Dit is wat mindfulness tijdens je zwangerschap én bevalling kan betekenen – deel 1

Heart + Soul
zwanger, mindfulness, bevallen, holistisch, demelza janmaat
demelza janmaat

Demelza Janmaat
24.12.2018

Tijdens haar zwangerschap van een tweeling dook de digitale nomad Demelza Janmaat in de wondere wereld van holistisch zwanger zijn. Over al het moois wat ze ontdekte, blogt ze op Holistik. Komende weken neemt ze je mee op een mindful zwangerschapscursus waar ze samen met de babydaddy aan begint. Want twee jongens op de wereld moeten zetten is geen kleinigheid… 

Dit is wat mindfulness tijdens je zwangerschap én bevalling kan betekenen – deel 1

Demelza: “Laat ik voorop stellen dat ik mijzelf niet identificeer met zwanger zijn, maar wel onwijs veel dankbaarheid en liefde voel. Het is heel gewoon en heel bijzonder om zwanger te zijn vind ik. Ik wist niet wat ik er van moest verwachten, want het is mijn eerste zwangerschap. Ik heb veel geluk so far. Het zwanger worden ging gemakkelijk, ik ben slechts een beetje misselijk geweest en ik heb nog geen giga opgeblazen hoofd of zwangerschapsmasker. Eigenlijk voel ik me heel gelukkig zwanger. #blessed

Twee-eiige jongenstweeling

demelza janmaat, zwanger, mindfulness, bevallingDeze week ben ik 30 weken zwanger, alleen zwangeren praten in weken, dus ik doe daar leuk aan mee. Het betekent zoiets als ‘nog 10 weken’. Ware het niet dat ik zwanger ben van een tweeling. Ja, ja, geen half werk. Het is een twee-eiige jongenstweeling. Je hebt 40 weken om aan het idee te wennen, zeggen ze. Pre-prenatal ben ik bezig geweest met zelfontwikkeling, spiritualiteit en voeding. Het is voor mij niet meer dan logisch om dat mee te nemen in deze bizarre fase. Niet om in een hokje terecht te komen, maar ik leef niet 100% ayurvedisch hoor. Ik geloof in het hybride model van living the life als kosmopoliet in Amsterdam en bewust een mat of meditatiekussen bestijgen.

Mindfulness heus wél nodig

Toen het woord mindfulness viel in relatie tot bevallen en het hebben van kinderen, dacht ik dat totaal niet nodig te hebben. Immers, ik doe regelmatig yoga en meditatie-dingen. Hier kwam verandering in toen ik twee supergezellige en net zo nuchtere fotografen sprak uit Groningen die beiden buitengewoon enthousiast waren over mindfulness. Het heeft hen onwijs geholpen. Dat bracht mij aan het twijfelen: misschien toch niet zo’n gek idee…. Ik heb wat rondgegoogled op mindfulness, vriendinnen geraadpleegd en even bij mezelf te raden gegaan. Ben ik nou wel zo ‘in het nu’? Het antwoord was een onvermijdelijke NEE! Op een yogamat ben ik stiekem bezig met de to-dolijst van morgen, tijdens een meditatie dwaal ik af met wie ik deze meditatie allemaal zou willen delen. ‘Het oog van de orkaan, daar waar het rustig is’ dat ben ik verre van regelmatig.

Dagelijks 30 minuten samen ‘zijn’

Via via kwam ik bij Aileen Kennedy uit. Een vrouw die heel wat zwangere vrouwen heeft geholpen met mindfulness. Na heen en weer whatsappen, bellen, spraken we af. Aileen komt heel kalm en weloverwogen over. Zodra het over bevallen, mindfulness en opvoeden gaat komt er een lichtje in haar ogen waarvan je meteen weet: dit is de roeping van deze vrouw. Morgen beginnen we, de babydaddy en ik, aan de cursus. Dit betekent 8 weken van iedere dag een half uur samen mediteren, huiswerk, lezen en vooral veel ‘zijn’. Over 8 weken of zo rond de uitgerekende datum kom ik graag bij jullie terug met mijn ervaringen. Ik ga er heel open en blue in. Ik weet nog niet wat het mij zal brengen. Ik wens en hoop rust in mijn immer doorpratende brein. Twee gasten op de wereld zetten is ten slotte al voldoende om je op dat moment druk over te maken”. Benieuwd naar Demelza’s ervaringen met zwanger zijn en Ayurveda? Daar lees je over in dit artikel. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link