Dit kun je van de oude Kelten leren over het gebruik van de maankalender

Heart + Soul
maankalender
maankalender


18.01.2020

Volgens de meesten van ons is het nieuwe jaar begonnen op 1 januari. Maar wist je dat er ook een andere kalender is die je kunt volgen? Duizenden jaren leefden de oude Kelten volgens de maankalender. Het ritme van de maan vormde daarmee de basis van hun bestaan. Ben je benieuwd naar hoe deze kalender werkt én hoe je hem kunt toepassen in je eigen leven? In dit artikel leggen we het uit.

Dit kun je van de oude Kelten leren over het gebruik van de maankalender

Dat de maan krachtig is hebben de oude Kelten, een mystiek natuurvolk uit de Ijzertijd, altijd al geweten. Ze volgden het ritme van de maan als natuurlijke leidraad voor een gezond en gelukkig leven. Zo gebruikten de Kelten de maankalender om het jaar in te delen en belangrijke dagen vast te leggen. Hierdoor wist men bijvoorbeeld wanneer het de beste tijd was om te jagen, te zaaien, te oogsten of feest te vieren. Ook bepaalde de stand van de maan welke spirits en natuurgoden er aanbeden moesten worden en welke rituelen er moesten worden georganiseerd.

De verschillen tussen een maankalender en onze jaarkalender

Een maankalender is gebaseerd op de cyclus van de maan. En dus niet op de stand van de zon. Dit zorgt voor een aantal verschillen tussen de maankalender en onze ‘gewone’ kalender:

Verschil 1 – Schrikkeljaren

Het eerste verschil heeft te maken met schrikkeljaren. Een zonnekalender heeft schrikkeljaren. Eens in de vier jaar telt een jaar 366 dagen in plaats van 365 dagen: een schrikkeljaar. Februari krijgt dan een extra dag: een schrikkeldag. Maar waarom hebben we zo’n schrikkeljaar eigenlijk? Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar kort gezegd: omdat anders de lente steeds vroeger zou beginnen en onze seizoenen niet meer zouden kloppen. In de maankalender is dit probleem opgelost met blauwe maan. Als de zon voor de tweede keer in eenzelfde sterrenbeeld staat heet dit blauwe maan. Ongeveer eens per drie jaar komt dit voor. In 2019 was de laatste blauwe maan. Vandaar dat we er geen hebben in 2020.

Verschil 2 – manen in plaats van maanden

Het tweede verschil is dat een jaarcyclus volgens de maankalender is verdeeld in manen, en niet in maanden. Een jaarcyclus gaat uit van 12 of 13 manen per jaar. Iedere maancyclus duurt ongeveer 29 dagen. In deze tijd gaat ze door 4 fases: donkere maan (beter bekend als nieuwe maan), wassende maan, volle maan en afnemende maan. Elke maanfase heeft een andere beweging, kracht en energie. Door mee te bewegen met dit natuurlijke ritme, kan je elke fase voor je laten werken. Net zoals de Kelten dat deden. Bij donkere maan zet je je intenties voor deze maan. Bij wassende maan kom je tot actie en zet je een stapje op je levenspad naar een gelukkig leven. Volle maan is het moment om jezelf in alle glorie te vieren en te zien hoe mooi je bent. Afnemende maan is de tijd van rust en loslaten. En dan is de cyclus rond en begint het ritme weer opnieuw.

Verschil 3 – het begin van een nieuw jaar

Het derde verschil is het begin van het nieuwe jaar. Bij ons begint elk jaar op dezelfde datum: op 1 januari luiden wij het nieuwe jaar in. Bij de oude Kelten ging dat anders. Het nieuwe jaar werd bepaald aan de hand van de stand van de sterren. De nieuwe jaarcyclus begint op de dag van donkere maan, als de zon in het sterrenbeeld schorpioen staat. In 2019 was dit op maandag 28 oktober. Komend jaar zal dit op vrijdag 16 oktober zijn.

13 manen om je dromen waar te maken

Nu je de verschillen weet, vind je het vast ook interessant om te weten hoe je de maankalender zelf kan gebruiken in je dagelijks leven. Een handige leidraad hierbij is het (werk)boek 13 manen om je dromen waar te maken geschreven door Caroline Groeneveld. Hierin beschrijft Caroline het bestaan van de 13 manen en hoe iedere maan met zijn eigen thema bijdraagt aan het waarmaken van je dromen.

Krachtdier

Zoals je net al hebt kunnen lezen is de cyclus begonnen op 28 oktober 2019. De tweede maan begon op 26 november 2019. De derde maan – waar we nu midden zitten – begon op 26 december 2020. En de vierde maan die eraan zit te komen, begint op 24 januari 2020. De derde maan heet in het 13 manenboek De Reebok en gaat over vertrouwen in jezelf. Deze maan verwijst naar het belangrijkste krachtdier binnen de Keltische traditie. Krachtdieren zijn beschermgeesten in de vorm van dieren. De Reebok is in de natuur een imposante verschijning. Het steeds groter groeiende gewei is een uitdrukking van kracht en ervaring en straalt trots en elegantie uit. Dit dier vertelt jou: Geloof in je eigen kracht en draag deze uit als een waardig leid(st)er. Deze maan daagt je dan ook uit om naar binnen te keren en jezelf de centrale vraag te stellen: heb ik genoeg vertrouwen in mezelf en in wat ik kan? Of zijn er nog belemmerende gedachten die mij in de weg staan op weg naar mijn dromen?

Maanreis

Ben je benieuwd naar de energie van de vierde maan en alle manen die daarop volgen? Dat komt goed uit want we gaan je de komende tijd meenemen op maanreis. Zodat je weer dichterbij jezelf komt en meer intune met je eigen natuurlijke ritme en flow.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.