De waan van de dag doorbreken? Gun jezelf een one day retreat

by Eva Alberda 29.09.2017

We hebben een fijne trend gespot op de redactie: one day retreats. Deze mini-vakanties duren niet langer dan een dag, zijn dichtbij huis en kosten een fractie van de prijs van een volledige retraite. De hoogste tijd om het zelf eens te proberen!

Gun jezelf een one day retreat

Tijdens een one day retreat sta je gedurende één dag stil bij jezelf: je laat de waan van de dag achter je en neemt de tijd om echt te voelen. Dit kan natuurlijk op allerlei verschillende manieren, maar tijdens een one day retreat gaat het vaak met behulp van yoga, meditatie en opdrachten zoals ‘sharing circles’. Het one day retreat waar ik aan deelnam had het thema ‘Playful Connection’. Een dag waarin er werd gewerkt aan de verbinding met jezelf door – ironisch genoeg – veel samen te werken met andere mensen.

If you want to lift up yourself, lift up someone else

foto van One Day Retreats.Om 10 uur ‘s ochtends verzamelde zich een groep van 12 personen bij het Lichtcentrum in Schellingwoude. Na een kop Yogi Tea en een plak homemade bananenbrood begon het retreat dat werd geleid door Dieke Bikker. We gingen van start met een paar korte yoga warming-ups in groepsverband. Hierdoor ontstond al snel een gevoel van samenhorigheid. Er werd stilgestaan bij de concepten yin en yang. Bij AcroYoga oefeningen zie je dit heel concreet terug. Een persoon is de ‘base’ en wordt een pilaar voor de andere persoon. De andere leunt op de ‘base’ en voelt hoe het is om gedragen te worden. Ik vond dit heel bijzonder om mee te maken. Omdat de ochtend een naar buitengerichte focus had, maakten we een stiltewandeling door de groene omgeving om terug naar binnen te keren. Dit was hoognodig want in de middag volgde een introductie van Thaise Yoga Massage. Dieke vertelde dat je deze vorm van yoga kunt zien als een heilige dans tussen de gever en ontvanger. Door op bepaalde manieren te stretchen (zowel degene die gemasseerd wordt als de masseur) wordt er op verschillende plaatsen in het lichaam ruimte gemaakt. De energie gaat weer stromen en het zelfherstellend vermogen van jouw systeem wordt geactiveerd.

Een cadeautje aan jezelf

Vanaf het moment dat ik een stap zette in het Lichtcentrum in Schellingwoude voelde ik om mij heen de serene rust van het mooie oude huis. Een handige tip is daarom om altijd voor je boekt even te kijken wat de locatie is en waar je behoefte aan hebt. De groene omgeving was precies waar ik behoefte aan had, want ontspannen in een stadse omgeving is een stuk lastiger. Check ook altijd de inhoud van de dag: in mijn geval was het programma bijvoorbeeld heel fysiek, waarbij ook veel contact was met anderen. Kies dus iets wat bij je past. De Thaise Massage workshop was iets dat al heel lang op mijn verlanglijstje stond. En daar plukt mijn liefde natuurlijk nu de vruchten van.

Waarom het soms nodig is om even jezelf rust te gunnen

7091046

Lisanne Rentier, founder van One Day Retreats: “We willen iedereen graag de kans geven om een one-day retreat te ervaren. Een cadeautje, voor jezelf maar eigenlijk voor iedereen. Het idee is ontstaan vanuit de behoefte aan ruimte en tijd voor elkaar. Het lijkt wel alsof we zijn vergeten dat echte liefde niet gecreëerd kan worden met bezit, maar vanuit ons zelf komt. We hebben anderen nodig om te kunnen leven en te overleven. Om ons voort te planten, te leren, en zelfs om te weten wie we zelf zijn. Soms lijkt het misschien eng om zomaar een verbinding aan te gaan met een ‘onbekende’, maar je zal ontdekken dat die connectie juist kracht en verbinding geeft. Zo wordt deze dag een inspiratie die je hopelijk nog lang met je mee neemt als je weer je ‘gewone’ leven instapt”.

Speciaal voor Holistik lezers mogen wij een korting weggeven. Boek je One Day Retreat vóór 15 oktober en ontvang een korting van 5,-. Gebruik de kortingscode: Holistik2017 

Voor Acro- en partnerYoga kun je terecht bij Dieke Bikker. Zij is gespecialiseerd in Thaise Yoga Massages, PartnerYoga en Therapeutic Flying. Check haar website voor meer informatie. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN