Maori magic: over de betoverende kracht van pijn en hoe je dat concreet kunt ervaren

Heart + Soul
Maori healing, bodywork, Volker Morritz
karlijn visser

Karlijn Visser
04.05.2018

Volgens de Maori’s moet iets op dezelfde manier het lichaam verlaten zoals het erin is gekomen. En ja, dat gaat dat soms gepaard met heftige pijn. Want emoties zijn er volgens hen om (even) te voelen, maar niet om een leven lang als zware last met je mee te dragen. Hun behandeling is simpel en diepgaand. Super spiritueel en super geaard en pijnlijk en verlossend. Dat is de kracht van een Maori Healing die ik onderging bij sjamaan en psycholoog Volker Moritz, die bij de Maori’s in Nieuw-Zeeland in de leer is geweest en met het lichaam werkt als sleutel om dichter bij jezelf te komen. In dit interview legt Volker uit wat een Maori Healing is, met welke stokken (schrik!) hij te werk gaat voor het hogere doel en vertel ik op video hoe ik mijn behandeling bij hem heb ervaren. 

Maori magic: over de betoverende kracht van pijn en hoe je dat concreet kunt ervaren

Maori healing, bodywork, Volker MoritzVoor welke klachten helpt een Maori Healing niet?! Sterker: volgens Volker hoef je niet eens klachten te hebben, omdat we allemaal onbewust bagage meedragen die je niet meer dient. Dus in plaats van te wachten totdat er klachten ontstaan, kun je het beter voor zijn zodat het lijf letterlijk lichter, minder stijf of pijnlijk is. Volker: “Ik zie dat het goed werkt bij onverwerkte gevoelens zoals verdriet of woede, die we ergens niet hebben kunnen uiten. Een Maori Healing helpt je om echt in je kracht te gaan staan. Het is een emotionele schoonmaak. Ook bij dieper liggende, structurele stijfheid van de gewrichten, rugklachten of verschillende soorten pijn zie ik vaak verlichting. Maar ik beloof nooit iets wat de sessie doet of een healing garandeert. Dat is de ‘magic’ dat het werkt”. Ik ben het volledig met Volker eens. Dit is mijn ervaring met zijn Maori Healing.

Wat betekent ‘Bodywork’ precies? Heeft het met tantra te maken?

Volker: Bodywork betekent elke vorm van lichaamswerk: of je het nu hebt over meer energetische vormen zoals Reiki, verschillende massagevormen (drukpunt, deep tissue, Shiatsu, etc), of werkt aan de structurele houding, balans en met de bindweefsels net zoals Rolfing, Alexander techniek, Feldenkrais etc. Tantra is hier in het Westen een verzamelterm, waar van alles is onder geschoven wordt. Bij Maori Bodywork & Healing komen verschillende vormen van zowel meer energetisch werken (Mirimiri) en deep tissue werk (Romiromi) aan bod. Daarvoor gebruik je als behandelaar je eigen lijf (handen, voeten, knieën, ellebogen) of stenen en stokken uit de natuur om het lichaam weer tot stromen te brengen. Ook gaat het samen met reinigingsrituelen, het gebruik van kruiden, contact met de aarde, sterren en voorouders. Maori Bodywork is ook weer geen vaste vorm, maar elke behandelaar heeft zijn eigen gift of gaven die traditioneel overgedragen worden of op andere manier tot hem komen. Ik gebruik dus ook veel klanken en ademtechnieken.

Is een Maori Healing voor iedereen geschikt?

Volker: Ik heb zowel in Nieuw-Zeeland als in Nederland behandelingen meegemaakt en gegeven voor alle soorten en maten mensen. Van baby’s, kinderen, jongeren, volwassenen en oude mensen, dik en dun, arm en rijk, gezond en terminaal. Omdat het altijd een luisteren is naar wat het lichaam te vertellen heeft, is ook elke behandeling anders. Bij kinderen zijn het eerder heel korte behandelingen (even kort over de rug lopen) en bij ouderen heeft een Maori Healing een meer voedend karakter.

