Lichaamsbewustzijn: zo geeft massage toegang tot de wijsheid die in je lichaam besloten ligt

Body
tuina massage, holos huis, massage therapie
karlijn visser

Karlijn Visser
30.10.2019

Hoe meer je in contact staat met je lijf, hoe beter je je fysiek én mentaal voelt. In je lichaam ligt namelijk een schat aan wijsheid besloten. Je spieren, je bindweefsel en je organen: allemaal communiceren ze met je. Door onze drukke levens staan we hier echter nauwelijks nog bij stil. Zonde! Want je lichaam weet als geen ander wat emoties en gebeurtenissen met je doen. Je lichaamsbewustzijn vergroten kan met behulp van massagetherapie, meditatie en mindfulness. En dat is precies wat Ellen Rolvink met het Holos Huis in het centrum van Utrecht wil bereiken. Al 33 jaar leidt Holos Academie (onderdeel van het Holos Huis) professionele masseurs en massagetherapeuten op vanuit deze holistische visie. Ik ging langs bij het Holos Huis, onderging een behandeling in massagetherapie en sprak Ellen over haar mooie initiatief. 

Lichaamsbewustzijn: zo geeft massage toegang tot de wijsheid die in je lichaam besloten ligt

holos huis, utrecht, massage, lichaamsbewustzijnEllen: ‘Ik had al lang de wens om een plek te creëren waar je kunt ontdekken en luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft. Minder in je hoofd en meer in je lijf dus. Het lichaam geeft continu signalen af, alleen zijn we niet meer zo gewend deze signalen als wijsheid aan te nemen. Bij alle opleidingen, workshops en behandelingen op het gebied van massage & massagetherapie, lichaamswerk, meditatie en mindfulness die we in het Holos Huis geven, word je uitgenodigd om meer in contact met je lijf te komen.’ Maar hoe doe je dat nou precies?

Hoe zet je je lichaam in als raadgever in je leven?

Ellen: ‘Je lichaam vertelt je van alles zodra je er bewust contact mee maakt. Al is dit niet voor iedereen even makkelijk om te realiseren. Indien je goed bent afgestemd op je lijf en wat je voelt, kun je eigenlijk alle vragen aan je lichaam stellen. Ik denk dan aan vragen over een nieuwe richting in je leven, werk, liefdesrelaties en vriendschappen. Dat inzicht vraagt vervolgens om beantwoording, anders ontstaat er onrust. Daarentegen reageert het lichaam onmiddellijk in de vorm van ontspanning en rust als de opgeslagen richting past. Als je wel eens ‘ja’ zegt terwijl je ‘nee’ bedoelt en je bent je daar niet bewust van, dan raakt je lichaam ontstemd. Niet alle vragen hoef je natuurlijk aan je lijf te vragen. De praktische zaken, zoals je boodschappenlijstje, blijf je natuurlijk gewoon met je hoofd doen. Wil je je lichaam als raadgever gaan gebruiken, dan begint het met voelen’.

Heb je hier soms een praktijkvoorbeeld bij?

Ellen: ‘Ik gebruik soms een praktische manier door bijvoorbeeld gebruik te maken van een stoel. Je stelt jezelf een vraag die je kunt beantwoorden met ja of met nee. Vervolgens zet je twee stoelen in je woonkamer: de ene stoel voor ‘ja’ en de ander voor ‘nee’. Je stelt jezelf de vraag en gaat op de ‘ja’ stoel zitten. Je voelt in je lijf wat er gebeurt als je op deze stoel zit. Welke emotie voel je? Wat gebeurt er in je lijf? Wil je opstaan of zit je comfortabel? Voel je weerstand? En wat heeft deze weerstand jou te vertellen? Vervolgens doe je dit ook op de andere stoel en bepaal je welke stoel voor je lijf het beste voelt’.

holos huis, utrecht, massage, lichaamsbewustzijn

Oefening om contact te maken met je lichaam en gevoel:

 1. Neem een moment om je bewust te worden van wat je voelt via je huid. Hoe voelt je kleding aan? Voel je een bril of sieraden zitten op je huid? Voel het contact met de stoel waar op zit. Neem hier uitgebreid de tijd voor.
 2. Voel ook je lichaam van binnen. Scan je lichaam van beneden naar boven. Is er een bepaald gevoel dat de aandacht trekt? Verbreed nu je aandacht zodat er bewustzijn is van alle gevoelens tegelijk.
 3. Je hoeft niet te weten wat je voelt of wat het betekent, ervaar alleen de gevoelens. Gewaarzijn van gevoelens gaat helemaal vanzelf. Merk op dat wanneer de aandacht in totale ontspanning bij jezelf is, je meteen in het hier en nu belandt. Alle gevoelens worden gewoon waargenomen en ervaren.’

