en toe, maar het had geen grip meer op me, omdat ik het gewoon kon toelaten. Ik was er niet meer bang voor en het mocht er helemaal zijn, daardoor ging het weg.

Paniekaanval bleek spiritueel inzicht

Veel later begreep ik pas wat er gebeurd was en dat dit eigenlijk mijn eerste grote spirituele inzicht was. Ik kon zien dat er een grotere en stille ruimte in mij bestaat, waarvandaan ik alles wat er gebeurt waarneem. Daardoor zag ik dat ik niet mijn gedachten en emoties ben, want die komen en gaan. Er bestaat ook iets dat kijkt naar die gedachten en emoties. Er is iets dat opmerkt dat er paniek in je lichaam is, maar datgene is niet in paniek, datgene ziet het simpelweg gebeuren. De grootste hulp is om jezelf niet volledig te identificeren met wat er gebeurt. In plaats van ‘ik ben in paniek’ wordt het dan bijvoorbeeld ‘er zit paniek in mijn systeem’. Op die manier creëer je een afstand tussen jou en de paniek. Jij bent het niet, het zijn tijdelijke sensaties in je lichaam. In plaats van dat de eerste gedachten zijn: ‘help, hoe kom ik hiervan af!?’, kun je ook geïnteresseerd zijn in je angst, een open houding aannemen. Wees nieuwsgierig naar wat er in je lichaam aan de hand is. Zonder label is het niet meer dan een sensatie die komt en gaat. Laat het maar gebeuren. Stel dat dit niet lukt en je hoofd slaat wel op hol, wat is het ergste dat er kan gebeuren? Het zijn maar gedachten. Het geheim is om er niet vanaf te willen, maar het er te laten zijn. Loslaten is dus eigenlijk toelaten. Er bang voor zijn houdt het in stand. De favoriete uitspraak van een van mijn leraren is: what you resist, persists.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Ongeveer twee jaar na de gebeurtenis op Lowlands ging ik alleen op reis naar Thailand waar ik ‘Een nieuwe aarde’ van Eckhart Tolle las. Dat boek heeft mijn leven veranderd en prachtige nieuwe inzichten gebracht over de aard van onze emoties en gedachten. Zonder dat ik het van tevoren wist, gaf het ook woorden aan het inzicht dat ik kreeg tijdens mijn laatste paniekaanval. Het was het begin van een fascinerende, innerlijke reis die me inmiddels op veel plekken in de wereld heeft gebracht. Het stelde me open om op een nieuwe manier naar mezelf en anderen te kijken waardoor ik al veel beperkende gedachten en ideeën heb losgelaten. Dat die vervelende laatste avond op Lowlands uiteindelijk dit resultaat mocht hebben, is toch wel heel bijzonder. Kijk voor meer info over Sanne en haar werk op workwithsanne.nl of haar Facebookpagina.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.