Osteopathie: ruimte voor je organen, verzachting voor je weefsels

Body
osteopathie therapie
karlijn visser

Karlijn Visser
28.12.2017

In Engeland en Frankrijk vind je een praktijk op ongeveer elke straathoek. In Nederland is osteopathie – waarin de bewegelijkheid van de weefsels van het lichaam centraal staat – flink in opkomst met ongeveer 800 behandelaars. Uit nieuwsgierigheid ging ik langs bij Paula Vasconcelos. De Braziliaanse osteopaat weet als geen ander hoe ze de manuele behandel- en geneeswijze moet toepassen om lichaam en geest te verlichten. Door de beweeglijkheid van alle weefsels onder handen te nemen, spreekt ze het zelfherstellende vermogen van het lichaam aan.

Osteopathie: ruimte voor je organen en verzachting voor je weefsels

Chronische klachten, rug- en gewrichtsklachten, maag/darm klachten, hoofdpijnklachten, menstruatie klachten, groeipijnen, buik en hoofdpijn, concentratieproblemen… You name it of vanuit de osteopathie kan er verlichting en herstel gebracht worden. Maar ook emotionele lading kan in het lichaam en specifiek in het bindweefsel zijn opgeslagen. Zodra de osteopaat voor meer beweging in het lichaam zorgt kan er van alles gebeuren. Soms is er een emotionele reactie en soms pijn. De reactie leidt in elk geval naar het proces van herstel. Terug naar Paula. Na 17 jaar professioneel met moderne dans te hebben gewerkt, besloot ze in 2001 osteopathie te gaan studeren. Ze heeft in 2008 de opleiding met succes afgerond. Osteopathie brengt haar verder inzicht in het lichaam, beweging en de medemens.

Menstruatiepijn verminderen

Ik bezoek Paula voor een behandeling bij het Antroposofische centrum De Stroom,  een plek waar meerdere vormen van alternatieve geneeswijzen samenkomen onder één dak. “Mensen komen vaak bij mij zodra ze uitbehandeld zijn bij een fysiotherapeut en de klachten nog steeds aanwezig zijn. Maar ook help ik patiënten bij aanhoudende hoofdpijn, rug- of buikklachten”. Paula’s behandelkamer is ruim en rustig. De houtelementen refereren naar de antroposofie, ze helpen om de mens meer in het ritme van de natuur te brengen. Ze begint met het bekijken van mijn ruggengraat en hoe deze mee beweegt op mijn ademhaling. Vanuit daar wordt de verdere behandeling bepaald. De focus van Paula’s plan van aanpak ligt op de organen in mijn buik. Begrijpelijk, want maandelijks zijn mijn menstruatiepijnen nog steeds behoorlijk. Wat ze doet is de vliezen rondom mijn buikorganen wat meer ruimte en bewegingsmogelijkheid geven. Daarmee stimuleert ze de doorbloeding en balanceert ze de samenwerking tussen organen en hormoonhuishouding. Paula masseert, drukt en trekt. Pijnlijk is het absoluut niet. Ik val zelfs bijna in slaap wanneer ze zachtjes aan mijn oren trekt. “Dat doe ik omdat dit je hersenvlies onder andere met je oren verbonden is. Hier ligt vaak spanning opgeslagen die ik op deze zachte manier vrij maak”. Ondanks dat het zwaartepunt bij mijn buik ligt, neemt Paula mijn voeten, bekken, nek en hoofd ook mee aangezien ze het lichaam als geheel ziet.

 

Verbinding tussen organen en weefsels

Na de behandeling van ruim 90 minuten ben ik moe en voel ik me uiterst kwetsbaar. Volgens mij zijn er een hoop emoties los gemaakt tijdens de buikmassage. Maar wauw, wat is dit een mooi vak! Ik ben Paula eeuwig dankbaar voor deze ervaring, waarin ze me liet voelen wat de verbinding is tussen mijn organen, weefsels en mijn manier van bewegen. Dit is wat het betekent wanneer je naar het lichaam als geheel kijkt. Het is een vorm van therapie waarbij geen medicijnen of apparaten worden gebruikt. Met een stel helende handen heb je als osteopaat alles in huis. Of ik terug kom? Zeker weten. Volgens mij is een behandeling eens in het kwartaal bij een osteopaat bijna noodzakelijk voor het onderhouden van een gezond lichaam en geest. Zie voor meer info of om een afspraak met Paula te maken: osteopathieamstelland.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen