Kalmerende meditatie: zo stijg je in 20 minuten boven jezelf uit

Heart + Soul
lavendel, meditatie, method, psychologisch effect schoonmaken
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
08.04.2021

Door de winterse buien en de gure wind van afgelopen dagen kun je je knap onrustig voelen. Want waait het buiten hard, is de kans groot dat je je ook van binnen wat sneller opgejaagd voelt. Om je geest te kalmeren vonden we deze meditatie van Dr. Joe Dispenza. De oefening helpt om je energieveld een boost mee te geven en je toekomst in een positief daglicht te zetten. In combinatie met de geur van lavendel zou het zomaar eens kunnen dat je in 20 minuten boven jezelf uitstijgt… 

Kalmerende meditatie: zo stijg je in 20 minuten boven jezelf uit

Onze redacteur Nathalie Meertens leest momenteel het boek Becoming Supernatural van Dr. Joe Dispenza. Ze attendeerde ons op een mooie oefening van hem. Onderstaande meditatie is dus geïnspireerd op de wijsheid van Dr. DispenzaDe oefening – die zo’n 20 minuten duurt – werkt kalmerend omdat je je verbindt met vrolijk makende emoties die je hele lichaam in de zen-stand zetten. Daarnaast is ‘ie perfect voor de lente omdat je er een fijne toekomstvisie mee tot leven wekt. Nathalie:

 1. ‘Ga rustig zitten of liggen. Zet wat rustige meditatiemuziek – op uit deze playlist bijvoorbeeld – en druppel wat lavendelolie in een oliebrander of diffuser.
 2. Breng je aandacht naar je lichaam en doe een snelle bodyscan van top tot teen. Hoe voelt je lichaam? Zijn er plekken waar je spanning vasthoudt?
 3. Focus je vervolgens op de ruimte rondom je lichaam. Probeer je gewaar te worden van het energieveld dat jou omringt. Rust je aandacht dan even rondom je hart en nodig een positieve emotie uit. Dat kan dankbaarheid, liefde, verwondering, innerlijke kracht, etc. zijn. Glimlach even – dat helpt.
 4. Vervolgens verplaats je je aandacht als het ware naar ‘boven’, naar de grote lege ruimte van het hele universum. Misschien wil je je voorstellen dat je door de hemel zweeft en steeds meer van je mens-zijn laat vallen, tot er alleen bewustzijn overblijft. Joe Dispenza noemt dit the quantum field, waar alles in potentie aanwezig is; ook de toekomst van jouw dromen.
 5. Probeer alles los te laten behalve die positieve emotie die je net door je hele lichaam hebt laten stromen.
 6. Haal je nu iets voor de geest dat je graag wilt creëren in je leven. Een harmonieuze relatie, een gezond leven, een nieuwe baan… Roep dit scenario tot leven.
 7. Stel je voor dat het al zo ver is, dat je een sprongetje naar jouw ideale toekomst hebt gemaakt. Hoe voel je je? Hoe beweeg en spreek je? Straal je? Blijf die positieve emotie vasthouden terwijl je je dit voorstelt.
 8. Breng zo een tijdje door, zo lang jij wilt, in die fijne toekomst. Onthoud: op het moment dat je denkt ‘dit ga ik nooit bereiken’, ben je terug naar de aarde ‘gevallen’. Stijg gewoon weer op en roep dat prettige gevoel weer op. Zie dit als gericht dagdromen en fantaseren.
 9. Sta het liefst niet op van je stoel of kussentje voordat je je diep gelukkig en vervuld voelt, alsof alles wat je je net hebt voorgesteld daadwerkelijk al is gebeurd. Je lichaam weet ‘t verschil niet tussen een denkbeeldige ervaring en een echte ervaring. Je hebt zojuist je energieveld een flinke upgrade gegeven. Daarmee heb je je gezondheid niet alleen een plezier gedaan, je hebt ook die toekomstvisie dichterbij gehaald’.

Wil je precies weten waarom deze oefening op de lange termijn een krachtig effect heeft op je gezondheid? Dan is het boek Becoming Supernatural van Joe Dispenza een aanrader.

Heilzame effecten van lavendel

Hoewel lavendel vooral bekend staat om haar geur, heeft de plant ook een medicinale werking. Je kunt daar onder andere van profiteren door middel van lavendelolie; dat is één van de weinige etherische oliën die je zonder verdunning op je huid kunt aanbrengen. Gebruik het bijvoorbeeld om wondjes te ontsmetten en te verzorgen. Lavendelolie is ook effectief bij bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. De olie ontspant verder verkrampingen en geeft verlichting als je last hebt van gespannen spieren in je nek en schouders.

Daarnaast werkt de geur van lavendel daadwerkelijk kalmerend. Dat ontdekten Japanse medici in een recente studie gepubliceerd in Frontiers in Behavioral Neuroscience. In lavendel zit het natuurlijke geurstofje linalool, dat reukzenuwen in de neus prikkelt. Deze zenuwen geven op hun beurt een kalmerend signaal door naar de hersenen. De bevindingen van de Japanse onderzoekers bevestigen het vermoeden dat het extract van lavendel dezelfde angstremmende eigenschappen heeft als bijvoorbeeld diazepam (valium) en slaapmiddelen. Alleen dan zonder vervelende bijwerkingen.

method lavendel sprayWist je trouwens dat poetsen helpt om je gespannen geest te kalmeren? In combinatie met de rustgevende geur van lavendel is het effect extra sterk. Dus hoe slim is het om altijd een duurzame, biologische allesreinigerspray bij de hand te hebben, met – jawel – de geur van lavendel… Wij hebben haar gevonden: de allesreinigerspray van method. Met deze handige spray kun je bijvoorbeeld perfect je yogamat schoonmaken. Kijk voor meer info over de ‘method Spring Clean’ (waar Holistik een bijdrage aan levert onder de noemer ‘aromatic Thursday’) op methodspringclean.nl

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Dit artikel is geschreven in samenwerking met method. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel, over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform. Zo blijft Holistik gratis toegankelijk voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.