Heelmeesters uit het Oude Egypte: holistisch huisarts vertelt wat ze ons kunnen leren

Heart + Soul
heelmeesters, oude egypte, sjamanen, Richard Hoofs
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
27.11.2019

Richard Hoofs werkt als huisarts, acupuncturist en coach. Zijn fascinatie voor het Oude Egypte en holistische geneeskunde bracht hij samen in zijn nieuwste boek Heelmeesters, in de voetsporen van de Egyptische Sjamanen. Dit boek trok direct onze aandacht. Richard maakt hierin een verbinding tussen de oude Egyptische heelkunde en onze moderne geneeskunde, om op een praktische wijze weer vanuit verbinding met de bron te leren werken en leven. Gedurfd en helemaal van deze tijd hoe Richard wetenschap met spiritualiteit samenbrengt. We gingen met hem in gesprek. 

Heelmeesters uit het Oude Egypte: een holistisch huisarts vertelt wat ze ons kunnen leren

heelmeesters, oude egypte, sjamanen, Richard HoofsRichard: ‘In het hedendaagse Egypte is er niet veel meer over van de oude Egyptische cultuur, rituelen en werkwijzen van de oude heelmeesters. De mensen leven tegenwoordig vaak volgens een ander bewustzijnsprincipe. Als je naar een oude Egyptische tempel loopt, is de energie ervan eigenlijk pas binnenin voelbaar. Vooral op plaatsen waar veel gemediteerd werd en veel rituelen zijn gehouden. Als je oude tempels en piramiden bezoekt in Egypte, kan het goed zijn dat je krachtige energetische (eenheids)ervaringen hebt, sterke emoties voelt of zelfs visioenen krijgt. De energie is er zeker nog, maar ze ligt niet meer aan de oppervlakte.

Sporen van het Oude Egypte in het Westen

Als je kijkt naar onze huidige Westerse cultuur, is er nog redelijk veel van het Oude Egypte terug te vinden in gewoonten, gebruiken en gezegden. Zo verwijst de uitspraak ‘De juiste maat houden’ naar het in balans blijven met Maat, de godin van de kosmische orde. En het gezegde ‘Amen’ naar de Neter, de goddelijke kracht Amon die onzichtbaar maar overal aanwezig is. Het leggen van een knoop in je zakdoek ter herinnering aan een afspraak met jezelf, werd in Egypte ook gebruikt ter versterking van een intentie. Kijk je naar de Bijbel, dan is deze praktisch volledig terug te leggen op de oude Egyptische cultuur. Egypte is de bakermat van onze Westerse beschaving. Het zit in ons karma. En in onze huidige tijd komen veel oude karmische lijnen samen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

We zitten volgens de oude Egyptische astrologie namelijk in de overgang Vissen-Waterman, waarbij er een transformatie van oude patronen plaatsvindt. Wij zitten momenteel net voor de overgang van het donkere, egoïstische tijdperk naar een nieuw gouden tijdperk van verbinding. De Egyptische Neter Tehuti (ook wel Thot genoemd en hij staat voor de goddelijke kracht van wijsheid en heelkunde) voorspelt in zijn Hermetische geschriften dat juist in deze donkere tijd zijn oude wijsheidsleer weer herinnerd zal worden en ons helpt om terug te keren naar het Licht. Dus door deze manier van kijken is het Oude Egypte springlevend.’

Waar komt je fascinatie voor de oude Egyptische heelkunde vandaan?

Richard: ‘Enerzijds vanuit mijn interesse in het Oude Egypte en de holistische levenswijze van mensen destijds. Aan de andere kant ben ik altijd gefascineerd geweest door het zelfgenezend vermogen van de mens. Het bijzondere is dat een holistische cultuur – zoals die van het Oude Egypte – ten grondslag ligt aan onze huidige Westerse materialistische cultuur en tevens geneeskunde. Ergens onderweg zijn wij onze verbinding en contact met onze ziel verloren.’

Welke 3 levenslessen heb jij van de Egyptische Sjamanen geleerd?

