Lyme: deze symptomen zijn een rode vlag na een tekenbeet

Body
lyme, teken, teek, gezondheid, ziekte
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
19.06.2019

Elk jaar worden er in Nederland ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. 2 op de 100 mensen ontwikkelen volgens het RIVM na de beet de ziekte van Lyme. Dit betekent dat 27.000 mensen per jaar deze diagnose officieel gesteld krijgen en daarmee in aanmerking komen voor een behandeling. Van deze 27.000 mensen houden 1000-2500 mensen langdurige klachten. Dat zijn geen fijne cijfers. En juist omdat de zomer voor de deur staat waarin we het liefst zorgeloos door het gras willen rollen en in de bossen willen wandelen zijn we in gesprek gegaan met Izak Riedijk, Lyme expert en founder van natuurgeneeskundig centrum Healthynez

Lyme: deze symptomen zijn een rode vlag na een tekenbeet

izak riedijk, lyme, teken, teek, gezondheid, ziekteIzak: “De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. De ziekte kan ontstaan nadat je gebeten bent door een besmette teek of door humane overdracht. De meningen omtrent de manier van oplopen van deze infectie staan wereldwijd recht tegen over elkaar. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag) dieren of vogels die deze bacterie bij zich kunnen dragen. Het is dus maar de vraag of andere dieren deze bacterie eveneens over kunnen dragen op de mens.

Zwiepende staart

De Borrelia Burgdorferi is een spirocheet, deze benaming dankt de Borrelia aan zijn dunne spiraalvorm. In de wetenschap kennen we meerdere spirocheet vormige bacteriën waarvan de Leptospira Interrogans (veroorzaakt de ziekte van Weil) en de Treponema Pallidum (veroorzaakt syfilis) de meest bekende zijn. Door zijn vorm verspreidt de bacterie zich ongelooflijk snel door het gehele lichaam, daarbij geholpen door een lange zwiepende staart.”

Ontstaat er altijd een rode kring rond de tekenbeet als je Lyme hebt?

Izak: “De praktijkervaring leert dat het aantal besmette personen veel hoger ligt dan bekend is. De Borrelia is een meester in het misleiden van ons menselijk immuunsysteem en kan zich na de infectie verstoppen in cellen en weefsel zonder dat er een diagnosticeerbare immuunreactie ontstaat. In de meeste gevallen ontstaat er dan ook geen rode verkleuring van de huid (Erythema Migrans). Chronische Borreliose kan op deze manier ontstaan en veroorzaakt in de meeste gevallen pas jaren later een multisysteem aandoening. Het behandelen van deze chronische vorm is complex en vraagt om een multisysteem behandeling. De infectie op zich is na langdurige behandeling onder controle te krijgen maar heeft in de meeste gevallen blijvende schade in het lichaam veroorzaakt (Post-Lyme-Syndroom)”.

Wat zijn de symptomen van Lyme?

Binnen de reguliere zorg onderscheiden we drie fasen:
Fase 1: omvat een vroege manifestatie van klachten die binnen enkele dagen tot weken na de besmetting op kan treden zoals het ontstaan van een Erythema Migrans, griepachtige verschijnselen zoals koorts en spiertrillingen, lymfklierzwelling, hoofdpijn en rood/blauw verkleuring van de huid.
Fase 2: nu kunnen klachten optreden zoals artritis, ontstekingen aan het kniegewricht, lymfklierzwelling, ontsteking van het hartzakje, hartritmestoornissen, meningitis, neurologische klachten, koortsaanvallen in de loop van de dag of nacht en ontstekingen aan het oog.
Fase 3: kan enkele maanden tot wel jaren na de besmetting optreden. Deze fase kan ontstaan als een vroege diagnose niet is gesteld en uit zich in bijvoorbeeld auto-immuun aandoeningen, neurologische aandoeningen zoals MS of Parkinson, Acrodermatitis en CVS.

De symptomenlijst is in werkelijkheid vele malen groter, deze symptomen zijn echter aspecifiek of benoemen we als secundair. Enkele voorbeelden van aanverwante klachten zijn chronische vermoeidheid, asthenie, temperatuurschommelingen, infectiegevoeligheid, trillend gevoel, moeite met scherp zien en een overgevoeligheid voor licht en geluid.

Wordt de ziekte alleen door teken overgedragen en is iedere teek besmet?

Izak: De wetenschap staat omtrent de herkomst van besmetting lijnrecht tegen over elkaar. Het RIVM schat het aantal besmette teken op 20% van de populatie. Dus niet iedere teek is drager van de Borrelia. Ook in traanvocht en moedermelk zijn Borrelia bacteriën gevonden, seksuele overdracht of besmetting via bloedtransfusie is niet uitgesloten en meerdere wetenschappers denken dat bijtende insecten zoals muggen, vlooien, vliegen en luizen ook in staat zijn om de bacterie over te brengen. Het is hard nodig dat hier meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt

Wat moet je doen als je een vastgezogen teek op je lichaam hebt?

Izak: “Het belangrijk om een teek zo snel mogelijk van de huid te verwijderen. Gebruik daarbij nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen. De teek dient voorzichtig verwijderd te worden zonder dat deze beschadigd raakt. Tegenwoordig zijn er veel speciale instrumenten verkrijgbaar om de teek op de juiste manier te verwijderen. Ontsmet het beetwondje en noteer in je agenda datum, tijd en de plaats van de tekenbeet.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Wij adviseren om de teek altijd goed te bewaren zodat deze opgestuurd kan worden voor onderzoek. Met name in Duitsland zijn gespecialiseerde laboratoria die de teek op besmetting kunnen onderzoeken. Belangrijk is om de dagen tot enkele weken na de beet je gezondheid goed in gaten te houden. Met name de primaire symptomen (zie de 3 fases hier boven) dienen in de gaten gehouden te worden. Wij verwijzen mensen die ons benaderen met deze vragen te allen tijde door naar de huisarts zodat deze van de beet op de hoogte is. In onze ogen is het belangrijk dat het in het dossier genoteerd staat”.

Welke rol speelt voeding bij de ziekte van Lyme?

Izak: “Voeding is een heel essentieel onderdeel in de behandelplannen. In ons centrum wordt individueel gewerkt met een voedingsplan. Veel mensen die een infectie hebben opgelopen, hebben last van allergieën of intoleranties door een verzwakt immuunsysteem. Deze brengen we middels bloedonderzoek in kaart. Na de uitslag passen we het voedingspatroon hierop aan. Het is belangrijk om ontstekingsbevorderende voeding zoals bijvoorbeeld overmatige suiker en vleesconsumptie te vermijden en ontstekingsremmende voedingsstoffen te verhogen”. 

Welke supplementen zijn slim om te gebruiken als je Lyme hebt?

Izak: “Het voorschrijven van supplementen aan patiënten met een Lyme infectie is ook geheel individueel en afhankelijk van laboratoriumuitslagen. Eerder in dit artikel hebben we beschreven dat Lyme een multisysteem aandoening is. Het behandelplan is dan ook en alle tijde Multi-causaal. In de meeste gevallen gebruiken we supplementen die het immuunsysteem activeren, de natuurlijke detoxificatie organen zoals lever, nier en lymfe ondersteunen, de darmflora en het hormoon systeem met name de bijnierstofwisseling reguleren. Naast dit individueel behandelplan ondersteunen we middels diverse methoden de natuurlijke regulatie van het lichaam. Belangrijk in de therapie zijn zuurstof, infrarood therapie, Hypoxia-Hyperoxie training (hoogtetraining) en bindweefselmassage. Supplementen met een natuurlijk antibiotische werking zijn onder andere kaardebol, cats claw, melaleuca en paddestoelen”.

Zijn er voedingsmiddelen die je moet vermijden als je Lyme hebt?

Izak: “Een behandelplan dient in onze ogen altijd individueel te zijn en gebaseerd te worden op uitslagen van de klinische chemie, het microbioom, de immuun status, het hormoonsysteem en infectiologie. Dit betekent dat er veel onderzoek nodig is alvorens een behandelplan en begeleidingsplan geschreven kan worden. Stress is in de meeste gevallen een blokkade in de therapie. Enerzijds de interne stress die veroorzaak wordt door de hoge productie van toxinen, een verminderde toxinen afvoer en een disbalans binnen het autonome zenuwstelsel. Anderzijds de stress van buitenaf die veel van onze patiënten ervaren. Vaak hebben deze patiënten al lange tijd klachten wat zijn weerslag heeft op het sociale en werkmilieu.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Voeding dient basic en natuurlijk te zijn, alleen door onderzoek kan in onze ogen een optimaal voedingsplan ontstaan. In onze moderne tijd is er ongelooflijk veel mogelijk om de werking van voeding in iemands systeem goed in kaart te brengen. Denk hierbij met name aan immuunglobuline en genenonderzoek. Suppletie is eveneens individueel. Wij mogen bij het voorschrijven van supplementen nooit vergeten dat we de natuurlijke biochemie van het lichaam beïnvloeden. Deze biochemie is complex waardoor het gevaar ontstaat dat we de balans verstoren door bijvoorbeeld te hoge doseringen voor te schrijven. Ons lichaam is niet op hoge doseringen ingesteld, al is dit echter in bepaalde situaties noodzakelijk om snel een tekort op te heffen. In heel veel gevallen worden supplementen voorgeschreven zonder dat er een degelijk onderzoek aan ten grondslag ligt, dat is tegen ons principe! In het geval van een Borrelia besmetting dienen we zeer voorzichtig en terughoudend te zijn met het toedienen van vitamine B12, vitamine D3 en orale toediening van mineralen. Samengevat: het behandelplan dient individueel gebaseerd te worden op anamnese, laboratoriumonderzoek en persoonlijke omstandigheden. Kijk voor meer informatie op healthynez.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.