Overleven in de moderne jungle: deze 5 inheemse wijsheden wijzen je de weg

Heart + Soul
moderne jungle inheemse wijsheden, wiggert meerman
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
10.12.2020

Een gevoel van uitzichtloosheid, aanhoudende onrust en die eeuwige vergelijkingsdrang. Het zijn obstakels waar de moderne mens steeds vaker mee kampt. Zakenman Wiggert Meerman weet er alles van. Hij viel een aantal jaar geleden ten prooi aan de gevaren van de ‘moderne jungle’. Om te herstellen van zijn burn-out vertrok Wiggert voor 40 dagen naar een inheemse stam in de Amazone; om daar deel te nemen aan een eeuwenoud reinigingsritueel. Zijn inzichten verwerkte hij in het boek ‘Op zoek naar antwoorden‘. Hieronder deelt hij alvast 5 levenslessen uit de Amazone met jou.

Overleven in de moderne jungle: deze 5 inheemse wijsheden wijzen je de weg

Wiggert: ‘Een aantal jaar gelden viel ik ten prooi aan de gevaren van onze moderne jungle. Mezelf eindeloos met anderen vergelijken, succes en geld najagen, het contact verliezen met mezelf. Een burn-out was het logische gevolg. Om mijn eigen demonen onder ogen te komen, verbleef ik veertig dagen bij de inheemse Huni Kuin gemeenschap in de Amazone. Daar nam ik deel aan een eeuwenoud ritueel dat mijn ziel zou reinigen. Ik ontving daar in de jungle de opdracht om mijn lessen en inzichten te delen met de wereld. Zo ontstond mijn boek ‘Op zoek naar antwoorden’. Ik deel hieronder graag alvast een aantal van mijn inzichten met je.

op zoek naar antwoorden moderne jungle

1. De ware essentie van leiderschap is zelfkennis

Om te overleven in de moderne jungle, is het belangrijk om erachter te komen waarom je denkt wat je denkt, waarom je voelt wat je voelt en waarom je doet wat je doet. Probeer jezelf nauwkeurig te observeren, zonder oordeel. Leer jezelf door en door kennen. Alleen zo kom je erachter wat je tegenhoudt in het leven: je kunt je demonen pas verslaan als je ze kent. Durf je ook oncomfortabel te voelen in dat zelfonderzoek. Juist daar ligt de magische groei.

moderne jungle inheemse wijsheden, wiggert meerman

2. Helder weten wat je wil

Zorg dat je antwoord krijgt op de vraag: wat wil ik? Als je dat niet duidelijk hebt, is het je eerste taak om daarachter te komen. Maak een plan, durf het te dromen en te voelen, alsof het er al is. Zonder helderheid zal je je doelen niet bereiken. Wanneer je helderheid hebt, is discipline van groot belang. Discipline brengt orde in de chaos. Het is je verantwoordelijkheid om leiding te nemen over jezelf. Hoe je dat doet? Door middel van dagelijkse kleine rituelen die uiteindelijk een verschil maken (zoals mediteren en visualiseren), vastberadenheid en met toewijding werken aan jezelf.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

3. Verbind je met jezelf, de omgeving en je relaties

De grootste bron van wijsheid zit in jezelf. Zorg dat je in contact blijft met dat diepe weten. Zoek de stilte op en wordt comfortabel met het alleen zijn. Leer omgaan met je emoties en stel vragen bij je gedachten. Enthousiasme vertelt je dat je in de juiste richting beweegt, lusteloosheid zegt het tegenovergestelde. Laat je helpen door anderen die gedaan hebben wat jij wilt, of bewezen hebben dat ze anderen daar gebracht hebben. En als laatste: de natuur. Zij weet alles. Let op de tekens die het universum je geeft. De mensen die je ontmoet, toevalligheden die gebeuren, het is allemaal voor jou. De wijsheid zit in de sterren, in hun ritme, seizoenen en rust. Het zichtbare en het onzichtbare is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

moderne jungle inheemse wijsheden, wiggert meerman

4. Find your community

Tijdens donkere momenten of dagen waarop je niet zo lekker in je vel zit, is het heel belangrijk om je te omringen met mensen die je positieve energie geven. Verzamel jouw community om je heen, met mensen die je positief bijdragen aan jouw leven. Heb je er moeite mee om in kaart te brengen wie of wat de energiegevers en energievreters zijn in jouw leven? Houd dan een aantal dagen in een notitieboek bij (dit heet ‘journaling’, hier lees je er meer over) waar je wel of juist geen energie van kreeg.

5. Ga op zoek naar heling waar dat nodig is

Hoe meer we bezig zijn met de buitenwereld, hoe meer we gaan twijfelen aan onze binnenwereld. De dagelijkse afleiding zorgt er dan voor dat we niet meer naar binnen kijken. Neem dus de ruimte om jezelf te bestuderen, leer mediteren en gun jezelf wat vaker de tijd om jezelf te isoleren van de buitenwereld. Op die manier leer je naar binnen gaan en kun je helder kijken naar dat wat nog opgelost mag worden. Zo leer je om gedachten en gevoelens te herkennen, er de juiste aandacht aan te geven en ze te transformeren naar iets nieuws. Situatie na situatie, dag na dag en jaar na jaar. Het helingsproces stopt nooit.

Tot slot

Vertrouw erop dat je op dit moment precies bent waar je moet zijn. Het kan zijn dat je nu een moeilijke tijd doormaakt of je het gevoel hebt dat er een donkere deken over je heen is geslagen. Het beste wat je voor jezelf, je kinderen, de mensen om je heen en de wereld kan doen, is de beslissing nemen dat je het anders wilt. Ongeacht in welke situatie je nu ook zit: blijf je focussen op het werk dat voor je ligt, je missie (mocht je daar meer zicht op willen krijgen, lees hier meer over je purpose vinden). Blijf in elk geval datgene doen waaruit je het meeste plezier haalt en word daar zo goed mogelijk in. Maar neem die beslissing.’  Wil je meer inheemse wijsheden lezen en ben je op zoek naar antwoorden op jouw vragen? Wiggert’s boek kun je hier kopen

WIN: 3 x boek ‘Op zoek naar antwoorden’ t.w.v. €20,99

Wij mogen 3 exemplaren van Wiggert’s boek ‘Op zoek naar antwoorden’ weggeven. Iets voor jou? Dan vragen we je het volgende te doen:

1. Volg @karlijn_visser, @evelynvanhasselt en @wiggertmeerman;

2. Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan hebt)

  Je naam*

  Je e-mailadres*

  We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

  Binnen een week krijg je te horen of je hebt gewonnen. Succes!

  moderne jungle inheemse wijsheden, wiggert meerman

  Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

  Mis nooit meer iets van Holistik!

  Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
  Ja, houd mij op de hoogte!

  Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

  Gerelateerde artikelen

  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Gratis Video's
  Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  NIEUWSBRIEF
  We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
  We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
  INSCHRIJVEN
  close-link
  Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Body Guide mini


     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.