Dit is hoe het overlijden van haar moeder Yasmin (27) liefde bracht

by Holistik 04.10.2017

Yasmin Dikkeboom verloor ruim een jaar geleden op 27-jarige leeftijd haar moeder aan de ziekte van Kahler, een vaak ongeneesbare en zeldzame vorm van Kanker. Na een dappere strijd van 3,5 jaar en vele behandelingen verder heeft haar lichaam het niet gehaald, ondanks haar positieve en sterke geest. We vroegen Yasmin hoe het nu met haar gaat, welke stappen ze heeft gezet om dit grote verlies een plekje te geven en of haar hart nog ontvankelijk is voor de liefde. 

Eerder schreef Yasmin voor ons een inspirerend artikel over ‘De 5 meest waardevolle lessen uit het Boeddhisme als je in een rouwproces zit’.

Dit is hoe het overlijden van haar moeder Yasmin liefde bracht

Yasmin: Mijn moeder was de liefde van mijn leven. Onze band was zo bijzonder en overweldigend, dat er nog maar weinig te vervullen rollen in het leven overbleven. Andersom was het precies hetzelfde, we zouden elkaar nooit in de steek laten en waren elkaars beste maatje.

Angst en liefde

Eind 2015 ontmoette ik Marc in een periode waarin mijn moeder (en daarmee ik ook) steeds meer tegenslagen te verduren kreeg. Nooit had ik me toen voor kunnen stellen dat hij 2 jaar later als mijn vriend naast me zou staan. Ik had helemaal geen ruimte: niet voor de liefde in eerste instantie, maar ook niet voor spontaniteit of frivoliteit. Daarnaast was ik bang. Bang voor het verdriet van het overlijden van mijn moeder dat steeds dichterbij leek te komen, bang om mezelf te verliezen en bang om mijn verloren ‘ik’ met Marc te moeten delen.

Verandering in relaties

De meeste relaties zijn veranderd na het verlies van mijn moeder. Berichtjes die eerst dagelijks binnen kwamen komen nu eens per maand en ook de toon van die berichtjes is veranderd. Nieuwe vriendschappen zijn ontstaan, sommige oude vriendschappen zijn verwaterd. Ook waren er een aantal energetische koorden die ik bewust door heb moeten knippen. Avonden lang heb ik gesprekken uitgeschreven met in verbeelding vrienden en geliefden tegenover me. Deze ‘unfinished business’ oefening – waarbij je een compleet gesprek uitschrijft met diegene waarmee je iets uit te spreken hebt zonder bij elkaar te hoeven zijn – hielp me enorm om teleurstelling te voorkomen en mijn verwachtingen bij te stellen van de (vriendschappelijke) relaties die ik had. Natuurlijk doet het soms nog steeds pijn dat beloftes niet nagekomen zijn of als vriendschappen dusdanig veranderen dat ze niet meer vruchtbaar zijn. Het verdriet van een overleden ouder is al zo groot op zichzelf. Maar ik begrijp ook dat de dood en de vergankelijkheid van het leven mensen dingen doen zeggen of beloven, doordat er emoties omhoog komen die zich al een hele tijd niet hebben laten zien. Het laat me ook waardering hebben voor kleine gebaren van anderen waar ik mijn hart en ogen voor open wil houden.

Bijhouden dankbaarheidsboek

yasmin overlijden moederDagelijks houd ik een dankbaarheidsboek bij, waar iedere dag, naast andere namen of bezigheden, Marc’s naam op staat. Hij was onze persoonlijke Uber chauffeur als we weer naar het ziekenhuis moesten, hield mijn moeders hand dagenlang vast en is gewoon het minst egoïstische, liefste persoon die ik ooit heb ontmoet. Marc en ik hebben eigenlijk nooit woorden nodig gehad. Zoals hij mij geruisloos ondersteunde tijdens mijn moeders ziekte, zo is hij er nu nog steeds. We hebben een stille overeenkomst, als twee soldaten die samen de oorlog hebben meegemaakt. Als ik in zijn ogen kijk, herinner ik me de liefde waarmee ik ben grootgebracht en de enorme rekbare capaciteit van mijn hart, die in duizenden stukjes moest breken om open te kunnen staan voor het leven en een liefde als deze. Ik moet denken aan een boek dat mijn moeder Marc cadeau deed met een kaartje erbij waar ze “Omdat ik je zo lief vind” in schreef. Het waren de laatste woorden die ze op papier schreef en ik zal ze nooit vergeten.

Herken je je in het verhaal van Yasmin of wil je iets met haar delen? Dat kan via haar instagram @layasmin

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN