Macrobiotisch leven: iets voor jou?

by Evelyn van Hasselt 05.08.2017

Bij macrobiotiek denk je waarschijnlijk al snel aan hippies en hun (nogal strenge) manier van eten. Maar macrobiotiek gaat veel verder dan boekweit en brandnetelthee. Het is een complete levensleer die berust op ideeën uit het zenboeddhisme. De helende kracht van voeding speelt een hoofdrol.

Macrobiotisch leven: iets voor jou?

Macrobiotisch leven was vooral in de jaren ’70 populair onder hippies. Toch bestaat macrobiotiek al veel langer. Sterker nog: duizenden jaren geleden beschreven de Chinezen al een filosofie die aan macrobiotiek doet denken. En het woord macrobiotiek komt van de Griekse woorden ‘makros’ dat voor groot staat en ‘bios’ dat leven betekent. De Japanner Sakurazawa Nyoito (1893-1966) mag zich de grondlegger noemen van de macrobiotiek zoals wij die nu kunnen. Het dieet dat hij ontwikkelde berust op ideeën van het zenboeddhisme en streeft naar een balans in je voeding en je leefomgeving. En dat is iets waar steeds meer mensen naar op zoek zijn.

Yin en Yang

De Yin- en Yangleer speelt een belangrijke rol spelen in een macrobiotische manier van leven. Yin staat voor zoet, koud en passief terwijl Yang voor zout, warm en actief staat. Als Yin en Yang in totale harmonie leven, is er sprake van evenwicht dat binnen de macrobiotiek ‘kami’ wordt genoemd. Wie een gezond lichaam en een gezonde geest wil hebben zal zich moeten bevrijden van ongezond gedrag. Het vermijden van ongezonde voeding speelt daarbij een hoofdrol. Maar ook je leefomgeving (je woon- en werkomgeving) is van belang. In een gezonde leefomgeving zijn Yin- en Yangelementen met elkaar in balans. Je kunt hierbij denken aan warmte en kou, licht en duister en droogte en vochtigheid. Als de elementen in je leefomgeving zijn verstoord (je werkt bijvoorbeeld op een koud, donker en vochtig kantoor) dat kan dat leiden tot een slechte lichamelijke én geestelijke conditie. Maar hoe belangrijk je leefomgeving ook is, volgens macrobioten is niets zo bepalend voor je fysieke en mentale welzijn als je voeding.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Spelregels

Aan strikt macrobiotisch leven zijn een aantal behoorlijk strenge spelregels verbonden. Zo is roken verboden en wordt alcohol drinken afgeraden, net als koffie. Ook antibiotica, slaapmiddelen, zoetstoffen en drugs passen niet bij een macrobiotische manier van leven. Granen (bijvoorbeeld bruine rijst en volkoren tarwe en boekweit) en groenten worden als ‘neutrale’ voedingsstoffen gezien. Zij zorgen voor het natuurlijke evenwicht in het macrobiotische dieet. Een strikt macrobiotisch dieet bestaat dan voor de helft uit granen, groenten en zeewieren. Vlees en witte vis met mate en alleen als de dieren zijn opgegroeid in een niet-verontreinigde omgeving. Voedsel dat in een fabriek is bewerkt dient te worden vermeden en ook koken met emaille pannen is volgens macrobioten geen goed idee. Verder is het belangrijk om niet te veel te eten, goed te kauwen en eens in de twee weken een dag te vasten. Ook wordt er binnen een macrobiotisch dieet naar verhouding weinig gedronken. Er staat twee keer per dag een kom miso soep op het menu. Daarnaast wordt er bancha thee gedronken (een Japanse groene theesoort) en ‘driejaren thee’. Deze thee wordt getrokken van twijgjes van de onderste takken van drie jaar oude theeplanten die dan nog geen of nauwelijks cafeïne bevatten.

Voeding als medicijn

Of het macrobiotische dieet een manier van eten die ik zelf zou toepassen? Eerlijk gezegd zijn de regels mij iets te streng. Maar het besef dat je leefomgeving en voeding enorme impact hebben op je fysieke én mentale gezondheid, daar ben ik van overtuigd. Zelf een keer macrobiotisch eten? Bij één van mijn favoriete lunchtentjes Dignita staat er momenteel een macrobiotische zomersalade op de kaart en – geloof me – die is verrukkelijk.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Natuurlijk gezond met alternatieve geneeswijzen, Robert-Jan Blom. Je kunt dit boek bestellen via Youbedo, een online boekenwinkel waarvan elke aankoop 10% naar het goede doel gaat. Hoe tof is dat?!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN