Deze liefdeslessen leerde Karlijn van haar moeder na 34 jaar huwelijk

Heart + Soul
liefdeslessen, jose visser, moeder, karljjn visser
karlijn visser

Karlijn Visser
09.12.2016

34 jaar getrouwd en al 36 jaar samen. Mijn ouders – Kees & Jose – trouwden op  9 december 1982. Dat hen een stormachtig huwelijk te wachten stond liet het weer al blijken. Storm, regen en onweer: alles dat uit de lucht kon vallen was getuige van de huwelijksvoltrekking. Laatst sprak ik mijn moeder tijdens ons weekend in Nijmegen over haar huwelijk met mijn vader. En ik leerde daardoor mijn ouders van een heel andere kant kennen. 

Deze liefdeslessen leerde Karlijn van haar moeder na 34 jaar huwelijk

‘Waarom was het dan zo stormachtig mam?’ vroeg ik. ‘Het geworstel met z’n tweeën als partner. Kees heeft nooit geleerd om over emoties te praten. Bijvoorbeeld als we gaan wandelen en ik zie iets moois, dan zeg ik dat. Kees ziet hetzelfde en beleeft hetzelfde, alleen kan mij daar geen deelgenoot van maken. Ik begon aan onze relatie uit volle liefde en verliefdheid. Maar ook met het idee: daar ga ik eens even flink verandering in aanbrengen. Want stille wateren hebben diepe gronden. Toen ik er achter kwam dat het er echt niet in zat, deed het me verdriet. Om nader tot elkaar te komen zijn we meerdere keren in relatietherapie geweest. Het gevoel van onvoorwaardelijke liefde voor elkaar heeft alle struggles overwonnen’. Uit het gesprek met mijn moeder heb ik een paar liefdeslessen van haar aan een jongere generatie gefilterd. Inspirerend en relativerend vond ik ze. Geen Hollywood sprookje, maar eerlijk hoe het gaat in het echte leven.

1. Wederkerigheid en het uiten hiervan

Mama: “Soms doe je iets voor de ander omdat je weet dat die dat ook regelmatig voor jou doet. Bijt je tong er dus gewoon af als je op bezoek gaat bij schoonouders terwijl je daar geen zin in hebt. Het benoemen van een goede daad van de ander aan jou is belangrijk. Ik heb gemerkt dat wanneer Kees zijn waardering naar mij uitspreekt, ik me gezien voel en ik sneller bereid ben een stap in zijn richting te zetten”.

2. Vertrouwen

Mama: “Vertrouwen is de basis voor een relatie, dat je niet belazerd wordt. Dit wil niet zeggen dat je nooit een slippertje kan maken, maar heb dan de openheid het hier over te hebben. Ontbreekt het vertrouwen? Zet er dan direct een streep onder. Bij Kees had ik dit vertrouwen gelijk voor 100%”.

3. Nieuwsgierig zijn

Mama: “Blijf nieuwsgierig naar je partner. Zo raak je ook nooit uitgepraat met elkaar. Probeer er achter te komen wie hij écht is, waar hij vandaan komt en waarom iets belangrijk voor je partner is. Als Kees mij dingen vertelt over het Jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol waar hij aan deelnam, ben ik oprecht geïnteresseerd. Zo vertelde hij laatst over een intensieve meditatie oefening waarin hij als volwassene zichzelf als klein jongetje aan de hand moest nemen. Dan wil ik weten hoe dit voor hem is geweest omdat hij eigenlijk nooit bij dat stuk is gekomen. Het fijne is dat Kees zich gezien en gehoord voelt als ik nieuwsgierig naar hem ben. Mis je interesse vanuit je partner naar jou? Geef het aan en vertel de ander wat je nodig hebt”.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

 4. Onvoorwaardelijkheid

Mama: “Dit is hetgeen waar je ‘ja’ tegen zegt voor het altaar. Bij ons werd de onvoorwaardelijkheid vooral op de proef gesteld na het besluit een pleegbaby van 9 maanden in huis te nemen. Deze klus gaan we met z’n tweeën gewoon doen, dachten we. De opvoeding van onze pleegzoon bleek pittiger dan verwacht. Na 15 jaar ploeteren was voor Kees de maat vol: ‘Het is hij eruit of ik eruit’ zei hij tegen mij. Zijn woorden kwamen hard aan en lieten zien hoe hoog de nood was. Ik kreeg oog voor zijn situatie. Kees voelde zich gezien. Ik had de helikopter-view terug en zag in dat er iets moest veranderen. Mijn aandacht ging teveel uit naar het pleegkind. Kiezen voor elkaar in de moeilijkste situaties laat uiteindelijk zien hoe krachtig de liefde is en hoe je haar op elk moment kunt herontdekken.”

5. Humor

Mama: “Relativeren in de vorm van humor inzetten op moeilijke momenten is van levensbelang. Kees is zeer gevat en heeft een enorm gevoel voor humor. Als hij spreekt in gezelschap en mensen aan het lachen maakt, voel ik me trots. Of Kees ook weleens om mij kan lachen? Ehm… eigenlijk nooit. Hij lacht altijd om zijn eigen grappen”.

6. Je gezien voelen

Mama: “Als je in een relatie onvoldoende gezien wordt, brokkelt een deel van je eigenwaarde af. Wanneer je je gezien voelt, hangt van de gezinssituatie af waar je uit komt. Deze is meestal bepalend voor dit patroon. Voel je je ‘gezien’ naast je partner? En geeft hij jou het gevoel dat je belangrijk voor hem bent door het maken van keuzes die daaraan bijdragen? Dan kun je tot grote bloei komen. Ik voelde me erkend toen mijn moeder 75 werd en Kees een toespraak voor haar hield. Hij begon met haar bedanken voor het mooist wat hem is overkomen in zijn leven: ik en zijn kinderen”.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.