Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom mindfulness voor kinderen een must is

Heart + Soul
mindfulness kinderen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
05.10.2018

Mindfulness, bewust zijn in het hier en nu, met aandacht voor jezelf én je omgeving. Voelen, zien, ruiken, proeven, denken en écht ervaren. Door mindful te leven kun je je sterker verbinden met wat je wilt en waar je behoefte aan hebt, en een gevoel van meer ontspanning, aandacht en geluk ervaren. En dit geldt natuurlijk net zo goed voor kinderen. All Happy Kidz is een initiatief van psychologe Helena Blüm. Het platform heeft een online challenge opgezet om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de voordelen van mindfulness.  

Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom mindfulness voor kinderen een must is

De effecten van mindfulness zijn voor kinderen zelfs nóg groter dan voor volwassenen. Ze hebben niet alleen impact op het nu, maar ook op hun verdere toekomst. Kinderen krijgen inzicht in hun binnenwereld en daarmee handvatten voor hun eigen geluk. Er wordt tegenwoordig zoveel van kinderen gevraagd en verwacht. Leren om meer rust te creëren in het hoofd en lichaam is essentieel. Daarom is de All Happy Kidz Mindfulness Challenge opgezet. Deze challenge neemt kinderen (en hun ouders) een maand lang mee in hun bewustzijn en geeft ze meer inzicht in hun gevoelens en gedachten. Want hoe kun je omgaan met moeilijke momenten en de drukke wereld om je heen?

5 redenen waarom mindfulness voor kinderen zo belangrijk is

1. Vergroot zelfbewustzijn en inzicht in eigen geluk
Kinderen krijgen met mindfulness kennis over hun eigen innerlijke wereld: gedachten, gevoelens en reacties op en van de omgeving in het huidige moment. Dit bewustzijn helpt om keuzes te maken die goed zijn voor henzelf én de omgeving. Kiezen voor wat goed voelt en grenzen aanvoelen en aangeven. Daarmee kan overprikkeling en overmatig drukgevoel voorkomen worden. Daarnaast ontwikkelt je kind een positiever zelfbeeld. Ook niet onbelangrijk.

2. Betere sociaal/emotionele ontwikkeling
Kinderen die mindfulness beoefenen hebben een groter zelfbewustzijn en voelen meer verbondenheid met anderen. Hierdoor zijn zij beter in staat om verantwoorde beslissingen te nemen en sociaal gedrag te vertonen ten opzichte van anderen en de wereld om hen heen.

3. Verhoogde aandacht
Verschillende studies binnen het onderwijs laten zien dat mindfulness leidt tot een betere concentratie. De aandacht is bij één ding, hier en nu. Daarnaast heeft het een positief effect op de schoolcijfers en zorgt het voor een algemeen gelukkiger gevoel.

4. Meer ontspanning
Door zich bewust te zijn van hun gevoelens, gedachten, wat ze zien en ruiken, en daar op een goede manier mee om te gaan, ontstaat er een gevoel van ontspanning. Het kind leert de signalen van zijn of haar lichaam herkennen en kan er steeds beter naar luisteren. Door dit inzicht in de eigen innerlijke wereld kan het kind steeds meer rust ervaren. In de drukke wereld waarin we leven is dit zeker niet overbodig.

5. Onderlinge verbinding
Een beter welzijn van ouder en kind en een frequenter geluksgevoel brengt iedereen dichter bij elkaar. Deze verbinding is een belangrijke voorwaarde om op een prettige manier op te groeien en samen een fijne en stabiele relatie op te bouwen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Mindfulness voor kinderen

Hoe breng je jouw kind op een Jip-en-Janneke-manier in contact met de beginselen van mindfulness? Daar is de All Happy Kidz Challenge een handige tool voor. In de maand november leren kinderen zo op een speelse manier de beginselen van mindfulness kennen. De challenge bestaat uit online filmpjes met een stilte-moment én een oefening. De onderwerpen van de filmpjes sluiten volledig aan bij de belevingswereld van het kind, daardoor is het leerzaam, praktisch en ook nog eens heel leuk.

Leren met je hoofd én je lijf

De sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen krijgt op scholen te weinig aandacht. Want hoe kan het dat we kinderen alles leren over taal, rekenen en geschiedenis, maar relatief weinig over zelfliefde, het behouden van rust in stressvolle situaties, keuzes maken vanuit het hart of welke tools ze kunnen inzetten om zich vrolijker te voelen? Helena Blüm, initiatiefneemster van All Happy Schools: “Je leert op school vooral met je hoofd. Dat wil zeggen; je krijgt vooral feitelijke kennis en vaardigheden aangeboden. Er is minder aandacht voor de innerlijke wereld van het kind en de manier waarop het bewustzijn werkt. Tel daar de druk uit de omgeving bij op en kinderen kunnen al op jonge leeftijd verwijderd raken van hun gevoel.”

Cadeau van Holistik voor jou én je kind

Inmiddels doen zo’n 9.000 kinderen via scholen mee. Heb jij kids tussen de 7-12 jaar en wil jij thuis ook mee doen? Dat kan! Inschrijven kan nog tot 15 oktober. Via Holistik geven we een korting van 20% weg. Kijk op allhappykidz.com voor meer info en gebruik de kortingscode ‘HappyHolistik20’ om je aan te melden.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link