Antibioticaresistentie is een groeiend probleem. Het houdt in dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor het moeilijker wordt om infecties te bestrijden. Antibioticaresistentie wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatig gebruik van antibiotica. Antibiotica kunnen daarnaast veel vervelende bijwerkingen hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat we ze overboord moeten gooien. Maar leren over natuurlijke alternatieven is belangrijk. Hieronder vind je 7 krachtige natuurlijke ‘antibiotica’. Deze kunnen infecties verminderen én tegelijkertijd je immuunsysteem versterken.
Natuurlijke antibiotica: dit zijn de 7 krachtigste
Vaak kan je lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Alleen als dat niet het geval is (bijvoorbeeld omdat je weerstand niet sterk genoeg is) wordt gekozen voor een antibioticum. Er zitten namelijk nadelen aan het gebruik van antibiotica. Zo kunnen ze vervelende bijwerkingen geven zoals diarree en misselijkheid. Daarnaast doden ze niet alleen ziekmakende bacteriën, maar ook nuttige bacteriesoorten. Hierdoor krijgen andere ziekteverwekkers juist een kans. Het belangrijkste nadeel van antibiotica is echter dat bacteriën door herhaaldelijk en onzorgvuldig gebruik van antibiotica ongevoelig kunnen worden voor de werking van antibiotica. Er ontstaat dan antibioticaresistentie.
Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie betekent dat bepaalde bacteriën niet meer gevoelig zijn voor de werking van een of meer antibioticasoorten. Ze hebben zichzelf beschermd. Een infectie door resistente bacteriën is moeilijk te behandelen, want het antibioticum kan dan de bacteriën niet meer doden of hun groei remmen. Als antibiotica te vaak worden gebruikt en onzorgvuldig worden ingenomen, kunnen steeds meer bacteriesoorten de werking van antibiotica weerstaan. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst niet meer te behandelen. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan tot ernstige ziekte leiden. Daarom is het belangrijk dat artsen alleen antibiotica voorschrijven als dat echt nodig is. En dat patiënten antibiotica zorgvuldig gebruiken.
7 x natuurlijke ‘antibiotica’
Je weet nu hoe belangrijk het is om zorgvuldig met antibiotica om te gaan. Het is ook handig om te weten over natuurlijke alternatieven die je bij een lichte ontsteking kunt inzetten. Hieronder zetten we er 7 op een rijtje.
1. Essentiële oregano olie
Met oregano kun je zoveel meer dan een pasta of pizza versieren. Oregano olie stimuleert je spijsvertering en helpt bij afvallen. Het heeft antibacteriële eigenschappen en kan zo infecties bestrijden en Candida groei tegengaan. Dit supplement is perfect om te nemen als je voelt dat je verkouden wordt of griep krijgt. Zorg wel dat je het voldoende verdunt in water of draagolie, en neem alleen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in.
2. Rauwe honing
Honing is een ander uitstekend natuurlijk ‘antibioticum’ omdat het enzym dat in honing zit waterstofperoxide afgeeft. Dat maakt het perfect voor het behandelen van wonden en het voorkomen van een infectie. Sterker nog, de oude Romeinen gebruikten het zelfs op het slagveld om infecties te voorkomen en behandelen. Let hierbij wel op dat het van belang is dat je rauwe, niet-gepasteuriseerde en het liefst biologische honing gebruikt. Gewone commerciële honing is zeer bewerkt en daarmee veel gezondheidsvoordelen verloren. Honing kan ook helpen bij klachten met de spijsvertering, verkoudheid en een zere keel.
3. Kurkuma
Curcumine, de bioactieve substantie in kurkuma, heeft zowel antibacteriële als anti-microbiële eigenschappen. Kurkuma supplementen nemen toe aan populariteit, met name dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van geelwortel. Van kurkuma is ook wetenschappelijk bewezen dat het een effectieve werking heeft tegen onder andere ontstekingsaandoeningen.
4. Knoflook
Je hebt misschien al eens gehoord dat knoflook uitstekend werkt tegen een verkoudheid en dat is helemaal waar! De allicine in de knoflook werkt tegen gisting, parasieten, bacteriën, Candida en nog veel meer. Allicine is een van de actieve principes in homogenaten van versgeperste knoflook, dat een hele rits aan antibacteriële werkingen heeft. Onthoud dat dit met name krachtig is in rauwe knoflook.
5. Gemberextract
Gember zit vol vitaminen en mineralen. Het wordt al eeuwen gebruikt om misselijkheid en verkoudheid te bestrijden en zou ook helpen tegen pijnen en zwellingen. Gember bevat ook sterke antioxiderende en antibacteriële eigenschappen.
6. Uienextract
De antibacteriële werking van ui is wetenschappelijk bewezen. Het staat erom bekend dat het vrij letterlijk ziektes en giffen uit je lichaam kan zuigen. Een paar opengesneden uien in een huis helpen je om een heleboel bacteriën uit je leefruimte te halen!
7. Mierikswortel
Mierikswortel bevat isothiocyanaten (ICT), waarvan is bewezen dat het een antibacteriële werking heeft. De olie die de smaak van mierikswortel zo sterk maakt (net als bij mosterd en wasabi) heet allylisothiocynaat, of mosterdolie. Deze heeft een bewezen antibacteriële werking tegen een aantal ziekteverwekkers.
Nog even dit…
Hoewel het lichaam vaak op eigen kracht kan genezen van een bacteriële infectie en er natuurlijke alternatieven zijn is het raadzaam om altijd contact op te nemen met je huisarts als je een bacteriële infectie vermoedt.
Bronnen: Nieuwetijdskind & RIVM