Haal je leven van de handrem met déze 7 wegwijzers van Glennon Doyle

Heart + Soul
ongetemd leven

Nathalie Meertens
14.04.2021

Hoe zou het voelen als je helemaal jezelf kon zijn? Als je kon zijn wie je was voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn? Meer dan ooit worden we overspoeld door verwachtingen, mogelijkheden en gepolijste ideaalbeelden. Middenin die wervelwind je innerlijke kompas vinden, afstoffen én volgen, dat vergt moed. De Amerikaanse bestsellerauteur Glennon Doyle weet dat als geen ander. Zij heeft heel wat moeten overwinnen, waaronder boulimia en alcoholisme, om te leren hoe het is om vanuit je innerlijke kern te leven. In haar boek Ongetemd leven vertelt ze op humoristische en goudeerlijke wijze over haar reis. Hieronder hebben wij 7 waardevolle wegwijzers van Glennon uitgelicht.

Haal  je leven van de handrem met deze 7 wegwijzers van Glennon Doyle

1) Voel alles

ongetemd levenAlle gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Het klinkt zo logisch, maar hoe moeilijk is het soms om écht volgens dit principe te leven? Er wordt ons vanuit de consumptiemaatschappij van alles aangereikt om pijn mee te vergeten, schaamte mee te bedekken, jaloezie te ontkennen en boosheid te onderdrukken. Geluk, dat is wat je over wilt houden. Geluk, dankbaarheid en voldoening. Er is natuurlijk geen mens op aarde dat niet weet dat pijnlijke gevoelens onvermijdelijk zijn. Maar, zo benadrukt Glennon Doyle: ze zijn vooral ook belangrijk en altijd nuttig. Laat daarom ‘Voel alles’ je mantra zijn en kijk van niets meer weg. Je zult zien dat je alles kunt voelen en door kunt leven. En bovendien kun je je pijn gebruiken om te groeien. Doyle schrijft: ‘Pijn is niet tragisch. Pijn is magisch. Lijden is tragisch. Lijden ontstaat als we pijn vermijden en daardoor het worden mislopen.’ Pijn wordt altijd opgevolgd door een herrijzenis.

2) Wees stil en weet

Toen Glennon Doyle probeerde te beslissen of ze van haar man moest scheiden na zijn ontrouw, zocht ze aanvankelijk overal behalve in haarzelf naar het antwoord. In boeken, op het internet, bij spirituele leiders, vrienden en familie. Toen besefte ze ineens dat niemand haar leven leidde, niemand haar was, dat elk bestaan een uniek experiment is. Ze besloot helemaal niets meer te doen en het antwoord naar zich toe te laten komen door muisstil te gaan zitten. Sindsdien is dat wat ze doet voordat ze beslissingen maakt, klein of groot. Ze is stil en wacht tot de wijsheid uit haar onderbuik naar boven borrelt. Ze schrijft: ‘Hoe meer ik mijn eigen Weten laat leiden, hoe meer mijn leven van mij is en hoe minder bang ik ben. Ik vertrouw erop dat het Weten overal met me meegaat en me duwtjes blijft geven naar de volgende beslissing, stapje voor stapje, tot ik weer thuis ben.’

3) Durf te zien dat het anders kan

Les drie vertelt je hoe je van ‘Dit is het niet’ beweegt naar ‘Dit is wat ik wil’. Je kent het ongetwijfeld: je voelt je opgesloten in je leven, je baan, of een relatie. Je zit niet op je plek maar voelt je te verlamd om er iets aan te veranderen. Hoe kom je in beweging? Hoe kun je vanuit je verbeelding gaan leven in plaats van vanuit wat je is aangeleerd? Schrijf op hoe je wilt dat je leven eruit ziet. Ga daarbij niet uit van begrippen als ‘goed’ en ‘slecht’, maar vraag je af wat waarachtig en mooi is. Schrijf alles op en zie dat dit geen dromerij is, maar een pad dat je stapje voor stapje kunt gaan volgen. Doyle schrijft: ‘Je kunt ophouden je af te vragen wat de wereld van je verwacht en je in plaats daarvan afvragen wat jij wilt voor jouw wereld.’

4) Je bent niet verplicht te antwoorden

In een tijd waar iedereen altijd bereikbaar en beschikbaar is, is het verleidelijk om te gaan geloven dat dat inderdaad is hoe het moet zijn. Maar, een kleine reminder, je bent niet verplicht om op berichtjes te antwoorden. Je hoeft je niet schuldig te voelen of verklaringen af te leggen als je laat reageert. Als je merkt dat je het te moeilijk vindt om berichten los te laten als je ze ziet binnenkomen, zet dan al je notificaties uit.

5) Draai weg van wat koud voelt en ga toe naar wat warm voelt

Even terug naar les 2, Wees stil en weet. Glennon Doyle heeft niet alleen ontdekt dat stilte de wijsheid uiteindelijk naar boven brengt, maar dat de juiste wijsheid warm voelt. Als je een beslissing moet maken en verschillende scenario’s overweegt, onderzoek dan welke opties warm voelen en welke je koude rillingen geven. Je lichaam weet heel diep van binnen altijd de waarheid.

6) Cijfer jezelf niet weg voor je kinderen

Les 6 vertelt je dat het zelden of nooit oké is om jezelf weg te cijferen voor je kinderen. Ja, omdat jij het verdient om een leven te leiden dat goed voelt voor jou. Maar ook omdat de zwaarste last op de schouders van een kind het niet-geleefde leven van een ouder is. Waarschijnlijk stel je je nu onverantwoordelijke ouders voor die hun kinderen in de steek laten om van hun leven één groot feest te maken. Onze maatschappij leert ons niet dat er een middenweg is, dat je een verantwoordelijke moeder kan zijn die zichzelf niet wegcijfert en dát liefde noemt. Een verantwoordelijke moeder die haar kinderen haar hele leven laat zien dat je op moet komen voor je eigen verlangens en roeping.

7) Weet wat je rode knoppen en je resetknoppen zijn

Tenslotte: als alles je even te veel wordt, heb je waarschijnlijk een handjevol remedies waar je bijna automatisch naar grijpt. En bijna niemand heeft alleen maar gezonde coping mechanismen verzameld in het leven. Er zijn opties die je verder weg brengen van jezelf en meer ellende veroorzaken: je rode knoppen. Bijvoorbeeld: iemand afsnauwen, dronken worden of een berg suikerrijk voedsel naar binnen werken. Je resetknoppen daarentegen brengen je dichter bij jezelf en maken het makkelijker om de draad weer op te pakken. Denk aan wandelen, yoga doen, mediteren, je beste vriend(in) bellen, etc. Maak een lijstje van beide, hang het op, en hopelijk wordt het makkelijker om voor een resetknop te kiezen de volgende keer dat je je overweldigd voelt. Ongetemd leven, €20.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.