Waarom is een groter lichaamsbewustzijn essentieel voor een gelukkiger leven?

Ellen: ‘Tegenstrijdigheid in gedrag en gevoel werkt ondermijnend op de levenskracht en energie. Indien je het ene denkt of voelt en het andere doet, dan krijg je vanbinnen een conflictsituatie. Dit zijn uitputtende bezigheden. Hoe meer je hoofd en lijf zijn afgestemd, des te meer jij in de ‘flow’ zit of weet dat je de juiste koers vaart.’

holos huis, utrecht, massage, lichaamsbewustzijn

Hoe helpt massage dit lichaamsbewustzijn te vergroten?

holos huis, utrecht, massage, lichaamsbewustzijnEllen: ‘De kracht van massage wordt duidelijk als we de mens bezien vanuit een holistische visie. Ons lichaam is ook de uitdrukking van onze gevoeligheden, overtuigingen en geschiedenis. De ervaring leert dat de masseur niet alleen het weefsel aanraakt, maar ook de emotie die zich in het weefsel heeft vastgezet. De client voelt niet alleen fysiek, maar ontmoet ook zijn eigen psyche. In de massage denken we vaak dat je de handen van de masseur voelt, maar in feite voel je je eigen rug. Tijdens een massage ga je jezelf dus beter voelen. Zowel een masseur als massagetherapeut kan je beter leren voelen. Echter is een massagetherapeut opgeleid om wat er gevoeld wil worden met jou te onderzoeken, er woorden aan te geven en je verder te begeleiden. Hierin is het dus belangrijk dat we de waarschuwingssignalen (klachten) niet wegmasseren, want dan ontneem je iemand de kans om werkelijk te voelen wat je lichaam te vertellen heeft. Als je durft stil te staan bij deze waarschuwingssignalen kun je je lichaamsbewustzijn vergroten.’

Op welke signalen kun je letten als je de boodschappen van je lijf wil ontcijferen?

Ellen: ‘Van alle emoties, gedachtes, gebeurtenissen en gewoontes kun je ontdekken hoe ze worden weerspiegeld in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld opmerken of een gedachte of gewoonte voelt als een samentrekking in je lijf of dat het ruimte geeft. Zo ontdek je wat weerstand in je lichaam doet of wat je lichaam doet als je je moet verdedigen, of als je een oordeel over een ander velt. Patronen in je denken, voelen en gedrag die je in het verleden hebt geleerd, kunnen in sommige gevallen zijn uitgegroeid tot chronische spierspanning en klachten.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Als je bijvoorbeeld als kind hebt geleerd om je boosheid niet te mogen uiten, leer je je kaken op elkaar te houden. Bij volwassenen kan zich dit uiten in harde kaak-en nekspieren. Als je bijvoorbeeld leert je koste wat het kost overeind te houden, kun je last krijgen van lage rugpijn, omdat je overeind moest blijven staan. Maar de rugpijn kan ook te maken hebben met een harde val op je rug eerder in je leven. Ieder mens is uniek en heeft zijn specifieke DNA en levensgeschiedenis. Samen zorgen ze ervoor hoe je lichaam zich uitdrukt. Dit betekent dat alleen de persoon zelf kan ontdekken, eventueel met hulp van een massagetherapeut, of er een relatie tussen bepaalde boodschappen en klachten bestaat.’

Leren luisteren naar de signalen in je buik?

Je buik is een plek waar veel organen samenkomen, waar je bepaalde emoties kunt voelen (vlinders in je buik, knoop in je maag) en het is een gebied waar veel mensen onzeker over zijn. Je buik is een kwetsbaar gebied dat misschien wel wat positieve aandacht kan gebruiken. Massage is daar een prachtige vorm voor. Het nodigt je uit contact te maken met je buikgebied, te voelen hoe het daar is. En ook voor je organen is het goed om eens door massage in ‘beweging’ te komen. Wil je de weldaad van de buikmassage ontdekken, in het geven en het ontvangen er van? Kom dan naar de 1-daagse workshop massage van de buik. Gebruik promotiecode ‘Holistik’ en je betaalt €42,50 in plaats van € 85. Kijk voor meer info, massage behandelingen en opleidingen op holoshuis.nl.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.