Omdat het kan: leven zonder shampoo

by Hanny Roskamp 23.04.2016

Vanaf vandaag heeft Holistik een eigen alchemist: Hanny Roskamp. Zelf begrepen we geen bal van scheikunde, maar Hanny weet werkelijk álles van moleculen en atomen. En de manier waarop ze van invloed zijn op zo’n beetje elk aspect van je leven. Dit is haar eerste blog.

Leven zonder shampoo

Heb je je weleens afgevraagd hoe de vacht van je kat zo mooi kan zijn, terwijl zij of hij nooit zijn haar wast? Hup een likje met een natte tong en poes heur haar zit in vorm. Er komt geen shampoo of conditioner aan te pas. Er was een tijd dat ook mensen hun haar niet wasten met shampoo. Nu zal ik niet beweren dat alles vroeger beter was. In de pruikentijd floreerde de parfumindustrie omdat men niet bepaald fris rook.

Wissen van je harde schijf

Maar leven zonder je haar te wassen is blijkbaar geen onoverkomelijke ramp. Bovendien, lange tijd was zeep het enige middel om je haar te reinigen. Geen idee of je weleens geprobeerd hebt je haar met zeep te wassen (ik wel), maar het resultaat is een dikke vette bos die je in ongeveer elk model kunt boetseren. Dus shampoo is prachtige spul dat je een glanzende frisse haardos bezorgt. Alleen is shampoo een uitvinding van de chemische industrie. Dat wil zeggen dat er aan het wassen van je haar met shampoo niets natuurlijks is. Dus het idee dat shampoo noodzakelijk is, mag je wat mij betreft onmiddellijk wissen van je harde schijf.

Hoofdhuidflora

Veel claims dat shampoo roos tegengaat of de kwaliteit van je haar verbetert zijn gebakken lucht. Wat roos betreft is shampoo zelfs een van de mogelijke oorzaken: shampoo kan de natuurlijke hoofdhuidflora verstoren waardoor een vervelend gistje de kans krijgt om de macht te grijpen. Shampoo kan bovendien vervelende stoffen bevatten zoals Cocamidopropyl Betaine, uitgeroepen tot Allergeen van het Jaar 2004 door de Amerikaanse Vereniging van Dermatologen. Cocamidopropyl Betaine is een krachtige, chemische zeep en dermatologen schatten dat circa 7 procent van de mensen hier overgevoelig op reageert. En toch is er bijna geen shampoo te vinden zonder Cocamidopropyl Betaine.

Berucht ingrediënt

Een ander berucht ingrediënt dat contacteczeem kan veroorzaken is Sodium Lauryl Sulfaat (SLS). Dit stofje heeft het nog niet tot Allergeen van het Jaar geschopt, maar misschien komt dat nog. Dus heb je last van je hoofdhuid, laat je dan niet door een arts afpoeieren met een zalfje, maar zoek een shampoo die vrij is van Cocamidopropyl Betaine en SLS of nog drastischer: laat de shampoo staan.

Zonder shampoo

Ik ken een aantal mensen met een prachtig bos krullen die hun haar alleen nog maar spoelen met water. Waaronder zeer saillant, Patrick Moonen, eigenaar van de Amsterdamse kapsalon Shampoo Planet. In de eerste weken zonder wassen kan je haar wat vetter zijn dan normaal. Naspoelen met water waarin een scheutje citroensap of azijn zit, kan helpen. Volgens Patrick Moonen kun je wel conditioner blijven gebruiken en is langzaam afbouwen de beste manier.

Ben je overgevoelig voor cocoamidopropyl betaine? Lees meer op mijn blog www.hannyroskamp.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN