Michiel Stock hervond zijn intuïtie en verruilde zijn corporate stramien voor avontuur op Bali

by Holistik 01.08.2017

Een jaar geleden liep Michiel Stock vast. Hij zat in een standaardroutine van werken, eten, drinken, sporten, slapen en opstaan. Dit was niet de wereld waarin hij wilde zitten. Samen met een life coach hervond hij zijn intuïtie en avontuurlijkheid om uiteindelijk de passie in zijn werk en leven terug te brengen. En die zoektocht leidde tot een prachtig online platform dat Michiel vanuit Bali runt met zijn vriendin Barbara Majoewskij. Op Local Characters worden verhalen gedeeld die verder gaan dan alledaagse gesprekken. Het zijn eerlijke verhalen verteld vanuit inspirerende lokale karakters. Centraal staat de diepere connectie die zij ervaren met thema’s als intuïtie, passie, creativiteit en vrijheid. Woorden met veel power, maar zonder context verliezen ze hun waarde. Local Characters creëert juist die context. Michiel vertelt zijn verhaal aan Holistik.  

Michiel Stock hervond zijn intuïtie en verruilde zijn corporate stramien voor avontuur op Bali

Michiel: Zaterdagochtend en de wekker gaat. Ik word wakker en zie mijn vriendin al druk in de weer. Die is praktisch altijd om zes uur wakker en vindt de ochtend de mooiste tijd van de dag. Grappig hoe mensen verschillen, denk ik bij mezelf. Ikzelf houd meer van de avond. Dan komt de creativiteit naar boven. Gaat zo gezegd alles ‘flowen’. Ik pak een kop koffie, voordat ik onder de douche stap. Ik visualiseer me de agenda van de dag, want voor mij is zaterdag een werkdag. Niks weekend. Prima ook, want ik heb er zelf voor gekozen en woon weer in ‘mijn oude vertrouwde stad’, Rotterdam. De dag begint. Ik trek mijn kleren aan, geef m’n vriendin een kus en ga naar m’n werk. Terwijl ik wegloop zie ik een treurige blik op haar gezicht. We hebben weinig weekend meer samen.Van hard werken werken is nog nooit iemand doodgegaan” zeg ik tegen mezelf. En de knop gaat om. Toch overheerst er de laatste tijd een bitterzoet gevoel. Anyway. Hup. Op naar het centrum, naar de winkel. Gewoon gaan.

Michiel Stock, local characters

Terug in de tijd

4,5 jaar geleden studeerde ik af aan de Universiteit van Edinburgh Napier. Een MSc. International Marketing. Petje af en nu aan de bak. Makkelijk gezegd. Maar in welke richting dan precies? Ik heb geen idee. Ik ben jong en avontuurlijk en ik kan in alles wel het fascinerende vinden. Het leven verwondert me. En ik houd er van zo naar de wereld te kijken. Dat maakt zo’n keuze des te ingewikkelder. En toch moet het gebeuren. Ik schrijf op wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Daarnaast schrijf ik op wat me tegenvalt en waar ik op leeg loop. Hmm wat blijkt? Een te lange lijst met veel plusjes en weinig minnetjes. Ik mag wat kritischer zijn. Uiteindelijk blijf ik achter met een korte lijst van activiteiten waar ik energie van krijg. Nu maak ik een lijstje van banen waar deze bij kunnen passen. Ik kom met termen als outdoor, sport, marketing en duurzaamheid, en plak deze naast grote namen van bedrijven als Patagonia, North Face, Quicksilver, Coca Cola, Triodos Bank, Nike, enzovoorts.

Sales baantje voor time-being

Er gaan een paar weken voorbij. Ik heb een sales baantje. Ik rijd door Nederland en probeer MKB-ers en eenmanszaakjes te overtuigen om te adverteren op een product, dat wordt aangeboden als welkomstgeschenk aan nieuwe buurtbewoners. Leuk initiatief. Niet mijn droombaan, maar voor de time-being prima en ik heb de ruimte om na te denken over wat ik wil gaan doen. Ik drink koffie met een maat van mij. Hij noemt een internationale sportretailer en zegt dat hij wel een balletje kan opgooien. Want wat hij beschrijft ligt volledig binnen mijn criteria, dus ik hap. Een maand later heb ik de baan en binnen vier jaar zelfs twee functies: strategisch en operationeel. Twee managers. Zelfde idee. Ik werk zes dagen per week. De ene dag is het Leeuwarden. De andere dag is het Madrid. Mijn dagen bestaan uit werken, eten, drinken, sporten, slapen en opstaan. Ik volg een standaard routine. En ik zit vast. Tussen twee werelden lijkt wel. De wereld waar ik in zit verschilt nogal van de wereld waar ik in zou willen zitten. Het moet anders. Ik spreek met een life coach en ben vastbesloten weer mijn intuïtie en avontuurlijkheid te hervinden. Belangrijker nog: Ik wil dat ook terugvinden in mijn werk, mijn passie. 

