LuckyLeaves: holistische plantjes in designpot 

by Karlijn Visser 27.07.2017

Afgelopen weekend dronk ik mijn vertrouwde kop koffie bij de Amsterdamse Koffie Academie op de Overtoom. En wat bleek? Er stonden schattige nieuwe plantjes op alle tafels met een verhaal dat mij meteen raakte. LuckyLeaves is een sociale onderneming waar kwetsbare mensen stijlvolle potten voor plantjes maken van gerecyclede wijnflessen. Ondertussen heb ik een van de founders, Betina van Meter, gesproken over dit originele initiatief. 

LuckyLeaves: holistische plantjes in designpot

Wat is Lucky Leaves precies?

Lucky Leaves, amsterdam, plantenBetina: LuckyLeaves is een Sociale Onderneming waar kwetsbare Amsterdammers potten voor planten maken van gerecyclede wijnflessen. Tevens zijn de planten, dankzij het ontwerp, erg makkelijk te onderhouden. We streven er naar om zo veel mogelijk mensen een zinvolle dagbesteding te bieden en geloven dat iedereen iets kan bijdragen aan de samenleving en de kans verdient om dat te doen. De stad mooier en groener maken is ons doel. Ook willen we mede-Amsterdammers ondersteunen die graag aan het werk willen maar dat elders niet kunnen. Onze dienstverleners hebben last van psychische en psychosociale problematiek en komen bij ons terecht via de Regenbooggroep. Wij maken de potten samen met hen op een buurtwerkplaats in Slotervaart. Naast onze sociale doelstelling willen wij graag dat iedereen zo enthousiast wordt over huisplanten als wij. Daarom maken wij potten met een lont-en-waterreservoir systeem waardoor ze heel makkelijk te onderhouden zijn.  Zo kan vrijwel iedereen met gemak een huisplant in leven houden. Kortom, een LuckyLeaves is een mooie plant, in een slimme pot, met een sociaal verhaal.

Wat maakt het merk zo holistisch?

Lucky Leaves, amsterdam, plantenBetina: LuckyLeaves is een lokaal en circulair bedrijf. We maken onze potten samen met kwetsbare Amsterdammers, in Amsterdam. Dat doen we met gerecyclede wijnflessen die we in Amsterdam verzamelen. In alle facetten van het bedrijf streven we naar een positieve impact. De macrame hangers die we verkopen worden gemaakt van gerecycled T-shirt stof en geknoopt door Erika, de 97-jarige oma van Julianne die dat met veel plezier als dagbesteding doet. Ons drukwerk wordt verzorgd door de Repro, een sociale drukkerij in de Schinkelbuurt. Wat LuckyLeaves ook holistisch maakt is dat we een product hebben waar mensen blij van worden. Ook fleuren onze planten de leefomgeving op en maken ze mensen gezonder.

Waarom hebben jullie juist voor planten als product gekozen?

Betina: Omdat wij gek zijn op planten! Julianne is de initiatiefneemster van LuckyLeaves en heeft al van jongs af aan een passie voor planten. Na twee jaar te hebben gewerkt bij een IT-bedrijf met een sociaal ondernemend oogmerk besloot zij een carrièreswitch te maken naar meer hands-on werk met kwetsbare doelgroepen. In het kader van de traineeship SocialStart ontwikkelde zij de onderneming LuckyLeaves. Haar liefde voor mensen en planten gebruikte zij hierbij als leidraad. Uit onderzoek blijkt dat zowel fysiek met planten werken als leven en werken in een omgeving met veel planten een positieve impact heeft op de geestelijke gesteldheid van mensen. Dit maakt planten een mooi product voor onze beiden doelgroepen: die waarmee we de producten maken, en de doelgroep waaraan we onze producten verkopen.

Wat is jullie missie?

Betina: We willen zoveel mogelijk mensen een zinvolle dagbesteding bieden én Nederland enthousiast maken over LuckyLeaves. Het is voor ons belangrijk om te bewijzen dat je met sociaal ondernemen heus je boterham kunt verdienen. Eén van onze doelen is dan ook om genoeg omzet te draaien, zodat we er niet meer naast hoeven te werken.

Voor wie is Lucky Leaves vooral bedoeld?

Betina: LuckyLeaves is als sociale onderneming bedoeld als dagbesteding voor onze dienstverleners, en als mooi product voor de klanten aan wie we ze verkopen. Onze commerciële doelgroep bestaat uit iedereen die zijn of haar leef/werkomgeving wil opfleuren met (sociale) planten. We richten ons momenteel op plantenzaken, conceptstores, cafés en kantoorruimtes en staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden :-).

Wil je nog iets delen? Een mooie quote of wijze levensles?

Betina: Alles wat je aandacht geeft groeit! Planten, mensen, dromen en plannen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Meer info + verkoopinfo via LuckyLeaves.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN