Hoe ga je op vakantie zonder schuldgevoel?

Travel
vakantie zonder schuldgevoel

Je hebt mensen die in het vliegtuig dromerig uit het raampje staren. En je hebt mensen zoals ik, die nog snel hun mail checken en zichtbaar moeite hebben om hun werk los te laten. Ik vind bijna niets zo leuk als reizen, maar in mijn achterhoofd knaagt toch vaak een schuldgevoel. Deze vakantie doe ik een poging om daar van los te komen.

Op vakantie zonder schuldgevoel

Wie Holistik de afgelopen maanden een beetje heeft gevolgd, weet dat Karlijn en ik het samen hebben opgezet. Zonder ondersteuning vanuit een uitgeverij. Ons doel? Het creëren van een online magazine dat rust uitstraalt. Om dat voor elkaar te krijgen zijn onze dagen achter de schermen alles behalve rustig. Het is flink aanpoten om dagelijks drie inspirerende posts te plaatsen. Hoewel ik elke dag fluitend naar kantoor fiets, voelde ik de afgelopen weken dat ik mijn reserves aan het uitputten was. Niet zo gek, want ik ben al een tijd niet met vakantie geweest en heb de afgelopen maanden 7 dagen per week gewerkt. Dat geldt echter niet alleen voor mij, maar óók voor Karlijn. En precies daarom vond ik het zo lastig om een vakantie te boeken. Toch schrijf ik dit artikel vanuit Bali. En hoewel ik elke dag een paar keer aan Holistik denk, word ik niet geplaagd door een schuldgevoel.

3 tips voor een vakantie zonder schuldgevoel

Laat ik voorop stellen dat op vakantie gaan zónder laptop natuurlijk het ideale scenario is. Hoewel ik het heerlijk vind om te schrijven en het voor mij een manier is om mijn creativiteit te uiten, zou ik natuurlijk ook liever onder een parasol zitten met uitzicht op de zee in plaats van op mijn scherm. Nu Holistik nog in de opstartfase zit, is dat met de beste wil van de wereld echter niet haalbaar. Voor alle mensen die – net als ik – toch wat werk moeten verzetten tijdens hun vakantie, bijvoorbeeld omdat ze een eigen (startend) bedrijf runnen, heb ik 3 tips. Hopelijk helpen ze je om op vakantie te gaan zonder schuldgevoel. Mét een laptop in je handbagage.

1) Werk vooruit

De week voor mijn vertrek stond mijn sociale leven op een laag pitje. Dat was een bewuste keuze omdat het mij de tijd gaf om 3 dagen vooruit te werken. Op het moment dat ik – na een reis van ruim 17 uur – het vliegtuig uitstapte hoefde ik dan ook niet gelijk aan de bak. Voordat je in je hotel bent, de wifi code hebt bemachtigd en een beetje hebt kunnen bijslapen, ben je zó een dag verder. En in mijn geval moest ik – met een tijdverschil van 6 uur – ook nog echt een beetje bijkomen van een jetlag.

2) Boek slim en baken af

Tijdens mijn vakantie heb ik niet alleen Karlijn om rekening mee te houden, maar ook mijn vriend Sebastiaan. En die vindt er natuurlijk geen bal aan als ik de hele dag aan het werk ben terwijl we eigenlijk samen vakantie zouden vieren. Omdat hij begrijpt dat ik in deze fase van Holistik zo nu en dan toch echt wat werk zal moeten verzetten, hebben we bewust voor een trip gekozen waarbij hij zich ‘s ochtends een paar uurtjes kan vermaken met iets dat hij ook zonder mij kan doen: surfen. Dat geeft mij de tijd om even achter mijn laptop te duiken (die vervolgens de rest van de dag in de kluis verdwijnt). Mijn advies? Als één van beiden tijdens de vakantie moet werken, bespreek dit dan vooral voordat je iets boekt en laat het meewegen in de keuze voor een bepaalde bestemming. Als het andersom was geweest en Sebastiaan had moeten werken, dan had ik me op Bali bijvoorbeeld uitstekend kunnen vermaken met yogalessen en massages.

3) Mix werk met pleasure

Terwijl ik dit stuk tik, is Bas lekker aan het surfen en kijk ik uit op een zwembad waar mensen chillen tot een ware kunstvorm hebben verheven. Nu kan ik er voor kiezen om mezelf enorm zielig te vinden. Maar ik kan het ook niet doen. Dat ik hier op Bali een paar uurtjes per dag zal moeten werken, daar kom in niet onderuit. En dus maak ik het zo aangenaam mogelijk voor mezelf. Ik heb een super leuk tentje gevonden waar ze verrukkelijke koffie hebben en de wifi werkt als een malle. En ik ben ook echt niet de enige die hier zit te werken. Dat maakt het op een of andere manier ook een stuk minder erg. Zodra mijn werk er op zit, bestel ik nog een verse watermelon juice en maken Bas en ik plannen voor de rest van de dag.

Nu maar hopen dat Karlijn snel haar vakantie boekt. Zodat we allebei weer helemaal opgeladen verder kunnen met Holistik!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link