Mariadistel: het meest heilige én reinigende bloemetje uit de berm

Body
afvallen mantra
karlijn visser

Karlijn Visser
10.04.2018

Ineens zie ik het overal in de gezonde kruidenschappen opduiken: Mariadistel. Van mijn lieve mesoloog Trinette van Geel kreeg ik het onlangs nog voorgeschreven om mijn menstruatieklachten te verminderen. Ook stopte ik een potje capsules van de plant in mijn koffer die mee ging naar India. Mariadistel beschermt je lever namelijk tegen gemene toxines. En je weet dat die in India op elke straathoek kunnen toeslaan. Tijd voor een lesje healing biologie. Mariadistel, the stage is yours! 

Mariadistel: het meest heilige en reinigende bloemetje uit de berm

maria distel

Mariadistel – in het Engels Milk Thistle – is vernoemd naar de Heilige Maagd Maria. De witte strepen op het blad zouden veroorzaakt zijn door op de distel gevallen moedermelk van Maria (Iew! Nee, Karlijn, niet oordelen, dit is een mooi verhaal en puur natuur). Mariadistel is een kruidachtige stekelige plant met paarse, bolle bloemen. Ze is eetbaar en groeit vooral in warme streken als Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het verhaal gaat dat Mariadistel lang geleden in Noord-Amerika werd geïntroduceerd door Europese kolonisten.

Mesologie en Mariadistel

Tegenwoordig wordt Mariadistel voornamelijk ingezet als natuurlijke leverbeschermer. Toen ik onlangs bij mesoloog Trinette op consult was, kwam uit de EFD meting (electro fysiologische diagnostiek) dat mijn lever en nieren wat ondersteuning konden gebruiken. Dat betekent niet dat mijn organen ziek zijn of dat er een ziekte in mijn lijf heerst, maar dat die organen kwalitatief iets minder goed werken. Ook is het voor Trinette inmiddels een uitdaging geworden om mijn menstruatieklachten te helpen verminderen. Iets wat daar volgens haar weleens goed bij kan helpen is Mariadistel. Trinette: “Mariadistel staat bekend om haar ondersteuning van de lever en gal. Wat veel mensen niet weten is dat Mariadistel ook de nieren helpt en het een krachtig anti-oxidant is. Na wat onderzoek kwam ik er ook achter dat het de baarmoeder ondersteunt en de menstruatie stimuleert. Dat heeft met de hormonen oestrogeen en progesteron te maken: de hormonen die je menstruatie regelen. Omdat de lever de bouwstoffen voor oestrogeen en progesteron verwerkt, speelt dit orgaan een belangrijke rol in de hormooncyclus. Vandaar dat ik Mariadistel aan jou hebben voorgeschreven”. (kijk voor meer info over Trinette en haar praktijk op praktijkvangeel.nl)

Bitter = goed

mariadistelOnlangs heb ik een zak Mariadistel poeder van Biotona (€15,99) bij Holland & Barrett gekocht. Het poeder is volledig biologisch en bestaat voor 100% uit zaadpoeder van de plant. Super krachtig dus en je doet er echt lang mee. Na de biologische kweek en oogst zijn de zaadjes direct gedroogd en verwerkt tot poeder. Omdat Mariadistel zo’n sterk reinigende en ontgiftende werking van de lever heeft, is het ideaal om tijdens een detoxkuur tijdelijk in te zetten. Roer het poeder door je smoothie of shake of gebruik het in combi met melk, yoghurt of water. De die hards zullen het vast met alleen water willen mixen. Zover ben ik nog niet… Het heeft een wat bittere nasmaak. Iets wat positief is, want ik heb geleerd dat veel dingen die bitter zijn en van Moeder Natuur komen een reinigende werking hebben. Hoe bitterder hoe schoner je van binnen wordt ;-). Hopelijk kan ik over niet al te lange tijd verslag uitbrengen over het verminderen van mijn menstruatieklachten door o.a. Mariadistel. Keep you posted!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.