Mediteren individualistisch? Yoga teacher Rolandjan geeft zijn visie…

Heart + Soul
rolandjan van mulligen, inner peace conference
karlijn visser

Karlijn Visser
05.09.2016

Zo’n 10 jaar geleden werden mannen die aan yoga deden nog als buitenbeentjes beschouwd. Tegenwoordig zijn ze gelukkig niet meer weg te denken bij de gemiddelde yogales. Rolandjan van Mulligen was zo’n early yogi bird. Hij werd teacher en geeft les in meditatie en Yin yoga. Binnenkort kun je hem ontmoeten tijdens de Inner Peace Conference (IPC) waar hij twee toffe workshops in de Vondelkerk geeft. 

Mediteren individualistisch? Yoga teacher Rolandjan geeft zijn visie…

Laatst nam mijn vriendinnetje Dolores me mee naar de meditatieles van Rolandjan bij Delight Yoga. Na afloop spraken we elkaar over zijn vak en waarom mediteren niet enkel een zaak van het individu is (wat uiteindelijk kan leiden tot een meer individualistische of misschien wel narcistische samenleving). Het terugtrekken in meditatie als individu is echter noodzakelijk om de schat die komt met het ontwaken vervolgens met de rest van de wereld te kunnen delen.

Is mediteren niet iets individueels en daardoor narcistisch?

rolandjan van mulligen, inner peace conference‘Het ‘ontwaken of tot zelf inzicht komen’ gebeurt door ieder mens apart. Dit proces begint vaak door jezelf een tijdje terug te trekken. Dit kan in de vorm van een meerdaagse stilteretraite, door een boswandeling te maken, wekelijks een leraar te bezoeken of dagelijks 15 minuten te mediteren. Maar als je eenmaal weet wie je in essentie bent, wil dit inzicht gedeeld worden. Het is een schat die je hebt ontdekt van vrede en geluk. Een schat die het ‘ego’ ver overstijgt vanuit een liefdevolle impuls naar buiten toe, naar de rest van de wereld. Zie mediteren niet als iets statisch, maar puur realiseren wie je bent. Wat jij en ik zijn is puur bewustzijn, zonder afgescheiden te zijn van wie of wat dan ook. Deze realisatie verplaatst zich naar het alledaagse leven. Als jouw weten twijfelloos is, valt beoefening weg. Of blijft als er vreugde en vrede in wordt ervaren. Maar niet meer om iets te bereiken; want je bent al wie je in essentie bent. Meditatie verandert dan in een natuurlijke staat van zijn. Leer de stem van het ego en je hart te onderscheiden. Het ego is angst, het hart liefde.

Waarom is innerlijke vrede nu actueler dan ooit?

In deze tijd is er veel lijden, verwarring en haat in de wereld. Het verlangen naar licht, waarheid en vrijheid is heel sterk. En niet enkel meer binnen bepaalde elite groepen of gietenwollensokken clubjes. Het verlangen om wakker te worden en je te realiseren wie je in wezen bent, lijkt te worden omarmd door steeds meer mensen. Het is een soort spel van het bewustzijn dat zichzelf wil ontdekken. Want ook het donker manifesteert zich in het bewustzijn. Het lijden dient zo een hoger doel: zowel individueel als op wereldschaal. Als je lijdt, ben je uit harmonie en niet meer afgestemd op de harmonie van het leven. Lijden is een super belangrijke teacher. Lukt het je dit te gaan zien? Dan wordt je geleid door het leven in je verlangen naar meer liefde en vrijheid.

Wat maakt je Yin workshop tijdens de IPC bijzonder?

Het is een 2 uur durende Yin yogales begeleidt door cello en hang in de Vondelkerk. Deze instrumenten vormen samen een soort hemelse klank en werken meditatief. Terwijl mensen in de yin-houdingen liggen wordt er muziek gemaakt. De instrumenten nemen je aandacht mee naar de innerlijke stilte en geven nog meer verdieping. In Yin neem je de tijd voor de houdingen, soms wel 5 minuten. Ondertussen doe je niets. Enkel rusten in een houding. In die ruimte kan er van alles omhoog komen. Het bindweefsel wordt gestretched waardoor pijn of oude blokkades voelbaar worden. Dan begint het zelf-onderzoek en krijg je wellicht een dieper inzicht in wie jij werkelijk bent. Dat is ook altijd de rode draad in de lessen die ik geef: zelfrealisatie’.

WIN kaarten voor de Inner Peace Conference

Tijdens de Inner Peace Conference op 1 oktober geeft Rolandjan om 11.00 uur en om 15.30 uur in de Vondelkerk een Yin yoga practice en een Yin yoga Journey met live Hang & Cello muziek. We mogen 2 weekend kaarten weg geven voor deze bijzondere conferentie t.w.v €189 per stuk. Als je erbij wil zijn, stuur dan een mailtje naar info@holistik.nl. De winnaar krijgt bericht. Kijk voor meer info en tickets op innerpeaceconference.org

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link