Mindful birthing cursus deel 2: Niet puffen, maar wel iets met ademhaling…

Body
zwanger, mindfulness, bevallen, holistisch, demelza janmaat
demelza janmaat

Demelza Janmaat
02.01.2019

Tijdens haar zwangerschap van een tweeling dook digitale nomad Demelza Janmaat in de wondere wereld van holistisch zwanger zijn. Over al het moois wat ze ontdekte, blogt ze op Holistik. Dit is deel 2 over haar avonturen tijdens een ‘mindful zwangerschapscursus’, waar ze samen met de babydaddy aan begint. Want twee jongens op de wereld moeten zetten is geen kleinigheid… In deel 1 vertelt Demelza hoe ze zich laat verleiden tot deze mindful birthing cursus.   

Mindful birthing cursus deel 2: Niet puffen, maar wel iets met ademhaling…

De eerste afspraak met Aileen gaan we samen: babydaddy pro-expert en ik preggo rookie. Aileen is doela in opleiding, mindfulbirthingcoach met veel ervaring en een wandelende encyclopedie op het gebied van zwangerschap, bevallen en de postpartum periode. Postpartum staat voor de periode na de bevalling. 

Mediteren gaat makkelijker als je zwanger bent

Met een kopje thee beginnen we aan de cursus, we zullen een aantal keer samenkomen om beter voorbereid aan het bevallingsavontuur te beginnen. Om even goed in de stemming te komen begint Aileen een meditatie. Als zwangere zit je meteen skyhigh kan ik je verklappen, gelukkig mediteert manlief al een tijdje dus nog geen vuiltje aan de lucht tot hier. Hierna gaan we in op de materie uit het boek ‘Mindfulbirthing en Parenting’ van Nancy Bardacke. Deze vrouw hielp een miljoenmiljard babies ter wereld als verloskundige, deed zelf mindfulness, koppelde de twee aan elkaar et voila… een hele community volgt haar lessen. Sceptisch als ik altijd ben, begon ik met frisse tegenzin aan het boek, dan word je altijd positief verrast ;-). Aileen vult dit aan met praktijkervaringen en legt met tekeningen heel fijn uit wat een wee is, wat pijn is, wat je brein doet, wat je brein niet doet en hoe je om kunt gaan met de dingen die gebeuren.

Het bevallingsplan voor een tweeling

Tot deze eerste cursusdag besloot ik het onderwerp ‘Twee jongens via het smalle geboortekanaal op de wereld zetten’ op de lange baan te schuiven. Google wist niet dat ik zwanger was, want ik had besloten nooit hier iets over op te zoeken. Dan is alle info nieuw, spannend, interessant en ook hoogst ongemakkelijk. Met als stevige sidenote: ik krijg een tweeling. In het ziekenhuis. Daar zijn de meeste zwangerschapsdingen simpelweg niet op ingesteld. Ook hier werd een thuisbevalling aangeraden, of lekker in bad, of op een baarkruk. Ik schreef het braaf op en nam het mee in mijn birthingplan dat ik op een dag aan de verloskundige in het ziekenhuis zou gaan voorleggen. (FYI: alles was NEE! Je krijgt een tweeling. Liggen zul je. Op een bed.)

Love & kindness meditatie

De belangrijkste oefening was voor mij het vasthouden van ijsklontjes. Als je ijsklontjes vasthoudt kun je dus met je gedachten naar de pijn aan je huid, naar de kou, naar de ijsklontjes. Of je kunt met je gedachten naar je ademhaling, je baby’s, de ontmoeting met de babies en dat het allemaal tijdelijk is. Nou! Bij gedachtegang 1.0 wil je de ijsklontjes na 10 sec. in het gezicht van Aileen smijten, bij gedachtegang 2.0 had ik niet in de gaten dat ik al een minuut de ijsklontjes vast had. Les: de pijn is er, wat je ermee doet is aan je eigen gedachtes. Wat ik uit het boek heel mooi vind, is de meditatie waarin je liefde en dankbaarheid deelt met jezelf, een ander waar je van houdt, een ander die je niet per se leuk vindt en iedereen op aarde. Die zorgt voor zachtheid. En wat je ten alle tijden moet vermijden is stress. Dus haal de klok weg, draai de hartmonitor de andere kant op, dim het licht en stuur mensen waar je een vervelend gevoel bij hebt de kamer uit. Klinkt egoïstisch, maar achteraf was ik heel blij met deze raad.

De bevalling begint

zwanger, mindfulness, bevallen, holistisch, demelza janmaatOp zondag 29 juli 2018 besloot ik mijn ziekenhuisvluchttas te pakken, lekker een bad te nemen en nog even op de bank de krant te lezen. Dat laatste kwam er niet van, want mijn vliezen braken. Ietwat nerveus riep ik de man, hij sommeerde mij het ziekenhuis te bellen en daar gingen we dan ook maar meteen naartoe. Ik had de hele nacht weeën (op dat moment denk je dat je gewoon extreem goed bent in het opvangen van weeën en dat ik Master Mindful Birthing was geworden). Totdat ik de volgende dag de real deal moest weg ‘mindfulnessen’ in een kraamkamer vol piepjes, toontjes, lichtjes, alarmpjes, mensen en een keihard bed. De details doen er niet toe, maar de ijsklontjes oefening werkte totdat ik mocht persen. Daarna was ik weer terug bij het idee om diezelfde ijsklontjes naar iemands hoofd te smijten.

Uiteindelijk zijn Pablo en Benjamin natuurlijk geboren en mediteer ik als ik ze borstvoeding geef, zo’n 7 keer per dag, nog steeds liefde en dankbaarheid. Dankzij Aileen (aileenkennedy.nl), Nancy, het ziekenhuis, de liefde van mijn leven en mijzelf is het al met al goed verlopen. Ik zou iedere zwangere deze cursus aanbevelen. Hoe het nu gaat? Dat lees je in de laatste blog over dit onderwerp van mijn hand!” Benieuwd naar Demelza’s ervaringen met zwanger zijn en Ayurveda? Daar lees je over in dit artikel. 

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link