Wat is het doel van de behandeling?

Volker: Het emotionele lichaam – dat zich als een soort keurslijf over het fysieke lichaam heen ligt – losmaken. Zoals de Maori’s vaak zeggen: de emoties zijn er om te voelen, niet om mee te dragen. Maar wij zijn gewend om alle oude emoties mee te dragen, waardoor steeds meer andere dingen / lagere energieën zich ook kunnen hechten. Vergelijk het met een riviertje waarin steeds meer bladeren en takken de vrije stroom van de rivier belemmeren. Soms heb je dus wat meer water, of meer beweging nodig, om het weer tot stromen te brengen. Dat doe ik in een Maori Healing. Als het daarna weer vrij stroomt, weet het systeem zichzelf schoon te houden.

Waarom is er pijn voor nodig om de rivier weer te laten stormen?

Maori healing, bodywork, Volker MoritzVolker: Pijn is iets relatiefs. Ik heb zelf sessies gehad waar de pijn zo sterk was, dat ik niet anders kon dan me overgeven. En vaak gaat het precies over dit ‘point of surrender‘. Daarnaast is het interessant om na te gaan wat de sterke sensatie veroorzaakt. Soms gebeurt het dat mensen alleen maar lachen. Het zijn in dat geval gevoelens die we nog nooit hebben gevoeld. Volgens de Maori’s moet iets op dezelfde manier het lichaam verlaten zoals het erin is gekomen. En helaas gaat dat soms gepaard met pijn. De pijn van de behandeling kan ook een functie hebben om het hormoonsysteem van het lichaam in balans te brengen, dat vaak verstoord is geraakt door bijvoorbeeld een trauma. Het kan ook zijn dat als we pijn ervaren, het enkel de angst is voor de pijn. Daardoor verstijft het systeem en wordt voelen en loslaten geblokkeerd. Gelukkig is je lichaam veel sterker dan je denkt. Die gedachte alleen al heeft een helende uitwerking.

Is het resultaat blijvend?

Volker: Soms zie ik dat één behandeling al voldoende is en iemand zelf goed verder kan. Soms zijn meerdere sessies nodig en kan ik aan de wat diepere lagen werken. We luisteren niet altijd naar de signalen en maken dezelfde ‘fouten’ of vallen terug in de oude situatie. Dat zie ik dan ook in de lichamelijke klachten terug komen. Gelukkig, want zo krijg je een nieuwe kans. Toch heb ik tot nu toe vaak een blijvende verandering gezien, omdat er toch ergens iets in de diepte ook mee is veranderd.

Heb je 3 tips van de Maori’s om jezelf mee te healen?

Volker: Ik heb zeker wat heilzame tips. Bijvoorbeeld met blote voeten over het gras lopen, een koude douche nemen en diep ademen of met een stok of je vuist je hele lichaam stevig afkloppen (ja, ook op de botten en het gezicht). Nu het lente is kun je ook wat paardenbloemblad plukken en er thee van laten trekken om de lever schoon te maken. Wat ik daarnaast adviseer is om een steen te zoeken en proberen te ontrafelen wat deze je wil vertellen of ga op bezoek bij oudere mensen en praat met hen over wat ze nog weten over oude geneesvormen, wat ze hebben geleerd van het leven, etc. De rode draad is dat deze tips je helpen om weer in contact te komen met je lichaam, de aarde en het grotere geheel. Het is mooi om te ervaren dat je angst voor de elementen (water = angst voor koud, ziek worden | vuur = angst voor verbranden of hitte | aarde = angst om vies te worden) kunt overwinnen en het lichaam kan versterken. Zo voel je dat je écht van de aarde bent. Kijk voor meer info over Volker en de Maori Healing op: volkermoritz.com. Vermeld je dat je via Holistik komt, dan ontvang je 10% korting op je eerste boeking.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.