1. Alles staat in verbinding met elkaar. Vanuit het Hermetische principe is alles is één en de Ene is alles.
2. Als je uit verbinding gaat met het wezenlijke in jezelf (lees: je ziel, de bron, jouw ultieme waarheid), zie je dit weerspiegeld in jouw leefwereld en lichaam. Je wordt ziek of je leven kent veel struikelblokken.
3. Ieder mens heeft een unieke zielsopdracht, een unieke gave. Vervulling van jouw zielsopdracht is het doel van je leven. Door jouw zielsopdracht te vervullen schep je jouw eigen wereld. Jouw persoonlijke Neter (bepaalde helende energie vertegenwoordigd door een Egyptische God) is de ingang naar jouw zielsopdracht. Het meest aanwezige thema in jouw leven (meestal verbonden met een trauma) hangt samen met jouw Neter.’

Welke 3 essentiële oliën moet iedereen in huis hebben volgens de Oude Egyptenaren?

Richard: ‘Essentiële oliën zijn heerlijk om te voelen en om mee te werken. Ze ruiken ontzettend lekker en ontwaken op deze manier jouw meest oude herinneringen, die opgeslagen liggen in je ziel. Ik raad de volgende oliën aan.

1. Rozenolie: versterkt het hartchakra en verbindt je met je gevoelsleven.
2. Mintolie voor voeten: werkt op je eerste chakra en helpt je te aarden.
3. Muskusolie: intensiveert het contact met jouw persoonlijke Neter en beschermt tegen negatieve energie.’

Is er muziek die je adviseert als het gaat over helende Egyptische energie?

Richard: ‘Het nummer Ancient Egyptian Music van Jeffrey Goodman vind ik erg mooi.’

Is er een link tussen Yoga Nidra en Egyptische meditaties?

Richard: ‘Ja, Yoga Nidra is een vorm van liggende mediatie. Liggende meditatie waarbij je met bijvoorbeeld je intentie je onderbewuste aanspreekt (klik hier om zelf thuis een gratis Yoga Nidra te ervaren). Het komt in grote lijnen overeen met de meditatievorm die in Egypte toegepast werd. Egyptische meditatie deed men onder andere in de tempels en op plaatsen met een krachtige energie. Hierbij ga je ook liggen op de grond in een comfortabele houding, helemaal gestrekt. Je trekt je aandacht naar binnen. Volgt je ademhaling. Richt je intentie naar je ziel en staat open voor de heling vanuit de ziel. De Oude Egyptische Heelmeesters deden deze meditatie in hun tempels. Onder andere in de Hall of Hope in Abydos. Zij vroegen hierbij hun Neter (bepaalde helende energie vertegenwoordigd door een Egyptische God) om heling en geschikte therapieadviezen voor hun patiënten. In de Hall of Hope is dit voelbaar en daarom een heel fijne plaats om te mediteren.

Wil je nog een wijze raad meegeven?

heelmeesters, oude egypte, sjamanen, Richard HoofsRichard: ‘In de oude Egyptische teksten van Tehuti (ook wel Thot of Hermes Trismegistus genoemd) wordt voorspeld dat er ooit een tijd komt dat de diepe wijsheid die in het oude Egypte nog zo gewoon was, volledig verloren is gegaan. Gelukkig breekt er na lange tijd wel weer een moment aan dat mensen op zoek gaan naar deze wijsheid van de onsterfelijke innerlijke Ziel. Dat moment is nu. Het is tevens de intentie van mijn boek. Een korte passage: ‘De mensen zullen levensmoe zijn en niet langer verwonderd kunnen kijken naar het universum. Spiritualiteit zal met de ondergang worden bedreigd en de wereld niet meer worden bemind, als het onvergankelijke werk van Atum. De zuiveren zullen als gestoorden worden gezien en de kennis van de onsterfelijke Ziel worden bespot en ontkend. Vandaar dat ik, Hermes Trismegistus, de Goddelijke geheimen heb opgeschreven, in heilige hiërogliefen op stenen platen. Deze heb ik verborgen voor een toekomstige wereld, voor het moment dat deze onze heilige wijsheid weer zal zoeken…’. Heelmeesters, Richard Hoofs €29,99, verkrijgbaar via Bol.com

Over holistisch huisarts Richard Hoofs

Kijk voor meer info over Richard en zijn praktijk op medischepraktijkmondesir.nl. Of stuur hem een bericht voor de aanvraag van een consult. In het voorjaar van 2020 geeft Richard een aantal lezingen over het Oude Egypte: bijvoorbeeld 21 januari om 19:30 in Boshotel Vlodrop (debewustezaak.nl) en 27 februari in Rossum (puregenerations.nl). Via zijn Facebookpagina blijf je op de hoogte.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.