Bestsellerauteur en ingenieur Mo Gawdat ontwikkelt toepasbare geluksformule voor iedereen

by Karlijn Visser 19.09.2017

Hij was extreem rijk, gezond en succesvol, maar Mo Gawdat voelde zich ondertussen van binnen diep ongelukkig. De huidige Chief Business Officer bij de futuristische ‘dromenfabriek’ Google X, besloot na het overlijden van Ali, zijn 21-jarige zoon, zijn zoektocht naar geluk in een stroomversnelling te gooien. Hij bond zijn bevindingen in een boek dat wereldwijd een bestseller werd. Waarom? Mo benadert het begrip geluk als een ingenieur, door de bewijsbare feiten te onderzoeken en daar een analytische logica op los te laten. Hij zocht net zo lang totdat hij de ultieme geluksformule vond: eentje die keer op keer toepasbaar is op ieders leven – zodat de mate waarin je geluk ervaart voorspelbaar wordt. Het is immers de uitkomst van slimme logica. 

Bestsellerauteur en ingenieur Mo Gawdat ontwikkelt toepasbare geluksformule voor iedereen

Mo Gawdat, logica van geluk17 dagen na het overlijden van Ali begon Mo in rap tempo met het schrijven van zijn boek ‘De logica van geluk’ (€20, via uitgeverijbrandt.nl). Vierenhalve maand later was het af. In Ali’s geest wilde hij iets positiefs terug doen: zijn geluksmodel delen met de rest van de wereld. Want overal zijn mensen die lijden, terwijl ze zich nog niet realiseren zelf de sleutel tot geluk te hebben. Mo’s missie is dan ook om minimaal 10 miljoen mensen te helpen om gelukkig te worden. Hoe je uit die zelf gecreëerde gevangenis van nodeloos lijden stapt? Door deze 3 adviezen van Mo toe te passen. We spraken hem uitgebreid op het Happinez Festival afgelopen weekend.

1. Verander je verwachtingspatroon

Mo Gawdat, logica van gelukZie de realiteit onder ogen zoals deze is. Afgelopen weekend spraken wij bijvoorbeeld op het Happinez festival. Zaterdag kwam de regen met bakken uit de lucht. Mo: “Je kunt je dag volledig negatief laten beïnvloeden door het feit dat het regent. Maar het helpt niet de regen met frustratie en boosheid te stoppen. Wel kun je je perspectief veranderen op de omstandigheden en daarmee tegelijkertijd je humeur. Verwachtte je een zonnige dag waarop je lekker buiten kunt picknicken? Dan is de kans groot dat je teleurgesteld bent. Maar zie je het weer als een gegeven zonder er verwachtingen bij te hebben, dan ben je waarschijnlijk in staat een andere draai aan je dag te geven. Je verwachting bepaald dus de mate van je geluk”.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

2. Stop met het regenereren van lijden

Er is een groot verschil tussen het ervaren van pijn en nodeloos lijden. Mo: “Pijn ervaar je op het moment zelf wanneer er iets ergs gebeurt. Heel belangrijk is het om daar ruimte voor te maken en deze emoties te voelen. Toen mijn zoon Ali overleed door een medische fout, dacht ik dat ik het niet ging overleven. Maar ik heb besloten om daarna niet in herhaald lijden van deze pijn te vervallen. Ik zou de rest van mijn leven anders kunnen denken ‘ik ben met enige zoon verloren en daarmee is er een stukje van mij ook dood gegaan’. Of ‘ik vier het leven dat Ali heeft gehad en ga door met waar mijn zoon voor stond: andere mensen blij maken’. Ali was alive, in deze context. Mijn onderzoek naar geluk en deze verandering van perspectief heeft mij en mijn familie gered van totale wanhoop”.

3. Bewaak innerlijke vrede

Mo: “The gravity of the battle means nothing to those at peace.” Deze uitspraak hoorde bij Ali. Hij had deze quote niet alleen op zijn lijf getatoeëerd, hij leefde het echt. Met deze wijsheid in je achterhoofd zijn de hindernissen die we allemaal tegenkomen in het leven ineens een uitdaging, en kunnen ze onderdeel worden van de videogame called ‘live’. Ieder van ons bezit het vermogen om gelukkig én optimistisch te zijn over de toekomst. Inner peace is essentieel om dit te bereiken’.

Wil je Mo Gawdat ontmoeten? Hij is nog even in Nederland. Vanavond is hij te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night en morgen, donderdag 21 september, geeft hij een lezing bij De Bewustzijn School. Met code ‘2LUCKY’ ontvang je het tweede kaartje gratis. De prijs voor een ticket is €42,50. Tickets bestel je via: debewustzijnschool.nl/product/masterclass-mo-gawdat/

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN