Dit zijn de beste tips tegen misselijkheid uit de Ayurveda en orthomoleculaire geneeskunde

Body
misselijkheid, ayurveda, tips, gember
karlijn visser

Karlijn Visser
12.06.2019

Ben jij weleens misselijk? Je denkt misschien dat dit vooral voorkomt bij jonge kinderen en zwangere vrouwen, of na een autoritje over een hobbelige weg. Maar niets is minder waar. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je spijsverteringssysteem uit balans raakt en er nare misselijkheidsklachten kunnen optreden. Wat je dan het beste kunt doen – als je liever geen synthetische medicijnen wil nemen – weten Ayurveda therapeut Jeroen Mei en orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe. 

Dit zijn de beste tips tegen misselijkheid uit de Ayurveda en orthomoleculaire geneeskunde

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Ayurveda en advies bij misselijkheid

Jeroen Mei: “Binnen de Ayurveda wordt misselijkheid aangemerkt als een Pitta-verstoring. Pitta is één van de drie managers van het lichaam (naast Vata en Kapha – doe hier de test om te bepalen welk type jij bent) en verantwoordelijk voor omzettingsprocessen van a naar b, zoals de spijsvertering. Een verstoring in de spijsvertering kan misselijkheidsklachten geven.

Pitta is van zichzelf heet, scherp, een beetje vettig en zurig (probeer dit recept voor deze creamy bloemkool curry eens om Pitta in balans te brengen). Mensen met veel Pitta in hun constitutie zijn daardoor al wat gevoeliger om misselijkheidsklachten te ontwikkelen. Want het zijn precies deze eigenschappen die de oorzaak kunnen zijn van maagzuur, misselijkheid en overgeven. Bij het behandelen van misselijkheid is het zaak om Pitta meer in balans te brengen. Dit kan om te beginnen door heet, scherp, zuur, olierijk en gefrituurd eten te mijden uit je dieet. Naast een verhoogde Pitta kunnen er ook andere oorzaken zijn voor misselijkheid zoals zwangerschap, gifstoffen in de lever, wormen in de dikke darm, voedselvergiftiging en griep”.

6 x advies uit de Ayurveda om misselijkheid mee te verlichten:

1. Verzacht Pitta; volg een Pitta verzachtend dieet waarbij je er op let gegist, sterk gekruid, vettig, heet en scherp eten te vermijden.
2. Vasten: Dit geeft rust aan het spijsverteringsapparaat. Eet een dag niets en drink alleen cranberry- of granaatappelsap. Of eet slechts een kleine lichte maaltijd zoals kitchari op basis van dit recept.
3. Voeg tien druppels limoensap (geen citroen!) en een halve theelepel suiker toe aan 1 kop water. Voeg hier 1/4 theelepel zuiveringszout aan toe. Roeren en opdrinken. Dit kan misselijkheid en overgeven onmiddellijk stoppen.
4. Ook verse gember is een bekende en doeltreffende remedie om misselijkheid aan te pakken, bijvoorbeeld door het eten van een theelepel vers geraspte gember.
5. Of kauw op 1 of 2 kardemomzaden om misselijkheid te verlichten.
6. Tot slot is thee van 1 theelepel komijnzaden en een snufje nootmuskaatpoeder (laten trekken in een kop kokend water) heel verzachtend.

Heb je regelmatig last van maagzuur, misselijkheid of andere spijsverteringsklachten, overweeg dan eens een consult aan te vragen bij een ayurvedisch therapeut. Kijk voor meer informatie over Ayurveda therapeut Jeroen Mei en zijn werk op praktijkvoorayurveda.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tips bij misselijkheid vanuit de orthomoleculair geneeskunde

Karlijn: “Gember is ook vanuit de orthomoleculaire geneeskunde één van de bekendste natuurlijke middelen tegen misselijkheid. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal duidelijk, maar deskundigen denken dat er in gember stoffen zitten die dezelfde werking hebben als in medicatie tegen misselijkheid. Het gebruik van gember is voor de meeste mensen veilig, maar let op met de hoeveelheid gember als je een lage bloeddruk hebt of bloedverdunners gebruikt.

Kaneel, venkelpoeder en komijnextract

Venkelpoeder, komijnextract en kaneel zijn specerijen die ook verlichting kunnen geven bij misselijkheid. Echter dien je hiervan zeer hoge doseringen in te nemen, 180-420 mg, om een mogelijk effectief effect te bewerkstelligen. Hoge doseringen van venkelpoeder en kaneel zijn echter schadelijk tijdens de zwangerschap en dus niet aan te raden. Bij milde zwangerschapsmisselijkheid kan een vitamine B6 supplement in organische vorm (P-5-P) een veilig en mogelijk goed alternatief zijn voor medicatie. Inname van ijzertabletten kan bij zwangere vrouwen juist misselijkheid veroorzaken.

Ademen tegen misselijkheid

Een langzame diepe ademhaling kan ook helpen tegen misselijkheid, eventueel gecombineerd met aromatherapie. Uit een studie – waarbij gebruik gemaakt werd van inhalator met pepermuntolie – bleek bij 44% van de gevallen binnen 2 minuten de symptomen te zijn vermindert. Of pepermuntthee hetzelfde effect heeft is nog niet bewezen. Aromatherapie met citrus geuren blijkt bij zwangerschapsmisselijkheid een gunstig effect te hebben

Misselijkheid als gevolg van allergie of intolerantie

Mensen met een voedselallergie of voedselovergevoeligheid kunnen ook misselijk worden als gevolg van het eten van de producten waar ze sterk op reageren. Dit kan zelfs optreden tot 72 uur na het eten van het product, waardoor het erg lastig kan zijn om dit te achterhalen. Een voedselintolerantie test kan uitkomst bieden. Tot slot kan het helpen om niet te sterk gekruide of vette voeding te eten. Ook kan je beter wat vaker kleinere maaltijden eten als je veel last hebt van misselijkheid”.

Over Karlijn Hoebe

Heb je regelmatig last van misselijkheid, brandend maagzuur, vermoeidheid, darmklachten en/of zou je graag willen weten welke voeding er wel en niet geschikt voor jou is? Voor persoonlijk advies op dit gebied kun je contact met mij opnemen door een mailtje te sturen naar info@karlijnhoebe.nl. Met behulp van jouw klachtenbeeld en – indien nodig – aanvullend laboratoriumonderzoek (ontlastingsonderzoek + voedselintolerantietest) kan ik gericht advies geven in op het gebied van voeding plus eventuele ondersteunende voedingssupplementen. Ik heb een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar bied mijn diensten ook online aan. Mijn diensten komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraars. karlijnhoebe.nl. 

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link