Proefkoken voor Kerst: vegan groentetuin met (h)eerlijke chocoladesaus

Food
groentetuin
Natalja De Vos

Natalja De Vos
23.11.2018

Chocolade en groenten vormen misschien niet de meest logische combinatie, maar vergis je niet. De aardse smaak van groenten met het bittere van chocolade is een match made in heaven. Volgens Lisette Kreischer en vegan chef Maartje Borst kun je groenten verrassend lekker bereiden, en voor álle gelegenheden, zelfs tijdens de feestdagen straks. Onderstaand gerecht barst van de plantaardige smaaksensaties en wordt afgetopt met een sausje van (h)eerlijke chocolade. Enjoy!

Proefkoken voor Kerst: vegan groentetuin met (h)eerlijke chocoladesaus

Wie is nou dit gouden duo? May we introduce you toLisette Kreischer is co-founder van de wereldberoemde Dutch Weed Burger en heeft ondertussen al tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan. Maartje Borst is vegan chef in hart en nieren en runt in Amsterdam haar zaak Koffie ende Koeck, waar allerlei bijzondere plantaardige lekkernijen worden geserveerd. Samen met Max Havelaar hebben Lisette en Maartje een aantal vegan gerechten bedacht met fairtrade chocolade. Misschien is onderstaand vegan voorgerecht wel de aftrap van jouw Kerst dis dit jaar :-).

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de bieten
8 kleine bieten, liefst verschillende soorten zoals chioggia, gele biet en rode biet.

Voor de linzen
– 2 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 150 g zwarte gedroogde linzen (niet uit blik) 300 ml water
– 5 salieblaadjes
– 1/2 pijpje kaneel
– 1 teen knoflook, fijngehakt

Voor de puree van knolselderij
– 100 g knolselderij, schoongemaakt en in dobbelsteentjes gesneden
– 150 ml water
– 1 teen knoflook, gepeld en geplet
– 1/2 tl zout
– 125 g roggebrood
– 1 el olijfolie
– 1 el sojasaus/shoyu
– 1tl Fairtrade cacao

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing
– 75 ml balsamico
– 50 ml bietensap
– 1 teen knoflook, gepeld en geplet
– 3 salieblaadjes
– 15 g pure vegan Fairtrade chocolade
– snuf zout

Voor de saliekrokantjes
12 blaadjes salie
olijfolie

Finishing touch
Zeezout
versgemalen zwarte peper en rode peperkorrels

Bereidingswijze: vegan groentetuin met chocolade

Bieten
Verwarm de oven op 200 graden C. Boen de bieten schoon. Verpak ze in gerecycled aluminiumfolie en pof ze ca. 1 uur in de oven. Haal ze daarna uit het folie en pel het schilletje er af (dit gaat heel makkelijk met behulp van een mesje). Snijd de bieten in tweeën of vieren afhankelijk van de grootte.

Linzen
Fruit ui in olijfolie tot glazig. Voeg linzen samen met water toe en breng aan de kook. Voeg salieblaadjes, kaneel en knoflook toe en laat ongeveer 25 minuten koken. Breng het mengsel tegen het einde van de kooktijd op smaak met zout en peper. Als het goed is hebben de linzen na zo’n 25-30 minuten al het vocht opgenomen.

Puree van knolselderij
Doe knolselderij met water, knoflook en zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra het kookt en houd het deksel op de pan. Kook de blokjes in 10-15 minuten gaar. Verkruimel vervolgens het roggebrood boven de pan en kook even kort mee. Voeg vervolgens olijfolie, sojasaus/shoyu en cacao toe. Pureer alles met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde puree. Houd warm in de pan.

Gezouten chocolade-balsamico fudge dressing
Doe balsamico, bietensap, knoflook en salieblaadjes in een steelpan. Reduceer het mengsel op matig vuur tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid over is. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe en laat smelten. Meng met een garde tot een gladde saus en voeg als laatste nog een snuf zout toe.

Saliekrokantjes
Verhit een laagje olie in een koekenpan. Doe de salieblaadjes in de pan en bak ze zachtjes en kort tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Opmaak op het bord
Schep wat puree op de (liefst voorverwarmde) borden. Schik de bieten in de puree, alsof het een soort tuintje is. Schep er wat van de linzen bij en druppel de dressing erover. Garneer met de salieblaadjes, zeezout, peper en rode peperkorrels.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link