Yay or nay: een wet die menstruerende vrouwen recht geeft op een dag verlof

by Jori Hemelaar 26.06.2017

Afgelopen maart kwam Italië in opspraak omdat dit misschien wel het eerste Europees land wordt waar het ‘menstruatieverlof’ geïntroduceerd gaat worden. In veel Aziatische landen kunnen vouwen al 1 of 2 dagen vrij krijgen, en ook bij het Amerikaanse Nike hanteren ze sinds 2007 deze regel. Maar hoe denkt onze Moon Cycle Mentor Jori Hemelaar hierover?!

Yay or nay: een wet die menstruerende vrouwen recht geeft op verlof

Jori: In de regel gaat het erom dat vrouwen die veel last hebben van hun menstruatie 1 x per maand één of twee dagen betaald verlof kunnen opnemen. Van dit nieuws maakt mijn hart een sprongetje! Ja, onze moeders hebben gevochten voor een gelijke behandeling en daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor. Maar het feit blijft dat wij vrouwen anders functioneren dan mannen. Dat uit zich o.a. in onze menstruatie cyclus. Of we het willen of niet: het heeft invloed op ons functioneren. Onze energie is op dat moment op zijn laagst, net zoals onze rationele vermogens, concentratie, helderheid en efficiëntie. Daartegenover staat dat wij van nature in een meer meditatieve staat verkeren en dat, wanneer we de rust tijd en ruimte nemen, we meer open staan voor onze innerlijke wijsheid. Deze geeft ons raad over de thema’s die op dat moment in ons leven spelen. Inzicht met hoe we daar het beste mee om zouden kunnen gaan. Vroeger was dit de tijd waarin vrouwen zich terugtrokken uit het maatschappelijk leven en samenkwamen om zich te bezinnen op de thema’s van hun eigen leven, en die van de samenleving waarin ze leven. Zij functioneerde op die manier als raadgevers.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Dat ons lichaam zo reageert is puur hormonaal bepaald. En iets waar wij in die zin weinig aan kunnen doen. Behalve er naar luisteren. Menstrueren zou, in den beginnen, niet eens pijnlijk hoeven zijn. Een normale menstruatie gaat gepaard met de bovengenoemde kenmerken, maar zou geen fysieke pijn teweeg hoeven brengen. Dit is vaak een teken van disbalans door stress, je eigen ritme en je grenzen niet kennen en daar overheen gaan. Of niet realistische verwachtingen waar willen maken. Deze spanning slaat uiteindelijke terug op het lichaam en uit zich vaak in klachten. Het is een signaal van het lichaam dat er alles aan doet om jou bij jezelf terug te brengen en te houden. In die zin hebben vrouwen met een pijnlijke menstruatie er zeker baat bij om 1 of 2 dagen per maand vrij te krijgen. Het is de tijd om lichamelijk op adem te komen. Blijf je maar door razen? Dan is je energievoorraad er op een gegeven moment op en blijven klachten zich opstapelen.

Vruchten plukken van menstruatieverlof

Eigenlijk wil ik nog een stapje verder gaan. Menstruatieverlof zou voor iedere vrouw een keuze moeten zijn. Want er ontstonden natuurlijk een hoop terechte vragen na dit wetsvoorstel. Hoe controleer je of een vrouw écht last heeft van haar menstruatie of niet? Wat mij betreft is die controle niet nodig. Het zit namelijk zo: de mate waarin een vrouw rust neemt tijdens haar menstruatie, spiegelt zich terug in de tegenoverliggende fase van haar cyclus. En laat dat nu net de meest productieve fase zijn (de zomer), die rond haar ovulatie. Wanneer een vrouw hier geen acht op slaat en doorgaat alsof er “niets” aan de hand is, zal ze niet tot haar volledige potentie en productiviteit komen. Ze zal voortdurend een gevoel van moeheid ervaren. Vergelijk het met de natuur: een strenge, koude winter zorgt ervoor dat fruitbomen in de lente in bloei staan en in de zomer hun vruchten afwerpen. Wanneer de winter echter zacht blijft en er eigenlijk geen sprake is van een echte winter, blijft de bloei uit en kunnen we er in de zomer helaas geen vruchten van plukken. Zo werkt het ook met ons lichaam. Laten we het daarom eren en er naar luisteren. Op die manier plukken wij, inclusief de gehele maatschappij, er de meeste vruchten van!

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Jori geeft 1-op-1 sessies. Tijdens zo’n sessie leert ze je hoe je kunt charten en ontvang je een healing en persoonlijk advies over je eigen cyclus. Ook gaat ze dieper in op persoonlijke klachten die spelen rond je menstruatie. Kijk voor meer informatie over het werk van Jori op massageforwomen.nl/mentoring

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN