Is jouw droom voor jezelf beginnen? Met deze 10 tips maak je een vliegende start

Heart + Soul
emily van vught, rock your brand
karlijn visser

Karlijn Visser
10.06.2019

Emily van Vught is merkstrateeg en helpt vrouwelijke ondernemers (waaronder team-Holistik) een business & merk te creëren dat past bij het pad van hun hart. Ze gelooft dat de wereld meer van deze ambitieuze vrouwen nodig heeft, die vanuit passie een eigen bedrijf willen neerzetten waarmee ze een positieve impact maken. Om dit succesvol te kunnen doen heb je soms wat guidance nodig en daar kun je Emily voor bellen. Met haar ‘dare to stand out’ missie breekt Em los van de standaard hokjes en zorgt ze dat iedere onderneming 100% past bij de ambitieuze vrouw die erachter zit. Wij vroegen haar om 10 intuïtieve business tips waarmee je je droom om voor jezelf te beginnen waar kunt maken. 

Is jouw droom voor jezelf beginnen? Met deze 10 tips maak je een vliegende start

Emily: Droom jij er van om voor jezelf te beginnen? Na het lezen van mijn 10 tips hoop ik dat je deze vol vertrouwen gaat waarmaken.

1. Wat deed je als kind het liefst?

Emily: ‘Als kind hadden we geen belemmerende gedachtes over wat ‘normaal’ is en wat ‘hoort’, we deden gewoon waar we zin in hadden. Vaak verliezen we die puurheid als we ouder worden. Maar dat betekent niet dat je die niet terug kan halen! Wat deed jij als kind het liefst? Vraag dit eventueel na bij familie. Bedenk dan hoe je dit meer kunt gaan doen – en misschien zelfs in je ondernemersdroom kan meenemen’.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2. Visualiseer je droom

Emily: ‘Jouw droom voel je waarschijnlijk tot in je tenen – en hoe leuk is het dan om deze visueel te gaan maken? Pak alle oude tijdschriften uit de kast en maak een ‘visionboard’ van jouw ondernemersdroom (zie hier een stappenplan voor het maken van jouw visionboard). Hoe voel je je? Wat zie je, wat doe je, wat ervaar je, wat bereik je? Breng het visueel tot leven en zet jouw visionboard op een plek waar je iedere dag herinnerd wordt aan jouw droom’.

3. Draai belemmerende gedachtes om

Emily: ‘Hoe vaak ik niet mezelf heb betrapt op gedachtes als ‘ben ik wel goed genoeg in wat ik doe?’, ‘wat nou als het mis gaat?’, ‘zitten mensen hier wel op te wachten?’ etc. Heel menselijk, maar super irritant want deze gedachtes helpen je niet verder. Draai ze om naar iets positiefs als ‘wat nou als ik hier fantastisch in ben?’, ‘wat nou als het goed gaat?’, ‘wat als iedereen hier op zit te wachten?’ – dat klinkt een stuk leuker toch? En grote kans dat je hier direct weer nieuwe ideeën en inspiratie van krijgt.’

4. Begin klein

Emily: ‘Het hoeft niet gelijk perfect te zijn. Het is prima om klein te beginnen en je onderneming stapje voor stapje op te bouwen. Wat is je ultieme droom? En wat kan je nu al doen om daar een mini stapje dichterbij te komen? In één keer dat imperium opzetten is een onmogelijke grote taak, maar als je jouw ultieme droom opknipt in delen, zul je zien dat deze ineens veel meer binnen handbereik ligt.’

Luistertip: In de Sanderse & van Vught podcast praat ik samen met fotografe Vivianne Sanderse met andere ondernemers over hun reis, hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn en waar hun drive vandaan komt.

5. Praat met inspirerende mensen

Emily: ‘Praat met mensen die al een stapje verder zijn en jou oprecht en nuttig advies kunnen geven over hoe te beginnen. Iedereen is ooit begonnen, dus laat je zeker niet ontmoedigen door mensen die al verder zijn, zij hebben er ook al veel meer tijd in kunnen steken. Maak gebruik van hun kennis en ervaring. Je zult verrast worden door hulp uit onverwachte hoeken’.

emily van vught, rock your brand

6. Maak je droom concreet

Emily: ‘Door je droom op papier te zetten, dwing je jezelf om echt concreet en specifiek te worden. Wat ga je precies doen? Wie is je doelgroep? Hoeveel wil je investeren? Hoe ga je geld verdienen? Wie kan je helpen? Je plan mag groeien en ontwikkelen, dus begin met een onderdeel dat je makkelijk kunt invullen. Om je op weg te helpen heb ik het ‘Holistisch Business Model Canvas’ voor je gemaakt, dat kan je hier downloaden‘.

7. Durf te investeren met tijd & geld

Emily: ‘Zoals met veel goede dingen in het leven, kost het opzetten van een eigen onderneming tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard! Aan een overnight succes heb je uiteindelijk niks, iets opbouwen voor de lange termijn is zoveel waardevoller. Durf hierin te investeren; en bedenk dat een goede investering zichzelf altijd terugbetaalt.’

8. Zorg voor een solide basis

Je dromen op papier zetten is de eerste stap. Belangrijk daarna is het om te zorgen voor een stabiele basis waar vanuit je jouw onderneming sterk neerzet en kunt laten groeien. Met de “Rock Your Brand Box” die ik heb ontwikkeld help ik je om in twee dagen deze ‘rock solid’ basis voor jouw droom neer te zetten. Aan de hand van het werkboek en 12 inspirerende video’s neem ik je stap voor stap mee in de ontwikkeling van een business en een sterk merk waarin jij 100% jezelf kunt zijn en klaar bent om de wereld te veroveren!

9. Lekker cliché: geloof in jezelf

Emily: ‘ I know het is cliché, maar zolang jij precies voor ogen houdt wat jou dé persoon maakt om te doen wat je doet, zullen anderen dat ook zien. Veel dingen zijn voor jou misschien vanzelfsprekend, maar voor anderen juist heel bijzonder. Alleen jij bezit jouw unieke combinatie van expertise, ervaringen en interesses – gebruik die ook in je business. Daarmee onderscheid jij je van de rest’.

10. Doe het op jouw manier

Emily: ‘Ik geloof in de kracht van authenticiteit en eigenheid. Het is fijn om naar anderen te kijken voor inspiratie, maar laat je niet opjagen of in een hokje duwen. Jij hebt jouw unieke combinatie van expertise, persoonlijkheid en ervaringen en doet het op jouw manier’.

Leestip: The Monocle Guide to Good Business – een boek gevuld met mooie verhalen van ondernemers over de hele wereld die hun hart zijn gevolgd en een eigen business hebben opgezet. Kijk voor meer info over Emily en haar waardevolle diensten op emilyvanvught.nl of volg haar via instagram op @emilyvanvught.

Emily: ‘Tot slot een quote die me is bijgebleven: ‘Als ondernemer doe je iedere dag iets wat je eigenlijk super eng vindt’. Het leven van een ondernemer gaat niet altijd over rozen, dat is belangrijk om je te realiseren. Het is heerlijk om iedere dag zelf te bepalen wat je gaat doen om dat stapje dichterbij jouw droom te komen. Maar het is ook vooral hard werken, vallen en weer op staan en dingen doen die buiten je comfort zone liggen. Daar moet je tegen kunnen. Of beter nog, juist van kunnen genieten. Want daar tegenover staat dat je zelf alle touwtjes in handen hebt om jouw droom te leven, iedere dag weer. En als je dat net zo magisch vindt als ik, dan go for it!’

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Foto’s Emily: Vivianne Sanderse en Roza Schous

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link