Leven vanuit de kern

Michiel Stock, local charactersMaar hoe dan? Ik vroeg het mijzelf constant af. De antwoorden liggen niet voor het oprapen. Het is hard werken en confronterend. Logisch ook, want de criteria van waaruit ik – in het verleden – mijn keuzes hebt gemaakt waren niet op de juiste waarden gebaseerd. Ik moest terug in de tijd en reflecteren op mezelf. Jezelf ontdoen van culturele verwachtingen en/of beperkende overtuigingen. Dat is zoveel lastiger gezegd dan gedaan. Gaan leven vanuit de kern. Dat kan, maar dan moest ik eerst zelf tot die kern komen. Ik sta toch echt zelf aan het roer. Onder het motto: “Bold moves, bring bold fun”, kies ik een andere koers. Ik ga een diepere connectie aan met mezelf en komt tot nieuwe inzichten. Storytelling, fotografie en plaats-onafhankelijk werken. Dat gaat het worden. Daar vind ik alles in terug. Ik besluit een storytelling platform te lanceren: Local Characters. Verhalen die verder gaan dan onze alledaagse gesprekken. Eerlijke verhalen, voor iedereen beschikbaar en verteld vanuit inspirerende lokale karakters. Centraal staat de diepere connectie die zij ervaren met thema’s als intuïtie, passie, creativiteit en vrijheid. Woorden met veel power, maar zonder context verliezen ze hun waarde, naar mijn gevoel. De visie van het platform is om deze verhalen de maatschappelijke hoek in te trekken en mensen de kans te bieden daar actie op te ondernemen.

Michiel Stock, local characters

Local Characters platform

Michiel Stock, local charactersWe besluiten een Syrische vluchteling te documenteren in Londen. We praten over ‘Vrijheid’. We praten over ‘Passie’ met een lifestyle fotograaf en zetten dat tegenover het perspectief van een gepassioneerde watersporter. We spreken met een free-spirit over zijn idee van ‘Vrijheid’ en ikzelf reflecteer op mijn ‘Intuïtie’. We hopen hiermee ogen te openen. Door een context te schetsen, waarbinnen duidelijk wordt, dat er meerdere en unieke perspectieven bestaan op voornoemde thema’s. Perspectieven schetsen de context en de context schept duidelijkheid.

Werken op Bali

Michiel Stock, local charactersIk beschrijf de afgelopen tijd nu vanuit een Bamboo Co-Working Space op Bali. Een iets andere werkplek dan ik voorheen gewend was. Ik ben nu tweeëndertig, mijn vriendin achtentwintig, en beiden hebben we gekozen voor een zelfstandige en een plaats onafhankelijke carrière. Of dat makkelijk is? Haha, nee! daarin zijn we wel een illusie armer. Natuurlijk pak ik zo af en toe mijn surfplank, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Er komt veel bij kijken. Ook samen. Het vraagt flexibiliteit en maakt me creatief. Ik heb mijn lifestyle hier opnieuw ingericht. Surfen, yoga, fotograferen, schrijven en een steeds grotere focus op maatschappelijke projecten. Juist omdat dat stramien wegvalt, heb ik de ruimte gekregen om mijn intuïtie te volgen. Dat betekent wel dat je alle randzaken op orde moet hebben, voordat je jezelf ertoe in staat kan stellen. En naast het avontuur moeten er ook centen worden verdiend. Dat lijkt juist – met deze mindset – eenvoudiger te gaan dan van te voren verwacht. Er zitten hier zoveel soortgelijke types. Dat levert een sterk ondersteunende omgeving op, die elkaar veel gunnen. Als het makkelijk was geweest, dan zou het waarschijnlijk de helft van het plezier hebben gekost. Dankbaar zijn dat je het samen mag doen is de sleutel. Tenminste zo zie ik dat nu. In principe is het de wereld op z’n kop. Waar voorheen de aandacht uitging naar veiligheid inbouwen, leven we nu vanuit een onzekerheid. En juist dat brengt het avontuur met zich mee.

Zaterdagochtend…

Het is zaterdagochtend een uurtje of 7. In Nederland is het 1 uur s’nachts. Ik word wakker. Mijn vriendin is al druk in de weer. Ik zet een bak koffie en bekijk de surf voorspelling voordat ik naar de buitendouche loop. Ik glimlach. Het enige dat nog bitter zoet smaakt is de herinnering aan toen.

Kijk voor meer info op local-characters.com, michielstock.com en barbaramajoewskij.com

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Ben je benieuwd hoe je naar de taal van je eigen intuïtie leert luisteren? Kom dan naar ons tweedaagse seminar op 23 & 24 september dat we organiseren in samenwerking met Baptist de Pape van The Power of the Heart. Tickets en meer informatie vind je hier. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN