Micellair water: de magische magneet op je badkamerplankje

by Karlijn Visser 06.11.2017
micellair water, la roche posay

Een paar jaar geleden popten ze in rap tempo op binnen de vaste collecties van menig bekend beauty merk: micellaire waters. Dit water met een chique scheikundige naam werkt als reinigingsmiddel. Het trekt namelijk van alles en nog wat aan, dat je voor het slapen echt niet meer op je gezicht wil aantreffen. Deze beautymagneet verwijdert lippenstift, plakkerig geworden oogschaduw en andere make-up restanten die je met een kraanwaterschrobbeurt weleens je huid kan kosten. Dit is het geheim van het micellair water…

Micellair water: de magische magneet op je badkamerplankje

Een flesje micellair water lijkt verrekte veel op kraanwater, maar don’t drink it. Er zit meer in. Micellen*. Deze kleine deeltjes beschikken over een kop die water aantrekt en vet afstoot. Hun staart trekt daarentegen net andersom vet aan en stoot water af. Een heilige combi kun je wel stellen. Dit is wat er gebeurd als je je huid reinigt: de staart van de micel hecht zich in het vuil in je huid en de kop steekt automatisch naar buiten. Hierdoor ontstaat een bolletje, de micel. Middenin het bolletje zit het vuil. Zo kan de micel in z’n geheel makkelijk weggespoeld worden met water, of weggeveegd worden met micellaire water op een wattenschijfje.

Micellair water op luie ochtenden

De meeste make-up is gemaakt op basis van olie en lost daarom niet op in water. Alcohol daarentegen is als reiniger wel geschikt, maar dat is zo sterk dat het ook de vettige laag op je huid aantast en een trekkerig gevoel achterlaat. Vandaar dat we iets nodig hadden net als afwasmiddel, want zeep is ook in staat om water en vet te mengen zodat het vet verwijdert. Het werd micellair water. Op een luie ochtend gebruik ik het ter vervanging van een koude plens water in mijn gezicht. En ja hoor: ook ‘s ochtends vroeg ziet mijn watje er gekleurd uit na het deppen van mijn wangen. Licht gelig. Misschien komt het door de olie die ik in mijn avondritueel gebruik. ‘s Avonds gebruik ik het na mijn facewash in plaats van een tonic.

Zeepvrij micellair water

micellair water, la roche posayHet micellaire water waar ik nu al een paar maanden naar grijp is van La Roche-Posey voor een vette en gevoelige huid, gemaakt zonder alcohol, zeep en sulfaten. En eerlijk: het ruikt naar niks, maar dat stelt me juist gerust dat er geen synthetisch parfum aan toegevoegd is. Het is gemaakt van thermaal water en glycerine, dat ondertussen krachtig genoeg is om een hoop make-up restjes en afval uit de lucht dat is blijven plakken op mijn huid te verwijderen. Het micellaire water zit in een dunne eco-friendly flacon zodat er minder plastic voor gebruikt hoeft te worden. Nog een voordeel: de fles is royaal (400ml / €17,20) waardoor ik er lang mee doe. Ook dat scheelt weer plastic. Niet gaan lachen, maar met het doordrenkte gebruikte wattenschijfje heb ik al vaak mijn wastafel gepoetst. Is dat klusje ook meteen gepiept. Als het dan toch als een vuilmagneet werkt…

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Micel: Een microscopisch kleine structuur van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN