Dit is wat mindfulness tijdens je zwangerschap, bevalling én ver daarna kan betekenen – deel 3

Heart + Soul
mindful birthing
demelza janmaat

Demelza Janmaat
08.01.2019

Tijdens haar zwangerschap van een tweeling dook de digitale nomad Demelza Janmaat in de wondere wereld van holistisch zwanger zijn. Ondertussen is de tweeling geboren en heeft ze dagelijks nog baat bij alles wat ze leerde tijdens de mindful zwangerschapscursus, waar ze samen met de babydaddy aan begon. Want twee jongens op de wereld zetten is geen kleinigheid. Nu de bevalling erop zit mist Demelza de gemiddelde Instastory niet meer, maar het is wel op een zeer lager pitje komen te staan. Want tijdens het voeden van haar babies mediteert ze tegenwoordig. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hier. Deel 1 en deel 2 van haar Mindful Moeder wannabe trilogie lees je hier terug.

Dit is wat mindfulness tijdens je zwangerschap, bevalling én ver daarna kan betekenen – deel 3

Deze Oud & Nieuw ben ik ingegaan als moeder van een tweeling. De tweeling was dan vijf maanden en daarmee was ik vijf maanden op weg om mindful te moederen. Geen gemakkelijke opgave, maar ik roep mezelf toch steeds opnieuw weer tot de orde. Langzaamaan krijg ik meer zelfvertrouwen, wat ervoor zorgt dat ik op mijn intuïtie durf te varen. Hoe ik hier ben gekomen, deel ik graag met jullie in dit laatste deel van de Mindful Moeder wannabe trilogie.

Keuzestress

Meteen na de bevalling, hierover las je vorige week, merkte ik dat er heel veel vragen, maar ook zeker keuzes zijn. Alles lijkt een overweging, alles lijkt nieuw, alles verandert iedere dag. Ik kreeg niet alleen een tweeling, ik kreeg een nieuwe taak. Een dagtaak die 24/7 gaande is. Ik hoor je denken: ‘jaaaa, wat had je dan verwacht?’ Nou, ik kon dit niet voorzien.

Mindfulness als tool gebruiken

De eerste nacht was in het ziekenhuis, met om het uur een lieve zuster die helpt met borstvoeding, krampjes, instoppen, boertjes en sussen. De volgende dag mocht ik naar huis, hosanna enerzijds, beheurlijk spannend anderzijds. Er is dan geen zuster meer. Gelukkig kwam Hannah in mijn leven. De beste kraamhulp ever. Iedere nacht telde ik af tot 8 uur in de ochtend, dan kwam Hannah met ontbijt en heel veel liefde, kennis en kunde. Ik ontdekte dankzij haar dat je babies heel goed kunt leren lezen. Ieder geluidje heeft een eigen betekenis, als je dat eenmaal begrijpt wordt het kinderspel. Wat hiervoor nodig is, is jawel: mindfulness. Oprecht luisteren, contact maken, geen afleiding, bewust verbinding maken met je kind. Of in mijn geval kinderen. Daarnaast heb je energie nodig. Hier was niet altijd voldoende van, kan ik je verklappen. Ook hier bleek mindfulness het antwoord te hebben. Mediteren tijdens het voeden zorgde voor de broodnodige extra shots aan energie. Het is namelijk heel verleidelijk om met je telefoon te spelen: foto’s en nieuwtjes in overvloed. Iedereen is ook geïnteresseerd in jou, de babies, updates en alles wat daarmee gemoeid gaat. Ik dwong mezelf om, als die gasten eenmaal aan de milkbar zaten, mijn aandacht naar het derde oog, mijn hart en mijn kruin te brengen. Ik opende deze chakra’s voor licht en liefde. Ik voelde het iedere keer opnieuw stromen. Dit bracht mij de rust, het vertrouwen en de energie die ik nodig had om de gebroken nachten aan te kunnen. Een onbedoeld bijeffect was dat ik meer geduld kreeg. Believe me: best lekker om dat lont wat te verlengen voor jezelf, maar zeker ook voor de rest van de familie.

Je eigen herstel

Ik denk dat deze rust, dit vertrouwen, extra portie geduld zeker bij hebben gedragen aan mijn eigen herstel. Ik voelde me vrij snel weer good old me, met een cape. Alhoewel good old me nooit echt terug zal keren. Ik las laatst in een van mijn vele momliterature dat dit als vrouw de grootste transitie is die je doormaakt in je leven. Dat klopt geloof ik wel ja. Ik merk dat de mindfulness er nog wel in zit, zeker. Ik ben geen heilige, begrijp me niet verkeerd. De gemiddelde Instastory mis ik niet, het is wel op een zeer laag pitje komen te staan. Daarnaast ben ik half oktober weer aan het werk gegaan, waar mindfulness me helpt om echt aanwezig te zijn op kantoor zonder onrust te voelen over de tweeling. Vice versa geldt hetzelfde. Als ik dit zo terug lees, lijkt het allemaal bijzonder goed te gaan. En dat is eigenlijk ook zo. Komt ook omdat ik de leukste babies van de wereld heb gemaakt in succesvolle coproductie met de babydaddy uiteraard. Ik ben vandaag voor het eerst weer naar een les Hatha van Tory, jeweetwel van de Ayurveda, geweest. Ik ben er nog lang niet, wellicht kom ik er wel nooit, dat oude fitte flexibele lijf van mij… Maar daar mediteer ik me wel weer doorheen. En ik heb toch al verkering. Kijk voor meer info over mindful zwangerschapscursussen op aileenkennedy.nl.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link